Platform over gevels, glas & daken
We doen de juiste dingen, maar doen we de dingen juist?

We doen de juiste dingen, maar doen we de dingen juist?

Een goede manier om niet alleen grondstoffen te sparen maar ook de CO2-voetafdruk te verkleinen, is het gebruik van gerecycleerd aluminium. Toepassen van een hoger recyclagepercentage is een efficiënte duurzame toepassing, echter kan niet automatisch worden gelijkgesteld met effectieve duurzaamheid en een effectief milieueffect. De wereldwijde vraag naar gerecycleerd aluminium is immers aanzienlijk groter dan het aanbod, en dit zal ook in de komende decennia het geval zijn. Dit leidt tot een zogenaamd “waterbedeffect”: volgens de EAA (European Aluminium Association) bedraagt het huidige recyclingaandeel in gebruikt aluminium gemiddeld 40%. Als het aandeel gerecycleerd aluminium in een gebouw wordt verhoogd – bijvoorbeeld tot 70% of meer – moet het elders onvermijdelijk worden verlaagd – zodat in deze gebouwen minder gerecycleerd aluminium kan worden gebruikt: effectief hebben we dus niets bijgedragen aan minder CO2 in de atmosfeer. 

Doen we het dan fout? Nee, zeker niet! Per definitie, vind ik elke inspanning voor een beter milieu goed, maar we moeten ons meer richten op een holistische benadering. Van de ´recycled content´- naar de ´End-of-Life´-benadering. Daarmee gaan we van efficiënt naar effectief! 

Om de milieubalans van aluminium te verbeteren, moet het aandeel gerecycleerd aluminium dat op de totale markt beschikbaar is, in de toekomst successievelijk worden verhoogd, bijvoorbeeld door recyclinginitiatieven zoals AluEco (en A|U|F in Duitsland) sterk te ondersteunen waardoor een raam weer een raam wordt. Maar om aluminium echt milieuvriendelijker te maken, moet het volledige duurzaamheidspotentieel van het materiaal worden benut. De hele productie van aluminium moet verantwoordelijker worden gemaakt, bijvoorbeeld door de natuur en de mensenrechten in de hele waardeketen te beschermen. Ook de ontwikkeling van circulaire producten, zoals die met een Cradle to Cradle-certificaat, kan de milieubalans van aluminium doeltreffend verbeteren, niet alleen doordat zij voldoen aan de hoogste normen voor de onschadelijkheid van de gebruikte materialen, maar ook doordat zij na de gebruiksfase zo vaak als gewenst weer in de materiaalcyclus kunnen worden opgenomen: End-of-Life betekent dus niet alleen de dingen juist doen, maar nog meer de juiste dingen doen: van efficiënt naar effectief!  

Alleen als we als gehele aluminiumindustrie de krachten bundelen, kunnen we de winning en het gebruik van aluminium in de toekomst nog klimaatvriendelijker en verantwoordelijker maken. Zodat de bouwsector met zijn producten een effectieve bijdrage kan leveren aan een duurzamere wereld!

In Circular Inspirations beschrijft een wisselende gastcolumnist zijn of haar visie op Circulariteit.
Lees alle columns op www.vmrg.nl/circulair

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details