Platform over gevels, glas & daken
Producten

Volledig geïntegreerd gevelpakket bij Rotterdamse citylofts

In het statige historische Scheepsvaartkwartier van Rotterdam is een kantoorgebouw uit de jaren zestig getransformeerd tot woongebouw met 202 hippe citylofts.

CF078306 kopiëren
Het oude kantoorpand in het Scheepskwartier in Rotterdam is getransformeerd tot een modern woongebouw op een geliefde plek in het centrum van Rotterdam.

Tekst | Tekst: Susan Peek Beeld: Jeroen Musch

5 februari 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

De verdiepingshoge openslaande deuren van Metaglas zijn voorzien van beslag van SIEGENIA.

Bij deze transformatie was de structuur van het kantoorpand ideaal, maar de diepte van het gebouw maakte het ‘lastig’. Het breedste deel telt 44 meter, wat vooral op het gebied van daglichttoetreding tot diep in het pand voor uitdagingen zorgde. Om zoveel mogelijk lichtinval te creëren, heeft RoosRos Architecten een ontwerp gemaakt met verdiepingshoge openslaande deuren, voorzien van een Frans balkon.

Om zoveel mogelijk lichtinval te creëren, heeft de architect een ontwerp gemaakt met verdiepingshoge openslaande deuren, voorzien van een Frans balkon.

Optimale daglichttoetreding

“Een serieus plan, waarbij we vanaf het begin betrokken zijn geweest,” zegt Waldo Duin, directeur bij Metaglas. Het bedrijf ontwikkelt en produceert aluminium gevelelementen en is gespecialiseerd in slanke innovatieve systemen. “Het producttype Methermo®, oorspronkelijk aluminium met hout, is verder doorontwikkeld naar een compleet aluminium raamsysteem, maar dan met een nóg slanker en strakker profiel en met een enorme transparantie: Methermo®XL. Voor het project in Rotterdam is Methermo®XL de perfecte keuze, voorzien van het verdekt liggend beslag Axxent PLUS van SIEGENIA. Het zeer moderne raamdesign met de slanke profilering en grote glasoppervlakte zorgt voor optimale lichtinval.”

Synergie

“We werken al ruim 25 jaar met SIEGENIA,” zegt Duin. “Net als Metaglas is ook SIEGENIA een innovatieve en flexibele club die niet bang is de nek uit te steken. Door die interactie en samenwerking kom je tot ongekende resultaten, zoals de grote draaikiep stolpramen in het Scheepsvaartkwartier waarvan men dacht ‘dat kan niet’. Daarnaast zijn we heel enthousiast over het verdekt liggend beslag van SIEGENIA, die we in diverse producttypes standaard hebben toegepast.” Duin licht toe dat door het toepassen van verdekt liggend beslag, de profielen er niet alleen slanker uitzien en de glasoppervlakken groter zijn, maar dat de bediening, zelfs bij grote elementen betrouwbaar en soepel is. De grote draagkracht tot 150 kg vleugelgewicht biedt de nodige veiligheidsreserves bij de grote raampartijen zoals die hier zijn toegepast.

De vloer tot plafondhoge ramen die zijn toegepast bij de citylofts zijn maatwerk. (Beeld: Jeroen Musch)

Volledig geïntegreerd gevelpakket

De vloer tot plafondhoge ramen die zijn toegepast bij de citylofts zijn maatwerk. “De verdiepingshoge ramen zijn samengesteld uit verschillende onderdelen. Ze bestaan uit twee Methermo®XL-ramen van elk 70 cm breed en 2,30 meter hoog, een Frans balkon en ingebouwde ventilatieroosters. We hebben de detaillering dusdanig aangepast zodat de complete gevel een totaal geïntegreerd pakket is geworden.” Duin licht toe: “De nieuwe HSB-cascogevelelementen zijn bij Metaglas voorzien van geanodiseerde aluminium profielen, SIEGENIA-beslag, zonwerend dubbelglas en ventilatieroosters. De dagkantbekleding, de onderaansluitingen en zelfs de zonwering is geïntegreerd in de prefab gevelelementen. Daarvoor hebben we een speciaal projectspecifiek profiel ontwikkeld zodat de screens slim in de raampartij zijn opgenomen.” 

Methermo®XL, een compleet aluminium raamsysteem met een slank en strak profiel -voorzien van verdekt liggend beslag van SIEGENIA- geeft een enorme transparantie door het grote glasoppervlak.

Voor iedere eis een passende oplossing

Vanwege de binnenstedelijke ligging zijn er bij een deel van de gevelelementen geluidwerende ramen toegepast. Om binnen het bestemmingsplan te blijven en te voldoen aan het strenge welstandsbeleid, koos de architect niet voor uitkragende balkons maar voor Franse balkons. De ramen kunnen over de volledige hoogte naar binnen opendraaien. Ook koos de architect voor geanodiseerd aluminium omdat het duurzamer is en qua kleur en uitstraling sjieker dan een coating in een RAL-kleur. Op de profielen van de Methermo®XL-ramen is een zetwerk gemonteerd om een diepere negge te krijgen waardoor er reliëf in de gevel ontstaat.

In totaal zijn er circa 800 gevelelementen geprefabriceerd en geleverd en door de aannemer op de bouw in de gevel gehesen. De transformatie van een ‘bruut’ kantoor tot modern woongebouw met een klassieke uitstraling past volledig in de omgeving van het Scheepskwartier en het bruisende Rotterdamse stadsleven.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details