Platform over gevels, glas & daken
VMRG | MEESTERSTUK MR. BETTINA HERTSTEIN
Mr. Bettina Hertstein www.bouwrechtbedrijf.nl

VMRG | MEESTERSTUK MR. BETTINA HERTSTEIN

Geen misverstanden

In het jaar 1966 zorgde de popgroep Herman’s Hermits voor een hit die een gouden plaat opleverde: No Milk Today. De melkboer begreep de opdracht uit het briefje bij de lege flessen bij de voordeur: geen melk vandaag. Voor de opdracht en de uitvoering van de melklevering waren slechts drie woorden nodig. Geen misverstand was mogelijk. Aan de eenvoud en eenduidigheid van deze paar woorden moest ik denken toen – ondanks of mede door een uitvoerige tekstuitleg en foto’s – ‘een misverstaan’ tussen partijen over de opdracht en de uitvoering van een gevel hoog opliep.

Kopers (verkrijgers) hebben met de aannemer (de ondernemer) voor de koop van een perceel grond en de bouw van een nieuwbouwwoning, een koop-/aannemingsovereenkomst met bijbehorende garantieregeling en algemene voorwaarden gesloten. Onderdeel van de contractstukken is de Technische Omschrijving. Kopers stellen dat de aannemer wanprestatie heeft gepleegd omdat de kleur van de buitengevel van hun woning niet gelijk is aan de kleur zoals opgenomen in de sfeerbrochure en op het fotosample dat tijdens de informatiebijeenkomsten is getoond. De aannemer betwist ten stelligste dat hij niet correct is nagekomen. Sterker nog, om misverstanden te voorkomen, heeft hij in de Technische Omschrijving zelfs een aparte paragraaf opgenomen met de titel “GEEN MISVERSTANDEN”. Daarin staat dat de artist’s impressions een impressie van de woning en de omgeving zijn en dat de kleuren van de materialen naar fantasie van de illustrator zijn ingevuld. “(…) Aan deze tekeningen kunnen, ondanks alle zorgvuldigheid, geen rechten worden ontleend. De sfeerbrochure maakt geen deel uit van de definitieve  contractstukken”. Bij het kopje ‘voorbehoud verkoopdocumentatie’ staat onder meer dat voor de juiste informatie wordt verwezen naar de verkooptekeningen en de verkooptechnische beschrijving.

Na de oplevering verzoeken kopers de aannemer de buitengevel alsnog te schilderen in de, in hun ogen, juiste kleur dan wel de kosten van herstel te vergoeden. De aannemer stelt dat hij contractueel gehouden was om een (zwart)bruine gevel te (doen) realiseren, dat de door de architect uitgekozen zwart/bruine kleur op de buitengevels is aangebracht en dat hij daarmee heeft voldaan aan hetgeen partijen zijn overeengekomen. Daarmee was de kous echter niet af.

Voor de duiding van wat er daadwerkelijk tussen partijen is overeengekomen en de vaststelling van de op de buitengevel toegepaste kleur, wordt de hulp van arbiter ingeroepen. Arbiter stelt allereerst vast dat bij het sluiten van de koop-/aannemingsovereenkomst het definitieve kleurnummer nog niet was bepaald en dat in de overeenkomst zelf met geen woord gerept wordt over de kleur. Verder stelt hij vast dat in de Technische Omschrijving onder het kopje “METSELWERK EN GEVEL” bij schilderwerk “bruin/zwart” staat, dat bij de aangehechte kleuren- en materialenstaat “metselwerk van de gevel bruin geschilderd” staat en expliciet is vermeld “Kleuren onder voorbehoud wijzigingen” en dat verder uitdrukkelijk “of een gelijksoortige uitvoering ter keuze van de ondernemer” is vermeld bij de merken en/of materiaalsoorten. Op grond van het voorgaande concludeert arbiter dat de aannemer gehouden was om de buitengevel te schilderen in de kleur “bruin/zwart”, althans in de kleur “bruin” en dat aannemer daarmee heeft voldaan aan zijn verplichtingen. Nu partijen bij de bezichtiging het eens zijn dat de aangebrachte verfkleur, weliswaar aangeduid als “Amsterdams Zwart”, met bijbehorend nummer gelijk is aan de door de architect gekozen kleur en het getoonde kleurmonster, concludeert arbiter dat van enig tekortschieten door de aannemer in de nakoming van zijn verplichtingen die voortvloeien uit de koop-/aannemingsovereenkomst geen sprake is. Daarmee is de kous af.

Heeft u een donkerbruin vermoeden dat de fantasie van de illustrator contractueel wel eens een sprookje kan zijn? Zorg, vóór het zetten van uw handtekening, dat u het naadje van de kous weet in plaats van achteraf de kous op de kop te krijgen! De leden van de VMRG adviseren u graag om misverstanden te voorkomen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details