Platform over gevels, glas & daken
VMRG Column | Circular Inspirations

VMRG Column | Circular Inspirations

Elkaar versterken

Ondersteunen in de transitie van een lineaire naar een circulaire economie in de bouw-, groen- en civiele sector. Dat is waar het bij de Stichting Insert om draait. Dit doen we door zo hoogwaardig mogelijk hergebruik van (bouw)materialen, grondstoffen en bomen te faciliteren. Wat mij hierin het meeste aanspreekt, is dat we onszelf én de status quo in de markt uitdagen om kritisch te blijven over wat we willen dat circulariteit betekent. Wij streven naar het behoud van waarde. De mogelijkheden daarvoor verschillen per materiaal. Wanneer een materiaal niet geschikt is voor direct hergebruik, zoeken wij naar bewerking- en verwerkingsmogelijkheden in plaats van direct te kiezen voor re/downcycling.  

Als adviseur in circulaire transities houd ik mij bezig met allerlei innovatieve circulaire projecten. Momenteel werken we aan een circulaire keten voor tropisch loofhout (ofwel hardhout). Als stichting doen we dit niet alleen, maar juist inclusief en samen met de markt. Dat begint in dit geval met het collectief van sloopaannemers dat bij ons aangesloten is. Als oogsters van bouwmaterialen en grondstoffen hebben zij een cruciale rol in de circulaire bouwketen. Vervolgens bouwen we op de expertise van samenwerkingspartners in de houtbranche en luisteren we goed naar wensen uit de markt. Zo komen we van geoogst hout weer tot halffabricaten die geschikt zijn om nieuwe producten uit te vervaardigen. Samen voorkomen we dat een kwalitatief prachtig materiaal als tropisch loofhout, dat vaak van ver komt en een stevige milieu impact heeft, nodeloos verspild wordt. 

Een belangrijke ontwikkeling die ik zie, is dat er rondom het thema circulariteit een steeds uitgebreider en hechter ecosysteem van kennisinstituten, bedrijven, burgerinitiatieven en publieke instanties ontstaat. Om de circulaire transitie waar te maken, moeten we er wat mij betreft naar streven elkaar zoveel mogelijk te versterken en de samenwerking op te zoeken. Zo leren we samen in de praktijk en realiseren we onze circulaire ambities!

Sanne Raggers – Adviseur Transitie Circulariteit, Stichting Insert

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details