Platform over gevels, glas & daken
Volautomatische productielijn bewerkt kunststof én aluminium profielen volledig autonoom
Familiebedrijf van Lipzig gebruikt de machine dagelijks voor het onbemand bewerken van zowel kunststof als aluminium profielen.

Volautomatische productielijn bewerkt kunststof én aluminium profielen volledig autonoom

Een goede voorbereiding is goud waard. Toen de broers van Lipzig beslisten om twee verouderde machines voor de bewerking van kunststof en aluminium profielen te vervangen, maakten ze eerst een overzicht van de mogelijkheden op de markt. Oorspronkelijk wilden ze gelijkaardige machines kopen. Tot ze in contact kwamen met Soenen Hendrik, die hen een DEM ALU hybride voorstelde, een volautomatische productielijn die zowel aluminium als PVC profielen kan bewerken en dit zelfs gedurende langere tijd onbemand. Dit systeem op maat past perfect in het nieuwe atelier van het maakbedrijf. Dankzij de Mixed Reality bril kon de klant vooraf zien, hoe hun productielijn er zou uitzien en hoe die op de werkvloer geïntegreerd zou worden.

Soenen Hendrik installeerde eind vorig jaar deze volautomatische hybride productielijn bij van Lipzig in Nederland.

In maart 1996 startten Henk van Lipzig en zijn vrouw Riek met de levering van onder andere kozijnen, deuren en serres. Na korte tijd investeerden ze in een aantal machines, zodat ze de kunststof en aluminium systemen in eigen beheer konden produceren. Het familiebedrijf van Lipzig bestaat dit jaar precies 25 jaar.

“We zijn gespecialiseerd in het produceren en monteren van raamkozijnen, deuren, schuifpuien en lichtstraten in kunststof en aluminium”, vertelt Koen van Lipzig, die het bedrijf samen met zijn broer Frank leidt. 

Na de bewerking verlaten de profielen de machine volledig afgewerkt en voorzien van een etiket.

“We tellen 20 medewerkers in ons atelier in Venray en openden recent een nieuwe showroom in Venlo, waardoor we onze klanten op een nog professionelere manier kunnen ontvangen en informeren. We blijven tevens continu investeren in de modernisering en uitbreiding van ons machinepark. Zo waren twee verouderde bewerkingsmachines voor respectievelijk aluminium en kunststof profielen eind 2019 dringend aan vervanging toe. We gingen op de Polyclose op zoek naar een gepaste oplossing. Bij verschillende machinebouwers en –verdelers kregen we demonstraties van bewerkingsmachines voor respectievelijk kunststof of aluminium. Bij
Soenen Hendrik gaven ze ons echter de garantie dat zij een volautomatische productielijn op maat konden aanbieden, die zowel kunststof als aluminium profielen kon bewerken.” 

De operator legt de profielen op de invoertafel. De machine herkent de profielen en voert alle bewerkingen uit, volledig autonoom en onbemand.

Eerste hybride productielijn in Nederland

Soenen Hendrik maakte een grondige studie van de behoeften en de beschikbare ruimte op de werkvloer, waarna een ontwerp uitgewerkt werd. In maart 2020 volgde een demo, die voor de klant de doorslaggevende factor bleek om de bestelling te plaatsen. De lijn werd eind vorig jaar in gebruik genomen. 

“We streven ernaar om met onze geautomatiseerde, hoogtechnologische productielijnen steeds een stapje voor te zijn. Dat blijkt ook uit deze oplossing, want dit is de eerste hybride machine in Nederland. Met deze lijn kunnen ze zowel aluminium als kunststof profielen met een breedte tot 235 mm en een hoogte tot 250 mm bewerken”, licht Technical Sales Engineer Jurgen Dekeyser toe. 

“De operator legt de profielen op de invoer-tafel. De machine herkent de profielen en voert alle frees- en boorbewerkingen perfect uit, waarna ze volautomatisch worden voorzien van een tegenprofilering. Elk werkstuk verlaat volledig afgewerkt en geëtiketteerd de productielijn.”

Onbemand werken = efficiënter produceren

Deze intelligente DEM/ALU hybride, volledig gestuurd vanuit de computer, werkt onbemand. De operator legt tot twintig profielen op de invoertafel, waarna hij of zij gewoon bij andere fasen in het productieproces kan meehelpen. Intussen voert het systeem de job volledig autonoom uit, waardoor uiteindelijk efficiënter gewerkt kan worden en de productiviteit verhoogt. De open source software kan met elk pakket aangestuurd worden, waardoor het toevoegen van nieuwe profielen of bewerkingen kinderspel wordt. 

“Dit is onze eerste volautomatische productielijn en die heeft voor een volledige ommezwaai in onze productie gezorgd, qua inplanting, maar vooral op het vlak van productiviteit”, sluit Koen van Lipzig af. “Dankzij de Mixed Reality bril konden we ons perfect de nieuwe flow inbeelden, lang voor de machine er effectief stond. Zo konden we ook al de nodige voorbereidingen treffen. Dankzij de ondersteuning van Soenen Hendrik en de open source software verliep de implementatie van deze volautomatische lijn heel vlot.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details