Platform over gevels, glas & daken
Water- en luchtdichting vraagt project-specifieke aanpak. Maak gebruik van de kennis van de fabrikant
Bij woontoren Flores op het Floriadeterrein zijn 3D-prefabmanchetten bevestigd in het werk, een toepassing die normaliter in de prefab bouw wordt gekozen.

Water- en luchtdichting vraagt project-specifieke aanpak. Maak gebruik van de kennis van de fabrikant

Luchtdichting is nu al meer dan een decennia een belangrijk thema, aangezet door wetswijzigingen als de MPG-normering en recentelijk BENG. Vooral het milieubesef heeft een grote impact gehad op de keuze van materialen voor kierafdichting, luchtdichting en correcte waterdichtingen achter de façade. De aandacht voor deze thema’s wordt nog eens vergroot door trends en verschuivingen in de markt, zoals een verregaande prefabricage en ontwikkelingen richting industrieel bouwen. 

Normaliter zou een butyltape afdoende zijn voor de luchtdichting, maar vanwege de open constructie gingen ook andere factoren een rol spelen bij project Grotius in Den Haag. Wij hebben meerdere oplossingen gecombineerd in één product: de HARDCAST® FSR 40 butyltape.

Er wordt dan ook steeds vaker -en eerder in het proces- een beroep gedaan op de expertise van Carlisle Construction Materials BV
“Prefab bouw in hoogbouw, dus eigenlijk steigerloos bouwen, geeft een geheel andere dimensie aan het bouwen in Nederland”, zegt Emiel Vis van Carlisle, producent van water- en luchtdichtingssystemen. “Er is een veelvoud in diversiteit van aansluitingen en details die op de een of andere manier water- en luchtdicht gemaakt moeten worden. Deels kan dit per bouwsoort worden opgelost, maar over het algemeen is hier een additionele butyl-tape of EPDM-verbinding voor nodig. De diversiteit in aansluitingen, maakt dat je niet altijd in standaard producten maar juist in oplossingen moet denken. Daar zijn we als fabrikant heer en meester in, waarbij we producten en systemen specifiek afstemmen op de situatie.”

Hybride oplossingen

Het pakket aan oplossingen van Carlisle varieert van homogene 3D-prefabmanchetten, via butyl- en bitumentapes tot een hybride combinatie tussen EPDM en een butylafdichting. “Het gebouw en in het bijzonder de specifieke situatie bepaalt welk product of welke productcombinatie leidt tot de meest optimale water- en luchtdichting”, stelt Vis. “Een mooi voorbeeld daarvan is woontoren Flores op het Floriadeterrein. Hier is een toepassing ingezet die normaliter in de prefab bouw wordt gekozen, terwijl het gebouw casco is opgetrokken met een steigerconstructie. De 3D-prefabmanchetten zijn bevestigd in het werk. Dat zorgt voor zekerheid: een garandeerde dichting op vaak lastige hoekdetails en minder afhankelijkheid van de weersomstandigheden tijdens het plaatsen. De aansluitingen tussen de verdiepingsvloeren met de gevelelementen zijn afgedicht met de HERTALAN® easy stick GS zelfklevende EPDM. In dit geval had de verantwoordelijke gevelbouwer Sorba eerder al ervaringen opgedaan met een soortgelijke gevelconstructie bij het depot Boijmans van Beuningen. Wel anders in design en vorm, maar gelijkwaardig voor wat betreft onze luchtdichtingstechnieken.”

Brandoverslag

Ook het project Grotius in Den Haag is een project waarvoor de expertise van Carlisle werd ingeschakeld. De woontorens bestaan uit een betonnen casco, opgebouwd met behulp van een glijbekisting. Op het binnenspouwblad is vervolgens de isolatie bevestigd met beugels die tevens dienen als afstandhouders voor de esthetische schil van natuursteen. “Normaliter zou een butyltape afdoende zijn voor de luchtdichting, maar vanwege de open constructie gingen ook andere factoren een rol spelen”, zegt Arjan Verheuvel van Carlisle. “We hebben hier niet alleen te maken met wind- en luchtdruk, maar ook met risico’s van brandoverslag. Je zou daarvoor additionele firestops kunnen plaatsen, maar wij hebben meerdere oplossingen gecombineerd in één product: de HARDCAST® FSR 40 butyltape, een combinatie van een adequate water- en luchtdichting in een brandklasse B en daarmee uitermate geschikt om in dit soort constructies toe te passen. Het voorkomt bovendien extra handelingen op de bouw. Het gemak waarmee het product kan worden aangebracht, maakt de oplossing hufterproof.”

Het ‘nieuwe bouwen’, een strengere wet- en regelgeving en nieuwe inzichten maken dat er steeds meer projectspecifiek naar water- en luchtdichting gekeken moet worden. Wie anders dan de producent is in staat om daar een passende oplossing voor te voorzien. Die boodschap wil Carlisle Construction Materials BV breed uitdragen tijdens GEVEL 2022. “Op onze stand tonen we enkele mock-ups, waaronder die van Flores en Grotius, om met geïnteresseerden het gesprek aan te gaan. We kunnen als fabrikant aannemers en opdrachtgevers in het voortraject al de zekerheid bieden van een optimale water- en luchtdichting. Maak daar gebruik van”, klinkt het resoluut.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details