03:03
19-11-2019

VMRG | Budgetneutrale revitalisatie Stadhuis Woerden

Het stadhuis in Woerden verkeerde in slechte bouwkundige en bouwfysische staat. Het was te groot en klimatologisch verouderd. Reden voor de gemeenteraad om eind 2015 groen licht te geven voor een grootschalige revitalisatie die medio juni van dit jaar werd afgerond. Het vernieuwde ontwerp van cepezed richt zich op een combinatie van inkrimping, modernisering en verduurzaming. Uniek is dat de revitalisatie budgetneutraal heeft plaatsgevonden.

Het bestaande gebouwensemble van het stadhuis kwam in de jaren tachtig gefaseerd tot stand. Het bestond uit een rij van drie geschakelde kantoorblokken van verschillende hoogten en afmetingen langs de Blekerijlaan, met haaks daarop een volume langs de Bleek. Het laatste was van origine een bedrijfshal maar huisvestte inmiddels het Historisch Centrum en de raadszaal. In de oksel tussen de hal en kantoren lag een entreegebouw. Het complex net ten zuiden van de historische vestingwallen werd in de jaren negentig door de gemeente in
gebruik genomen.

Van 14.000 naar 8.000 m2

Voor een compacter en eenduidiger geheel zijn verschillende bouwdelen gesloopt en zijn doelgericht beperkte delen nieuwbouw toegevoegd. In totaal is het vloeroppervlak teruggebracht van zo’n 14.000 tot 8.000 m2. De voormalige bedrijfshal is sterk verkleind en het entreegebouw is geheel verwijderd. Het uiterste kantoorblok langs de Blekerijlaan is vervangen door een nieuwe raadzaal met een geheel transparante kopgevel. Het middelste deel is verlaagd tot de hoogte van het andere overgebleven kantoorvolume en is aan beide langszijden voorzien van aangebouwde, volledig transparante videstroken. Hierin zijn ook de nieuwe entrees van het gemeentehuis opgenomen.

Verdiepingshoge raampartijen

De vides spelen een belangrijke rol in de verblijfskwaliteit van het vernieuwde gemeentehuis. Niet alleen brengen ze licht, lucht en ruimtelijkheid in het gebouw, ook dragen ze sterk bij aan de fysieke en visuele interactie tussen de verschillende functies en vloervelden. Daarnaast maken ze integraal deel uit van het klimaatconcept. Ook voor de rest van het gebouw zijn openheid, ruimtelijke beleving en verbinding centrale thema’s. Zo is de traditionele cellenstructuur geheel doorbroken en vervangen door grote open vloervelden en ruimten met transparante afscheidingen. De glasdelen van de nieuwe gevel zijn bijna twee meter breed en verdiepingshoog, waardoor gebruikers zich direct verbonden voelen met het groen buiten.

Esthetica en uitvoerbaarheid

Om de mogelijkheden qua gevelconstructie te bekijken, werd Schüco al in een vroeg stadium benaderd door cepezed. “We hebben ons licht laten schijnen op de gevraagde esthetische kwaliteiten van de gevels, de uitvoerbaarheid en de constructie van met name de entree,” zegt business development manager Geertjan Engelen. “De architect wilde niets aan het toeval overlaten, zodat ze achteraf niet met onmogelijkheden geconfronteerd werden. Op basis van de uitgangspunten hebben we diverse aanbevelingen gedaan die later ook zijn overgenomen door gevelbouwer De Groot & Visser.” Dat kan René Joosten van De Groot & Visser beamen. “Neemt niet weg dat we tijdens de uitvoeringsfase samen met de aannemer BAM Bouw en Techniek op wat onvoorziene zaken stuitten. Dat had onder meer te maken met de aansluiting op de bestaande voorgespannen vloerconstructie. Maar ook dat hebben we opgelost.”

