Platform over gevels, glas & daken
VMRG | Licht, licht en nog eens licht in woning Gemert
Gemert, Woning Schreurs, Pater v.d. Elsenlaan 5

VMRG | Licht, licht en nog eens licht in woning Gemert

Particuliere droomwoningen kenmerken zich door bijzondere architectuur voor bijzondere opdrachtgevers. Kennis, ervaring en intuïtie leiden tot ontwerpen die verrassen en nieuwe inzichten geven. Er wordt veel tijd aan onderzoek besteed en aan het ontwikkelen van een concept dat past bij de opdracht, de opdrachtgever en de plek. Zo ook bij deze in Brabant gelegen moderne woning, waarbij de opdrachtgevers naast comfort en functionaliteit niets anders wilde dan licht. Maas Architecten maakten van een droomwoning werkelijkheid. 

Frank Vijftigschild van Maas Architecten vertelt hoe zo’n ontwerp tot stand komt: “Even stilstaan en genieten van de steeds wisselende gedaantes van de natuur, omlijst door het kader van een kozijn. Zichtlijnen van binnen naar buiten of zelfs van buiten naar buiten via binnen en natuurlijk van binnen naar binnen. Ze leggen contacten, maken communicatie en maken het ervaren van de ruimte mogelijk. Een vide, een overstek, een glasstrook.” Het zijn enkele architectonische ontwerpelementen die door het bureau volgens de architect gebruikt worden om de overgangen tussen binnen en buiten, tussen verschillende ruimtes of functies te markeren. Slim, strategisch of subtiel toegepast, dragen ze bij aan de beleving van de ruimtes en van de omgeving. Een beleving die geruststelt, maar die ook kan ontroeren.

Context bepaalt ontwerp

Gemert, Woning Schreurs, Pater v.d. Elsenlaan 5

In iedere opdracht bepaalt de context het ontwerp. Die context is de verzameling van alle belangrijke factoren, zowel interne als externe. Er zijn externe factoren, zoals afmetingen en vorm van het kavel, de bezonning, windrichting en het uitzicht, maar ook de aanwezige infrastructuur en de kwaliteiten van het omringende landschap en/of de stedelijke bebouwing. En er zijn interne factoren, zoals de aard van het gebruik, het karakter van de gebruikers, de interne communicatie en de relaties tussen interieur en exterieur. Alle factoren samen vormen de basis ingrediënten voor het ontwerp. Ze worden gewogen, gewaardeerd en geïnterpreteerd. “En we zoeken bewust de randen op van wat mogelijk is”, aldus Vijftigschild.

Woning voor het leven

“Voor mij zijn met name de vrijheid en gradaties in de privé omgeving voor de bewoner belangrijk.

Gemert, Woning Schreurs, Pater v.d. Elsenlaan 5

We gebruiken altijd duurzame materialen en denken goed na over energiebesparing en passieve zonneenergie. Als we zonder dakoverstek werken, dan passen we altijd buitenzonwering toe. Bij deze woning hebben we op de zuidgevel een overstek toegepast, waardoor de zon in de zomer net niet de kamer in schijnt maar ‘s winters natuurlijk juist wel. De zijgevels zijn in dit ontwerp vrij gesloten gehouden. Hij ziet een trend dat in de architectuur, net als bij deze woning,  – mits de ligging dat toelaat – steeds meer op het noorden gelegen gevels (deels) gesloten worden. De woon- en slaapkamer op het zuiden zijn heel transparant met groot gedimensioneerde gevels en schuifdeuren voor een naadloze en comfortabele overgang van wonen naar recreëren. De vide in de woonkamer past in de stijl van het huis en laat heel veel licht toe en dat was precies wat de opdrachtgevers wilden. “Bij levensbestendige woningen zien we tevens vaker dat bijvoorbeeld – op hoge leeftijd zwaar te bedienen schuifdeuren – van motoren worden voorzien. In dat kader houden we er ook rekening mee dat het nadeel van een gesloten gevel naar de straat inhoudt dat er ook geen contact is met de omgeving. Dat contact wil je misschien niet als je jonger bent, maar ouderen hebben toch steeds meer behoefte aan contact met de gemeenschap. En daar houden we ook in onze ontwerpen rekening mee, want wij maken immers woningen voor het leven.”  

Tekst: Maas Architecten en Schüco   Beeld: Schüco, Joost Brouwers


Bouwinfo

Opdrachtgever
particulier

Architect
Maas Architecten

Gevelbouwer
Aluminiumbouw Michiels

Systeemleverancier
Schüco Nederland

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details