02:40
16-01-2020

VMRG | Samen sterk

Op een complexe en lawaaiige locatie in Amsterdam Bos en Lommer, direct aan de A10, is een fors programma aan woningen ontwikkeld. In de basis dus een lastige opgave die door een unieke samenwerking tussen ontwerpers, bouwer, belegger, gemeente en omwonenden is gelukt, zo mogen we nu toch wel concluderen. Rhapsody combineert een hoge bouwdichtheid met veel ruimte voor groen en water en is al veelvuldig in de prijzen gevallen.

Rhapsody is gebouwd op het Jan van Schaffelaarplantsoen, aan de rand van de Kolenkitbuurt. Lange tijd deed het braakliggende terrein dienst als groene ruimte en ontmoetingsplek voor de buurt. Eind 2014 werd voor deze locatie een aanbesteding uitgeschreven door de gemeente Amsterdam. Het winnende ontwerp van Tangram Architectuur (in opdracht van bouwcombinatie SBB (Smits Bouwbedrijf)-De Nijs JVS)  kenmerkt zich door zachte ronde vormen. Volgens de architect hebben deze een belangrijke rol bij de acceptatie van de hoge dichtheid en dragen bij aan de compactheid van de blokken. “Bovendien buigen ze het geluid van de ringweg A10 sterk af. Daarbij is vermeden om een galerijtype toe te passen; het plan onderscheidt zich hiermee sterk van de gebruikelijke oplossingen voor geluidlocaties zoals geluidsschermen.”

Voorspelbaar bouwen

Op voorspraak van de bouwcombinatie werd Alkondor bij het bouwteam betrokken om tot de meest optimale uitwerking van de gevels te komen. “We hadden hier te maken met verschillende uitdagingen, waaronder de onderlinge samenwerking met de partijen om ons heen,” zegt Jan Bergman van Alkondor. “In het bouwteam hebben we het ontwerp afgestemd op de technische mogelijkheden om zoveel mogelijk binnen het architectonische en financiële plaatje te blijven. Op die manier worden verrassingen op de bouw voorkomen. We hebben dus met alle partners veel tijd en energie gestoken in de engineering om ‘voorspelbaar’ te kunnen bouwen.” Over samenwerken gesproken, Rhapsody is een uniek top down – bottum up project. Dat wil zeggen, in een vroeg stadium is contact gezocht met de buurt. Deze samenwerking heeft geleid tot een mooie samensmelting van ideeën. Zo is het binnenterrein met zijn tuin en vijvers vrij toegankelijk en is een nieuwe ontmoetingsplek gerealiseerd, de KolenkitKas. Hierin worden activiteiten georganiseerd en is zelfs een logeerhuis beschikbaar voor bezoekende familieleden.

Harbour vensters

Rhapsody omvat vijf gebouwen met totaal 250 woningen, 590 m2 commerciële plint en 212 parkeerplaatsen in onderliggende parkeergarages. Alkondor heeft in het project hoofdzakelijk aluminium kozijnen toegepast van het type Kawneer RT 72. “Afhankelijk van de ligging zijn de kozijnen aanvullend uitgevoerd in een brandwerende of geluidwerende uitvoering,” zegt Bergman. Tangram Architectuur heeft bewust het galerijconcept vermeden voor Rhapsody. “Om bewoners aan de ring (geluidseis) toch de mogelijkheid tot spuien te geven, hebben we deze kozijnen uitgevoerd als ‘harbour vensters’. Daarnaast is nauw overleg geweest met VPT Versteeg, leverancier van de gevelbekleding, om de continuïteit van de verticale geleding in de gevel te waarborgen en de juiste aansluiting te voorzien. De kozijnen zijn voorzien van sierkokers die overeenkomen met de belijning van de gevelbekleding.” Hans den Hollander van Kawneer vult aan: “Dat is het mooie van ons modulaire systeem; het is perfect mogelijk om te variëren met de binnen- of buitenschaal zonder concessies te doen aan de isolatiewaarde.”

Modulaire opbouw

Juist die modulaire opbouw van de kozijnen is voor Alkondor een belangrijke reden om voor Kawneer te kiezen, zegt Bergman. “Het modulaire profielsysteem maakt het mogelijk om op een efficiënte manier kozijnen te produceren in onze fabriek. Het product leent zich uitstekend voor projecten zoals Rhapsody waar aanvullende eisen worden gesteld. De hoog geïsoleerde profielserie RT 72 in combinatie met 3-voudige beglazing zorgen voor uitstekende prestaties.” Den Hollander: “De elementen zoals geplaatst in Rhapsody zijn in ons test- en trainingscentrum in Harderwijk uitvoerig getest op wind- en waterdichtheid. Ze voldoen vanzelfsprekend aan de eisen zoals gesteld.” Niet verwonderlijk dus eigenlijk is de extreem goede energieprestatie van Rhapsody. Het gebouw heeft zelfs een negatieve EPC van minus 0,037, een verbetering van 109% ten opzichte van de wettelijke eis tijdens het indienen. Het hele complex is één grote energiefabriek; de bewoners leveren na aftrek van eigen gebruik energie aan het net. Met dank aan onder meer de zonnecellen op alle daken.

Het woonproject is zeer flexibel van opzet. Er zijn blijvend verschillende indelingen van de blokken mogelijk, met woningen variërend van 50 tot 120 m2 en nog groter, nu en in de toekomst. Daarmee houdt het rekening met de behoeften van (toekomstige) bewoners en blijft het ensemble lang van waarde. Bergman: “Het was hier vooral de kunst om met de juiste mensen in een vroeg stadium om tafel te gaan om goed en voorspelbaar te kunnen bouwen. De aanvullende eisen, zoals geluid- en brandwerendheid zijn op een mooie manier geïntegreerd en dat resulteert in een goed product met een bepaald comfort dat de bewoner mag verwachten in zo’n complex.” Een prachtig complex, zegt Den Hollander. “Rhapsody valt veelvuldig in de prijzen. En terecht ook.”  

Lees meer over: Rhapsody , SBB , VMRG

Gevelbouw partners

Bouwinfo

Rhapsody, Amsterdam 

Opdrachtgever:
Gemeente Amsterdam

Architect:
Tangram Architectuur en Stedelijk Landschap Amsterdam

Aannemer:
Bouwcombinatie SBB (Smits Bouwbedrijf)-De Nijs JVS

Gevelbouwer:
Alkondor Hengelo

Systeemleverancier:
Kawneer

Leverancier panelen:
VPT Versteeg