Platform over gevels, glas & daken
VMRG | Productinformatie altijd binnen handbereik

VMRG | Productinformatie altijd binnen handbereik

Menig bedrijf in de gevelbouw zal de volgende vragen herkennen. Waar is mijn bok gebleven en hoe voorkom ik tijd aan zoeken? Hoe krijg ik efficiënter bevestiging of mijn puien juist zijn gemonteerd? Cirlinq is hiervoor de oplossing en kan bedrijven veel tijd en geld besparen. Cirlinq zorgt dat productinformatie gedurende de hele levensduur snel en eenvoudig beschikbaar blijft. Het geeft inzicht in materieel, maakt onderhoud efficiënter en zorgt voor minder administratie.

Cirlinq is een platform dat de verbinding legt tussen de fysieke en digitale wereld en waarmee organisaties eenvoudig producten om zich heen kunnen vastleggen, volgen en delen. Het platform is ontstaan vanuit de behoeft vanuit producenten om verantwoordelijkheid te nemen voor de geleverde producten en diensten om verspilling van materialen en grondstoffen tegen te gaan. Dit betekent in de praktijk dat zij verbonden blijven aan hun producten.

Informatie terugvinden

In de auto-industrie weten we niet anders: je vult een nummerbord in en weet direct de gehele historie van de auto, inclusief de leverancier en waar en door wie die onderhouden wordt. Kijken we echter naar de bouw dan is na oplevering haast niet meer te herleiden wie welk product heeft geleverd, laat staan waar het uit bestaat en wat er mee is gedaan. Dit is de reden dat organisaties gemiddeld 25% van hun tijd besteden aan het terugvinden van de juiste informatie om bijvoorbeeld een gebrek aan een product op te lossen. De informatie is vaak moeilijk te vinden of niet langer beschikbaar. Cirlinq levert inzicht in wat iets is, waar het is en wat er mee is gedaan om zo betere dienstverlening te kunnen leveren en hergebruik van producten en grondstoffen te bevorderen. Hiervoor wordt van ieder gebouw, product, materiaal en grondstof een zogenaamd paspoort vastgelegd waarmee deze altijd zijn terug te vinden.

Praktijkvoorbeeld

Een van de eerste projecten waarbij Cirlinq is toegepast is het CiTG (Civiele Techniek en Geowetenschappen) gebouw op de campus van de Technische Universiteit Delft. Hier heeft Alkondor Hengelo de gehele oostzijde voorzien van een nieuwe gevel bestaande uit 497 elementen. Deze elementen zijn voorzien van een unieke identifier in de vorm van een QR code waarmee ze zijn verbonden aan het Cirlinq platform. Vanuit de TU Delft zijn eveneens alle ruimtes binnen het CiTG gebouw voorzien van een QR code en daarmee ook verbonden met het platform. Op deze manier is eenvoudig te herleiden welke elementen zich in welke ruimtes bevinden.

Data koppelen

Het platform fungeert als een verzamelbak van alle data binnen de organisatie en is zo opgebouwd dat op basis van de beschikbare data er een andere representatie aan kan worden gegeven in de vorm van een lijst, een kaart, 3D en/of 2D. Zo is per gevelelement gebruik gemaakt van een combinatie van productiedata, IFC (BIM bestandsformaat), documenten, foto’s en leveranciers. Bij de ruimtes van het CiTG gebouw zijn TU Delft data vanuit servicemanagement in combinatie met DWG (bestandsformaat voor ontwerpgegevens) gebruikt. De kwaliteit van de data, en daarmee de bruikbaarheid ervan, kan sterk verschillen per organisatie en kan bovendien zeer divers van aard zijn. Zo werkt de een nog volop in Excel en maakt DWG tekeningen, terwijl een ander met 3D modellen werkt op basis van IFC en de ILS Gevel (BIM).

Elk element herleidbaar

Op basis van de data wordt in de fabriek elk element voorzien van een identifier waardoor alle elementen uniek te traceren zijn. Hiervoor is een mobiele applicatie ontwikkeld die de gebruikers in staat stelt om informatie aan het element toe te kennen of te onttrekken. Hierbij kan worden gedacht aan foto’s, het vastleggen van een locatie (x en y voor een stip op de kaart maar ook in het gebouw zelf) en het maken van meldingen. Doordat ieder element uniek ter herleiden is, kan de kwaliteit van de elementen die de deur uitgaan veel beter geborgd worden. Daarnaast bevatten ze alle informatie die nodig is tijdens de uitvoering maar ook tijdens het service- en onderhoudsproces. Indien wenselijk, kan identificatie van objecten ook naderhand plaatsvinden. In het geval van het CiTG gebouw bestonden de ruimtes namelijk al en zijn op locatie de ruimtes vanuit de mobiele applicatie gekoppeld. Hetzelfde geldt natuurlijk voor bestaande gevelelementen, installaties of interieur.

Locatie bekend

Eenmaal aangekomen op locatie krijgen de gevelelementen tijdens het montageproces de definitieve locatie binnen het gebouw. Dit gebeurt enerzijds doordat ze ieder een eigen locatie kunnen krijgen, maar ook doordat ze een relatie krijgen met de ruimte waarin ze zijn gemonteerd. Hierdoor is tijdens het service- en onderhoudsproces eenvoudig te herleiden waar de producten uit bestaan en waar zij zich bevinden.

Interesse in Cirlinq

Het Cirlinq platform is sinds februari dit jaar operationeel en er is grote belangstelling van bedrijven om gebruik te maken van het platform. Dit jaar wordt het platform nog verder doorontwikkeld. De focus ligt op verdere integratie van actieve sensoren, het verder borgen van het montageproces van producten en het vastleggen van meldingen.

Heeft uw bedrijf ook interesse in Cirlinq, geef dit dan aan via het contactformulier op de website www.cirlinq.nl 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details