Platform over gevels, glas & daken
Window in a box

Window in a box

Aluminium raamboxen springen in het oog

We zien een groeiende trend in de architectuur: de uitspringende gevelramen zijn weer helemaal van deze tijd. Ze geven een extra dimensie aan de gevel en -indien op vloerniveau geplaatst- leveren ze zelfs meer woonoppervlak op. Bij de bouw van een traditioneel erkerraam moet de ruwbouwaannemer een draagvloer voorzien voordat de schrijnwerker de raamopening kan opmeten. Pas daarna kunnen constructie, isolatie, ramen en gevelbekleding worden aangebracht. Een inefficiënte werkwijze waarbij veel overleg nodig is tussen alle betrokken partijen, wat veel geld en tijd kost.

De plaatsing van de Windox bij Project Confederatie Bouw Waasland – Uitvoerder: Aluminium Verschueren – Architect: Archiburo Van Royen J. P..

 

“Sluit even je ogen en beeld je in dat er een maatwerkoplossing zou bestaan voor deze uitspringende gevelramen, ook wel bloemenramen genoemd.” Aan het woord is Jan de Paepe, directeur van Alinel/URSUS uit Eeklo (B). Het bedrijf is specialist in aluminium raam- en gevelbekleding. “Dit was zo’n wens van vele architecten en aannemers, waar URSUS wel oren naar had. Mijn broer, Bart De Paepe van ALULOG nv, ontwikkelde het innovatieve concept. Het resultaat: Windox: window in a box. URSUS ondersteunde het ontwerp vanuit onze expertise met aluminiumbekleding en zijn nu de exclusieve verdeler van Windox voor de Benelux geworden.”

Het Windox daklicht, toegepast bij Project Elbeko – Uitvoerder: Depa Ramen nv.

 

Prefab en tóch maatwerk

De prefab maatwerk raambox beschikt over een EPB-label (bekende Belgische energieprestatienorm) en biedt de slankst mogelijke oplossing in de markt. Windox maakt het onder meer mogelijk om tot 800mm uit de dragende muur te springen, zonder stabiliteitsverlies. De Windox kan tot 18m2 gevelvlak in één ruit aan en is dan nog beloopbaar (max. 400 kg/m2). Het heeft een maximale zijde van 6 meter. “Daarbinnen is elke maat leverbaar,” vervolgt De Paepe. “Deze budgetvriendelijke prefab oplossing bevat de constructie, isolatie, aluminium ramen en gevelbekleding. Zo wordt de plaatsingstijd tot een minimum gereduceerd en daarmee de doorlooptijd op de werf gigantisch verkort. Daar komt bij dat er nu één aanspreekpunt is waar we de aannemer enorm mee ontzorgen.”

Het eindresultaat bij Project Confederatie Bouw Waasland, waar de Windox een extra dimensie aan de gevel geeft.

 

Technische én esthetische voordelen

Naast technische zijn er ook esthetische voordelen. De Paepe: “Standaard werken we met zeer slanke aluminium raamprofielen. In combinatie met de samenstelling en keuze van de materialen van de wanden, resulteert dit in een maximale lichtinval. Bovendien is de aluminium gevelbekleding altijd kaderoverdekkend. Dit zorgt voor een strak gevelbeeld. Ook binnen streven we naar een minimaal profielaanzicht, waardoor we een optimale doorkijk realiseren.”

De Windox is er in vier types:

– type 1: Vast met structurele buitenbeglazing

– type 2: Vast met binnenbeglazing

– type 3: Draai(kip);

– type 4: Minimal schuifraam

Integratie van rooster, balustrade, zonwering  of combinaties.

Geen compromissen meer

“Voor architecten betekent deze innovatieve ontwikkeling dat ze geen compromissen meer hoeven te sluiten als het op de uitvoering aan komt. Nu kan er een uit de gevel springend raamgeheel getekend worden met de wetenschap dat dit ook het gewenste eindresultaat zal brengen. Ook voor de raamprofessional zijn wij een belangrijke partner,” zegt De Paepe. “We zien dat het voor hen een vereenvoudiging en ondersteuning is. We kunnen nu het totaalplaatje aanbieden zonder met een technisch bureau te hoeven samenspannen.”

Alinel/URSUS groeit door en kijkt ondertussen volop over de landsgrenzen. “Voor de Nederlandse markt is sinds begin 2019 een Nederlandse commercieel afgevaardigde actief; Dhr. Ferdy Mellaart. Perfect gepositioneerd om technisch te ondersteunen en daarmee de Nederlandse klant namens Alinel/URSUS te kunnen bedienen,” besluit De Paepe.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details