pasfoto-willemijn-kopieren

Willemijn van der Werf, Business Developer Circulaire Economie, TNO (Beeld: Pieter Magielsen)

01:20
13-08-2019

VMRG – Circular Inspirations | Willemijn van der Werf, Business Developer Circulaire Economie, TNO

Tijdens mijn jeugd is hergebruik van materialen er bij mij met de paplepel ingegoten. Wij composteerden ons biologische afval, mijn moeder was een vaste klant bij de plaatselijke kringloop en meer dan drie decennia organiseerde zij in de lente en de herfst een druk bezochte tweedehands kledingbeurs. Ik wist niet beter of spullen werden gerepareerd en hergebruikt. Dit heeft echt de kiem gelegd voor mijn passie om voorzichtig om te gaan met materialen en ik ben dan ook een grote fan van marktplaats.

Tijdens mijn werk ben ik me er pas bewust van geworden dat een kantoor of een woning veel meer is dan één gebouw; dat het bestaat uit zes lagen, zoals Stewart Brand zegt. Dat die lagen een verschillende levensduur hebben en dat je de elementen, producten en bouwmaterialen uit die verschillende lagen na een eerste levensduur ook zou kunnen hergebruiken. Dat zou kunnen… want er moet wel een goede business case en verdienmodel voor zijn. Bovendien moet de kwaliteit goed zijn en moet voldaan worden aan wet- en regelgeving.

Om dat inzichtelijk te maken, heb ik met zeer enthousiaste collega’s bij TNO en C2C ExpoLAB bijgedragen aan de ontwikkeling van een methode om de bandbreedte van financiële restwaarde van bouwproducten te berekenen. Het ontwikkelen van een tool en het vormen van de basisgedachte dat de restwaarde van producten schommelt tussen de restwaarde van grondstoffen en de waarde van het initiële product minus de kosten voor onder andere demontage, onderhoud, logistiek en reparatie was de eerste stap. Het valideren van deze methodiek in cases met vijf bedrijven in de gevelbranche, is stap twee. Daar gaan we op 1 juli aanstaande mee starten. Tegelijkertijd willen we een community bouwen en een beweging in gang zetten met partijen die hier, net als wij, mee bezig zijn. Omdat we weten dat er in de bouw- en financiële sector veel moet veranderen om deze financiële waarde ook daadwerkelijk te kunnen verzilveren.

Hergebruik kàn echt in veel gevallen en draagt substantieel bij aan de verlaging van de milieu impact in de bouw; we moeten alleen wel die extra mile willen zetten. En de kwaliteit en de prijs moeten goed zijn. Dat gold al op de kledingbeurs van mijn moeder en dat geldt nu nog steeds. Wat dat betreft verandert er ook weer niet zo heel veel.


In Circular Inspirations beschrijft een wisselende gastcolumnist zijn of haar visie op Circulariteit.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: Circular Inspiration , Column , VMRG

Gevelbouw partners

Aalsmeer | NordiawerfSpecialist in aluminium dagkanten