Platform over gevels, glas & daken
Gevelbekleding

Westfield Mall of the Netherlands; Constructief, esthetisch én logistieke geveluitdaging

Onder het motto ‘shoppen opnieuw uitgevonden’ biedt Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam een welhaast on-Nederlandse shopervaring.

MalloftheNetherlands-20200507-05fotoBvanHoek

Tekst | Roel van Gils

Beeld | TGM-NL B.V. – B. van Hoek

27 april 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Datzelfde geldt voor de uitstraling van het immense winkelcentrum. Een constructief, esthetische én logistieke uitdaging voor gevelaannemer TGM-NL B.V. Om de maakbaarheid en de esthetische kwaliteit aan te tonen, is zelfs een representatieve mock-up gebouwd van 12 x 20 meter (!). Een terugblik met projectleider Rob van Bree en commercieel directeur Leon van Osch.

Onder het motto ‘shoppen opnieuw uitgevonden’ biedt Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam een welhaast on-Nederlandse shopervaring.

Geen webshop of winkelstraat kan tippen aan de wereld van Westfield die zelf spreekt over internationale allure met een Hollands twist. Je kunt hier elke dag kiezen uit 280 plekken om te shoppen, eten, drinken, chillen en je eindeloos te vermaken. Opdrachtgever Unibail-Rodamco-Westfield heeft met recht een uniek winkelcentrum gecreëerd in Leidschendam. Een project van een lange adem, want al in 2015 werd TGM aan tafel gevraagd om als geveladviseur zijn licht te laten schijnen op de gevelbekleding. Vervolgens is er een separate gevelaanbesteding uitgeschreven die door TGM is gewonnen. “Het was een zeer gecompliceerd project met een grote hoeveelheid aan scope-onderdelen. Dat allemaal op elkaar afgestemd en geëngineerd te krijgen, is geen sinecure,” weet Van Osch.

De glasvezelversterkte betonelementen zijn verankerd aan een secundaire staalconstructie. Om aan de ‘extreme’ maattoleranties te kunnen voldoen en de fijnafstelling te kunnen borgen, is zelfs nog een tertiaire staalconstructie ontwikkeld.

Try-out

In 2016 heeft TGM allereerst de gevel van de BCC gerealiseerd. Van Osch: “Het was een apart contract dat we in opdracht van Van Wijnen hebben gerealiseerd. De BCC werd naar voren getrokken, omdat de winkel eerder geopend zou worden. Voor ons tevens een mooie try-out om meer wetenschap op te bouwen voor de ontwikkeling van de volgende fase.” Zijn collega Van Bree vult aan: “Deze gevel heeft ons de nodige hoofdbrekens gekost, met name in de logistiek en effectiviteit van de uitvoering. Het pand ligt strak aan een trambaan; we konden aanvankelijk alleen tussen 1 en 4 uur ’s nachts werken. Uiteindelijk begon Ballast Nedam met de voorbereidingen van de parkeergarage, waarvoor de trambaan deels werd afgesloten, zodat we ook overdag onze werkzaamheden konden voortzetten.”

Betonnen sluier

Het winkelcentrum heeft rondom een grote diversiteit aan gevels, variërend van gevelconstructies in hout, staal en aluminium tot een groengevel en als blikvanger de prefab betonnen ‘voile-façade’ die als een zijden sjaal over het gebouw heen is gedrapeerd. “Deze sluier is een waar huzarenstuk en bestaat uit 2.900 elementen in veelal verschillende afmetingen en vormen,” zegt Van Bree. “Deze glasvezelversterkte betonelementen zijn verankerd aan een secundaire staalconstructie. Om aan de ‘extreme’ maattoleranties te kunnen voldoen en de fijnafstelling te kunnen borgen, is zelfs nog een tertiaire staalconstructie ontwikkeld. Een initiatief naar aanleiding van de resultaten uit de levensgrote testopstelling, de mock-up die bij Concrete Valley (leverancier van de betonelementen) is opgebouwd. Hier is de maakbaarheid van de complete gevel getest.”

TGM is in de periode van 2017 tot 2020 bezig geweest met de productie en montage van de gevels van het immense winkelcentrum. “Het resultaat is werkelijk uniek,” erkennen beide heren. “Als je de artists impressions vergelijkt met het eindresultaat, dan zie je geen verschil. Een teken voor de architect/opdrachtgever en ons dat het project is geslaagd.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details