VMRG: Bert Lieverse
01:31
26-10-2015

VMRG | column Bert Lieverse

Informatie
Er wordt wel eens gezegd door economen dat er naast arbeid, kapitaal en grondstof een nieuwe productiefactor zorgt voor waarde-productie. Het is de productiefactor “informatie”. Informatie is op zich leeg en inhoudsloos, maar als informatie geladen wordt, dan wordt het een kracht waarmee men de zakelijke competitie in een voordeel kan doen beslissen. Dit geldt bijvoorbeeld bij opdrachtverwerving, bij het verwerven van het juiste personeel of bij het nemen van investeringsbeslissingen.

Informatie is er dan ook in vele vormen en de hoeveelheid informatie is in onze maatschappij dermate overweldigend dat het bijna ondoenlijk is om alles wat aangeboden wordt naar waarde te schatten, te selecteren en te gebruiken.  Vele mails verdwijnen ongezien in de digitale prullenbak, signalen van de markt worden gemist, en wat dan wel wordt geselecteerd, belandt op een prioriteiten lijstje om er iets later ook uit gekieperd te worden. Ook hierbij is van toepassing de wijsheid: “je weet niet wat je niet weet” en “je weet niet wat je mist”, totdat men erover geïnformeerd wordt en men het wel in een bepaalde mate tot zich doorlaat dringen.

Het gevolg is dat bedrijven, ondernemers , medewerkers hun eigen werkelijkheid indammen en beperken tot wat zij relevant achten, tenminste dat denkt men. Die relevantie wordt immers niet bepaald door een afweging van belangen maar door de eigenschappen van de informatie of externe omstandigheden. Te vroeg, te laat, te druk, te veel, komt later wel, etc. zijn de werkelijke motieven om de zakelijke omgevingsradar te bedienen. Dit is in de bouwsector en helaas ook in de gevelsector merkbaar. Vraag maar eens aan communicatie experts hoeveel personen nieuwsbrieven openen en hoeveel daarvan de inhoud lezen. Er zijn ook positieve signalen. Een positief feit is het zogenaamde scannen van en zoeken op internet sites die snel nog meer informatie, maar iets meer gefocust, kunnen opleveren.

Maar toch, de meest gevaarlijke consequentie van hetgeen ik signaleer, is de focus op interne zaken, die bekend zijn en te overzien zijn en waar we menen ons bestaan op te kunnen bouwen. Ik pleit voor een meer open extern gerichte kijk op de werkelijkheid waarin grote veranderingen zich in een snel tempo voltrekken. Veranderingen die bepalend kunnen zijn voor de levensvatbaarheid van ondernemingen, voor het accepteren van geleverde functies, voor het accepteren en toestaan van werkmethoden etc.

Geen schip kan zonder een motor, zonder een geplande en uitgezette koers, zonder een strakke organisatie, maar ook niet zonder een radar en instrumenten die informatie geven over de omgeving waar we varen. Dit geldt ook voor elke onderneming in de bouw en de gevelindustrie, maar dan aangevuld met een goed werkend selectiemechanisme waarmee gekozen wordt om een extern signaal om te zetten in een unieke kracht of kwaliteit van de onderneming.

Bert Lieverse
Directeur VMRG

 

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: Bert Lieverse , Column , Directeur VMRG , VMRG

Gevelbouw partners