Twee geveltypen

De Groot & Visser heeft de gevelinvulling van A tot Z verzorgd, inclusief engineering in 2D en BIM. “Er zijn twee typen gevelprofielen van Schüco toegepast,” vervolgt Joosten. “Een deel is uitgevoerd in een AOC60 Aufsatz-profiel, waarbij de stalen profielen rechtstreeks op de staalconstructie zijn geschoten. Het andere deel (2.900 m2) bestaat uit een Schüco-vliesgevel van de serie FWS 50 en is semi-structureel uitgevoerd. Daarbij zijn alleen verticaal schroeflijsten toegepast en horizontaal een structurele kitnaad.     

Alleen aan de boven- en onderzijde bevindt zich een doorlopende deklijst. De gevels zijn voorzien van zonwerende beglazing met een u-waarde van 1.0. In vier gevels hebben we nog eens 110 uitzetzakramen verwerkt van het type AWS 114, terwijl de deuren zijn uitgevoerd in de serie ADS 65. Tot slot zijn er nog negentien motor-gestuurde uitzetramen in de vliesgevel verwerkt.” Engelen vult aan: “Deze ramen fungeren tevens als ventilatieluik en sluiten esthetisch naadloos aan op de FWS 50-vliesgevel.”

Beplating

In opdracht van De Groot & Visser heeft Prins Panelen alle aluminium cassettepanelen geproduceerd. “De panelen zijn uitgevoerd met een 140 millimeter PUR-isolatiekern en hebben een Rc-waarde van 4,5,” zegt Joosten. “Na het aanbrengen van de deklijsten is over de smalle 110 stuks uitzetzakramen inclusief de borstweringspanelen een Alucobond-beplating van 3ACP aangebracht in de kleur Manhattan 437. De verticale geleding zorgt voor een aanzienlijke verfraaiing van het gebouw. Ter plaatse van de raadszaal is de Alucobond-beplating in de kleur wit uitgevoerd. Aan de kopzijde boven de raadszaal bevindt zich nog een cassettebeplating in een beddenhaakconstructie die geproduceerd en gemonteerd is door Aluned BV. Al met al een omvangrijk project dat aanvankelijk in zeer korte tijd uitgevoerd diende te worden. Door onvoorziene omstandigheden tijdens de uitvoering bij de aannemer is er de nodige vertraging opgetreden. Dat heeft echter het eindresultaat niet beïnvloed.”

Van G naar A+++

Energetisch heeft het gemeentehuis een sprong van meer dan zes stappen gemaakt. Waar het voorheen energielabel G had en de ambitie van de opdrachtgever minimaal A+ was, heeft het nu label A+++, het één na hoogst haalbare. Met dank aan de hoogisolerende gevel, een warmte-koudeopslag en een groot oppervlak aan zonnepanelen. Belangrijk voor de duurzaamheid is daarnaast de circulaire sloop van de verwijderde en gestripte bouwdelen. Alle vrijgekomen materialen zijn streng gescheiden afgevoerd en maar liefst 98% ervan wordt via een gecertificeerd verwerker hergebruikt. De verkleining van het aantal meters vloeroppervlak en de uiteenlopende duurzaamheidsmaatregelen besparen sterk op de energie- en onderhoudskosten. Inclusief de kapitaallasten voor alle verbouwingen zijn de totale exploitatiekosten voor het vernieuwde gemeentehuis gelijk gebleven aan die voor het oude. Daarmee is de revitalisatie budgetneutraal tot stand gekomen. 

Tekst: Roel van Gils
Beeld: cepezed | Lucas van der Wee
Lees meer over: revitalisatie , stadhuis Woerden , VMRG

Gevelbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever
Gemeente Woerden

Architect
architectenbureau cepezed

Aannemer
BAM Bouw en Techniek regio Midden

Gevelbouwer
De Groot & Visser

Systeemleverancier
Schüco Nederland

Leverancier panelen
Prins Panelen

Leverancier beplating
3ACP