Platform over gevels, glas & daken
VMRG | Certificeer brandwerende buitenramen en -deuren vóór 1 november

VMRG | Certificeer brandwerende buitenramen en -deuren vóór 1 november

Vanaf 1 november 2019 moeten brand- en/of rookwerende ramen en buitendeuren CE-gemarkeerd gaan worden. Fabrikanten van deze ramen en deuren hebben dus nog zo’n half jaar de tijd om gecertificeerd te worden op EN 16034.

Met ramen en (buiten)deuren wordt bedoeld een raam- of deurconstructie bestaande uit ten minste een bewegend deel inclusief kozijn, voorzien van glas, hang- en sluitwerk, dichtingen en eventuele zij- en/of bovenlichten.

Brand- en/of rookwerende ramen en buitendeuren

Brand- en/of rookwerende ramen en buitendeuren zijn opgenomen in de NEN-EN 16034 Voetgangersdeuren, industrie-, bedrijfs- en garagedeuren, en ramen die open kunnen – Productnorm, prestatiekenmerken – Brandwerende en/of rookbeperkende kenmerken. Deze ramen en buitendeuren vallen onder systeem 1 voor de beoordeling en verificatie van prestatiebestendigheid. In tegenstelling tot het CE-markeren van “normale” ramen en buitendeuren, is er hierbij ook een taak weggelegd voor een certificatie organisatie, een Notified Body. De Europese Commissie heeft besloten dat voor brand- en/of rookwerende ramen en buitendeuren de NEN-EN 16034 alleen in combinatie met de NEN-EN 14351-1 Ramen en deuren – Productnorm – Prestatie-eisen – Deel 1: Ramen en buitendeuren gebruikt mag worden.

Brand- en/of rookwerende binnendeuren

Het CE-markeren van binnendeuren op basis van de NEN-EN 16034 is nog niet toegestaan. Ook voor binnendeuren geldt dat de NEN-EN 16034 alleen in combinatie met de NEN-EN 14351-2 Ramen en deuren – Productnorm, prestatie-eigenschappen – Deel 2: Binnendeuren zonder brand- en/of rookwerende eigenschappen gebruikt mag worden. De NEN-EN 14351-2 is op 1 november 2018 gepubliceerd. De NEN-EN 16034 in combinatie met NEN-EN 14351-2 is nog niet gepubliceerd in het Official Journal van de Europese Unie, waardoor CE-markering nog niet is toegestaan.

Vluchtdeuren

In de NEN-EN 14351-1 zijn vluchtdeuren opgenomen en deze behoren al wel CE-gemarkeerd te worden. Ook hier is een taak voor een Notified Body weggelegd. Het ligt voor de hand om het traject met de Notified Body voor de Brand- en/of rookwerende ramen en buitendeuren en voor vluchtdeuren gelijktijdig op te pakken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details