Platform over gevels, glas & daken
Welke materialen zijn het populairste voor een fraaie gevelafwerking? 

Welke materialen zijn het populairste voor een fraaie gevelafwerking? 

Als je plannen hebt om de gevel te renoveren, kun je kiezen uit diverse materialen om jouw nieuwe gevel vorm te geven. Qua gevelbekleding is er van alles mogelijk. Uit welke materialen kun je zoal kiezen? En wat zijn de voor- en nadelen van elk type materiaal? 

Houten gevelbekleding
Een veelgebruikt soort afwerkingsmateriaal voor woning- en bedrijfsgevels is hout. Dat kan hardhout zijn (zoals padouk of merbau), maar ook zachter hout (zoals dennenhout of ceder), steigerhout of andere houtsoorten als thermowood of multiplex zijn natuurlijk mogelijk. Met name steigerhout is tegenwoordig een populaire houtsoort om de gevel mee af te werken. Dit hout is namelijk prima weerbestendig. Verder gaat steigerhouten bekleding lang mee en is hout een relatief voordelige optie voor gevelbekleding. Het fijne aan deze houtsoort is verder dat steigerhouten gevelbekleding mooi grijs bijkleurt en niet vaak overgeschilderd hoeft te worden. Ten slotte is hout ideaal omdat het goed isoleert, net als pvc gevelbekleding.

Pvc als bekleding voor gevels
Wie kiest voor pvc als bekleding voor de gevels, kiest voor een voordelige variant. Pvc isoleert prima en verder gaat dit materiaal lang mee. Naast de lange levensduur kun je met pvc op gevels alle kanten op. Zo kun je kiezen voor hout- of steenprofielen en voor allerlei kleurvarianten. Verder zijn pvc-platen op de gevels perfect omdat ze licht van gewicht zijn en zijn ze onderhoudsarm.

Leien op de gevels
Populair is tegenwoordig ook het bekleden van gevels met leisteen. Leisteen maakt van een woning één geheel en ziet er mooi natuurlijk en strak uit. Met natuurlijk leisteen of kunstleien maak je van de gevel en het dak gemakkelijk één geheel. Leisteen isoleert prima, maar ademt tegelijk ook goed. Verder is dit materiaal relatief duurzaam. Op leien gevelbekleding krijg je dan ook doorgaans zo’n 30 jaar garantie. Een nadeel van leisteen op de gevel is echter wel dat het materiaal kan gaan barsten als het vriest en dat ze vatbaar zijn voor mosvorming.

Vezelcement platen gevelbekleding
Vezelcement platen worden meestal gebruikt om een gedeelte van de gevel mee te decoreren. Het materiaal is meestal wat aan de prijzige kant, maar maakt van jouw woning wel een stijlvol en strak geheel. Het materiaal is brandveilig, kan niet gaan rotten en is bestand tegen alle weersomstandigheden. Verder is vezelcement als materiaal onderhoudsarm en is het eenvoudig op de gevel aan te brengen. Nadelig aan vezelcement is dat dit materiaal niet de meest duurzame keuze is.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details