Platform over gevels, glas & daken
VMRG

VMRG | Certificeer brandwerende buitenramen en -deuren vóór 1 november

Vanaf 1 november 2019 moeten brand- en/of rookwerende ramen en buitendeuren CE-gemarkeerd gaan worden. Fabrikanten van deze ramen en deuren hebben dus nog zo’n half jaar de tijd om gecertificeerd te worden op EN 16034. Met ramen en (buiten)deuren wordt bedoeld een raam- of deurconstructie bestaande uit ten minste een bewegend deel inclusief kozijn, voorzien […]

foto-jazo-kopieren

15 mei 2019 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Vanaf 1 november 2019 moeten brand- en/of rookwerende ramen en buitendeuren CE-gemarkeerd gaan worden. Fabrikanten van deze ramen en deuren hebben dus nog zo’n half jaar de tijd om gecertificeerd te worden op EN 16034.

Met ramen en (buiten)deuren wordt bedoeld een raam- of deurconstructie bestaande uit ten minste een bewegend deel inclusief kozijn, voorzien van glas, hang- en sluitwerk, dichtingen en eventuele zij- en/of bovenlichten.

Brand- en/of rookwerende ramen en buitendeuren

Brand- en/of rookwerende ramen en buitendeuren zijn opgenomen in de NEN-EN 16034 Voetgangersdeuren, industrie-, bedrijfs- en garagedeuren, en ramen die open kunnen – Productnorm, prestatiekenmerken – Brandwerende en/of rookbeperkende kenmerken. Deze ramen en buitendeuren vallen onder systeem 1 voor de beoordeling en verificatie van prestatiebestendigheid. In tegenstelling tot het CE-markeren van “normale” ramen en buitendeuren, is er hierbij ook een taak weggelegd voor een certificatie organisatie, een Notified Body. De Europese Commissie heeft besloten dat voor brand- en/of rookwerende ramen en buitendeuren de NEN-EN 16034 alleen in combinatie met de NEN-EN 14351-1 Ramen en deuren – Productnorm – Prestatie-eisen – Deel 1: Ramen en buitendeuren gebruikt mag worden.

Brand- en/of rookwerende binnendeuren

Het CE-markeren van binnendeuren op basis van de NEN-EN 16034 is nog niet toegestaan. Ook voor binnendeuren geldt dat de NEN-EN 16034 alleen in combinatie met de NEN-EN 14351-2 Ramen en deuren – Productnorm, prestatie-eigenschappen – Deel 2: Binnendeuren zonder brand- en/of rookwerende eigenschappen gebruikt mag worden. De NEN-EN 14351-2 is op 1 november 2018 gepubliceerd. De NEN-EN 16034 in combinatie met NEN-EN 14351-2 is nog niet gepubliceerd in het Official Journal van de Europese Unie, waardoor CE-markering nog niet is toegestaan.

Vluchtdeuren

In de NEN-EN 14351-1 zijn vluchtdeuren opgenomen en deze behoren al wel CE-gemarkeerd te worden. Ook hier is een taak voor een Notified Body weggelegd. Het ligt voor de hand om het traject met de Notified Body voor de Brand- en/of rookwerende ramen en buitendeuren en voor vluchtdeuren gelijktijdig op te pakken.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%