Platform over gevels, glas & daken
VMRG | Kansen voor de gevelindustrie

VMRG | Kansen voor de gevelindustrie

De bouw maakt sinds 2015 een krachtige groei door in de productie en is op dit moment een van de snelst groeiende sectoren van de Nederlandse economie. Zo laat de woningbouw een spectaculaire ontwikkeling zien en liggen er ook goede kansen voor de utiliteitsbouw. Na een flinke groei in 2017 groeit de bouwsector ook in 2018 wederom verder door en blijft de bouw in 2018 één van de best presterende sectoren van Nederland. Ook voor 2019 en 2020 ziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) aanhoudende groeikansen. En dat is goed nieuws voor de bouwsector en de gevelindustrie.

Maar dat goede nieuws vraagt ook aandacht, want door een tekort aan personeel en materiaal heeft de bouwsector te maken met flinke groeistuipen en als gevolg van de omvangrijke vraag naar nieuwbouw, renovatie en onderhoud zijn er de afgelopen jaren flinke capaciteitstekorten ontstaan. Er is een tekort aan personeel, bouwmaterialen en bouwgrond, hetgeen bevestigd wordt door een groot aantal onderzoeken (conjunctuurenquête van het CBS en van het EIB, alsmede de Bouwbarometer van Bouwkennis en USP).

Het gevolg is dat anno 2018 de Nederlandse woningmarkt uit zijn voegen barst. In de (middel)grote steden is het aanbod aan woonruimtes inmiddels bijna opgedroogd, wat tot grote prijsstijgingen leidt. Het enige antwoord hierop is meer bouwen. Maar ook dan is het nieuwbouwaanbod niet snel genoeg, want nog los van de kwantitatieve woningvraag, zal ook de kwalitatieve woningvraag er anders uit komen te zien in de komende jaren. Dit komt niet alleen tot uiting door de vergrijzing maar ook door een van de belangrijkste transities die onze economie doormaakt, namelijk de overgang van een lineaire naar een circulaire economie.

Zo moet in 2030 de uitstoot van CO2 met de helft gereduceerd zijn en in 2050 moet de circulaire economie realiteit zijn en moet Nederland nagenoeg klimaatneutraal zijn. Dit zijn doelstellingen die het kabinet wil realiseren samen met maatschappelijke partners, waaronder de gevelindustrie. In samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) wordt een aanzet gemaakt om de producentenverantwoordelijkheid voor de gevelbouw te verkennen. In dit nummer van Gevelbouw leest u hier meer over en wordt u meegenomen in de meest gestelde vragen en antwoorden over de circulaire geveleconomie.

De gevraagde kwaliteit in de bouw groeit en onder de huidige marktomstandigheden worden we gedwongen om met innovatieve oplossingen te komen. Voor de gevelbranche biedt dit volop kansen en uitdagingen. Niet alleen op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie, maar ook op het gebied van digitalisering en industrialisatie. Bij digitalisering kan gedacht worden aan Building Information Modeling (BIM), waarmee een beter overzicht kan worden gehouden in grotere projecten en eventuele fouten in het bouwproces al in een vroeg stadium kunnen worden geïdentificeerd. Om meer inzicht te verkrijgen naar het gebruik van BIM in het bouwproces heeft de VMRG daartoe een onderzoek laten uitvoeren onder de naam: BIM-volwassenheid. Ook hierover leest u meer in dit nummer Gevelbouw. 

VMRGHans Zwaanenburg, directeur VMRG.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details