01:33
27-10-2015

Vooraf bedenken en prefab aanbrengen

Al meer dan vijfendertig jaar is Celdex gespecialiseerd in het produceren van afdichtingsmaterialen en met name kunststof zachtschuimproducten. “De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor luchtdicht bouwen. Afdichtingsschuimbanden lenen zich daar uitstekend voor, vooral wanneer ze onder ideale omstandigheden prefab worden aangebracht,” zegt Claus den Dunnen van Celdex.

Schuimproducten zijn volgens Den Dunnen vrij breed toepasbaar binnen de bouw en industrie. “De nadruk ligt steeds meer op energiezuinig en luchtdicht bouwen; het dichtgarant-concept, noemen wij dat. Een drietal accountmanagers rijden het hele land door om klanten te bezoeken en ze van A tot Z te ontzorgen. Het is zaak dat een aannemer en gevelbouwer de details in een vroeg stadium in kaart brengt. Wij kunnen ze dan voorzien van passend advies en een optimaal product, desgewenst ook nog met een stukje begeleiding tijdens de uitvoering.”

Luchtdichtheid tot in lengte van jaren
Celdex zit volgens Den Dunnen steeds vaker met gevelbouwers en systeemhuizen om tafel om het thema luchtdicht bouwen optimaal vorm te kunnen geven. “Samen werken we bijvoorbeeld aan oplossingen die prefab aangebracht kunnen worden, onder ideale omstandigheden in de fabriek. Op die manier werken we ook met leveranciers van kanaalplaatvloeren samen en met partijen die zich bezighouden met de houtskeletbouwelementen, om maar eens enkele voorbeelden te noemen. Ook zij hebben ons steeds vaker in het vizier. In tegenstelling tot de vele traditionele afdichtingsproducten, garanderen afdichtingsschuimbanden een luchtdichtheid tot in lengte van jaren én hebben ze een uitermate goed herstelvermogen om de verschillende uitzettingcoëfficiënten van de omliggende oppervlaken in bijvoorbeeld hout of beton te kunnen volgen. Een belangrijk gegeven als het gaat om duurzaamheid,” beweert Den Dunnen.

Isolator
In de gevelbouw neemt men veelal nog genoegen met het ‘van binnenuit aftapen’ om het gebouw luchtdicht te maken, zegt Den Dunnen. “Dat zou in principe voldoende voor de luchtdichtheid kunnen zijn, maar zodra er zich bij de aansluiting van bouwdelen een bepaalde kier bevindt, omdat de isolatie bijvoorbeeld niet netjes aansluit, blijft er nog steeds een koudebrug bestaan. Onze afdichtingsschuimbanden bieden een 2-in-1-oplossing: het functioneert goed om luchtdicht te bouwen en is tegelijk een isolator.”

De focus van Celdex ligt overduidelijk op de diverse afdichtingsschuimbanden, maar om het leveringsprogramma compleet te maken, levert de fabrikant uit Boxtel ook allerlei andere dichtingsproducten. Den Dunnen: “We produceren de kunststof schuimbanden in eigen huis in Boxtel en leveren allerlei kwaliteiten, passende bij de toepassing: op rol, op haspel of in stansdelen op maat. Daarnaast ontwikkelen we ook specifieke producten, zoals het stelkozijnband, een afdichtingsschuimband die prefab in de fabriek aangebracht wordt op het stelkozijn, en Airseal vulblokken voor het afdichten van kanaalplaatvloeren. We zijn altijd in staat voor speciale toepassingen een passend product te ontwikkelen; die flexibiliteit bieden wij aan de markt. We houden ons niet vast aan één oplossing,” zegt Den Dunnen tot besluit.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Gevelbouw partners

VMRG: Bert Lieverse