De gebouwschil is een van de meest complexe bouwcomponenten waarbij een multidisciplinaire samenwerking steeds meer centraal staat. Ook gevelbedrijven hebben daarbij steeds meer te maken met nieuwe ontwikkelingen. Niet alleen technologische innovaties, maar ook veranderingen in de wet en regelgeving zoals Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG), Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) en Circulaire (Gevel)economie komen op ons af. Daarnaast passen klanten hun verwachtingen steeds meer aan op nieuwe trends. Managers en vakspecialisten staan daarom voor de uitdaging zich niet te veel te verschuilen achter hun eigen discipline, maar juist de samenwerking te zoeken om nieuwe uitdagingen het hoofd te bieden.
In de bouw zijn verduurzaming en digitalisering steeds meer bepalend voor de dagelijkse bedrijfsvoering. Deze ontwikkelingen bieden daarmee nieuwe kansen voor de gevelbouw. Zo kan door middel van sensoren preventief onderhouden worden en krijgen producenten directe feedback op prestaties van producten, hetgeen tot continue engineering en verbetering kan leiden. Data is daarin essentieel om gebouwen of producten beter te beheren. In het vorige nummer Gevelbouw hebben we kunnen lezen dat het Façade Identificatiesysteem Cirlinq daarin een waardevolle bijdrage kan leveren.
Ook vanuit de behoefte tot verduurzaming is aandacht om het bouwproces anders in te richten. Vanuit een gezamenlijk projectbelang wordt daartoe door de gevelbranches in samenwerking met de ministeries aangestuurd op een ketenakkoord Circulaire Geveleconomie. In dit nummer Gevelbouw leest u daar meer over.
Als VMRG constateren we dat de rol van brancheorganisatie ten opzichte van vroeger verschuift. De lid bedrijven zetten zich breder in en in samenwerking met de partners worden de bedrijven steeds heterogener. De doelstelling van de VMRG is om de betrokkenheid van deze bedrijven, VMRG leden (gevelbouwers) en VMRG partners (toeleveranciers) te intensiveren. Om die reden werkt de VMRG aan een uitbreiding van het aantal communities binnen de vereniging.
Op het gebied van innovaties en toekomstige ontwikkelingen werkt de VMRG onder andere nauw samen met de TU Delft. Zo maakt de VMRG de International Façade Master (IFM) opleiding van de TU Delft mogelijk. Tevens werkt de VMRG mee aan het project Façade Reverse Logistics, waarover u meer kunt lezen in dit nummer. Ook steunt de VMRG het gevel gerelateerde congres The Future Envelope en verzorgt een presentatie. Hier komen sprekers uit verschillende vakgebieden, maar met een gezamenlijk projectbelang: de toekomstige gebouwschil ofwel The Future Envelope.