Geveldrager
01:17
08-06-2016

Voor elk metselwerkdetail een oplossing

Architecten willen vrij kunnen ontwerpen. De unieke gevelsystemen van Scaldex bieden voor elk metselwerkdetail een fraaie en duurzame oplossing. Veel producten zoals Catnic-lateien, rollaagbeugels en zelfs geveldragers zijn standaard uit voorraad verkrijgbaar. Scaldex kan acht standaard type rollaagbeugels in combinatie met PG-lateien uit voorraad leveren. Maatwerk oplossingen worden bij een projectaanvraag door de eigen technische dienst ontworpen en uitgewerkt.

Rollagen geven meerwaarde aan gevelmetselwerk. Voor een fraaie onzichtbare verwerking van de hoeklijn worden Scaldex rollaagbeugels uit roestvrij staal aan lateien en geveldragers opgehangen. De stenen rondom de negge blijven mooi in het zicht in plaats van een grijs/groen vervuilde betonnen latei, een niet onderhouden stalen latei of afwijkende steenstrips. Scaldex biedt voor elk metselwerkdetail een oplossing, speciale toepassingen of details worden door de technische dienst bestudeerd, ontworpen en op maat gemaakt.
Bij verwerking van de rollaagbeugels is een aantal zaken belangrijk. De voorkant van de beugel moet natuurlijk ver genoeg in de voeg liggen om de beugels uit zicht te houden. Combineer daarom de standaard Scaldex rollaagbeugels met 80 mm (onderzijde maat latei) PG-lateien van 3 mm tot en met maximaal 6 mm dik. Let onder meer op de dikte en voldoende dekking van de voegen. De rollaagbeugel vol in de mortel drukken. Verwerk minimaal acht rollaagbeugels per strekkende meter en voor de type SRL en SLR in elke voeg een rollaagbeugel verwerken. Ondersteun de rollaag over de volledige lengte tot het metselwerk is uitgehard, en verwerk altijd de spouwankers direct boven de Catnic-latei of Scaldex-geveldrager. De RVS-rollaagbeugel met een dikte van 3,4 mm klemt om beide zijden van de hoeklijn, hierdoor worden hoge rollagen in tegenstelling tot bijvoorbeeld de zeer dunne lateihaken ook bij horizontale krachten op de rollaag ondersteund.

CE (DoP)
Lateien moeten voldoen aan NEN 845-2:2013 en geveldragers /consoles aan NEN 845-1:2013. Producent Catnic heeft voor de CE-markering de lateien onafhankelijk laten testen door de universiteit van Glamorgan. Scaldex heeft door middel van beproeving het draagvermogen en de vervormings-eigenschappen bij belasten van consoles/geveldragers uitgebreid laten testen door SKG-IKOB Certificatie BV op locatie van de Technische Universiteit in Eindhoven.

Snelle offerte, korte levertijden
Voor een nog snellere service, is het sinds kort mogelijk om via de website van Scaldex een offerte aan te vragen. Dankzij een nieuwe volautomatische productielijn slaagt Scaldex erin om korte levertijden aan te houden voor standaard geveldraagsystemen.

 

Tekst: Martijn van den Bouwhuijsen        Beeld: Scaldex

Gevelbouw partners

UitvalscreenGemeentehuis Zeist