Wie een businesscase over zijn eigen organisatie wil schrijven, zal niet alleen kijken naar de kansen, maar ook naar de risico’s en/of bedreigingen. De wereld verandert immers in hoog tempo. Ook vanuit de marketing wordt het bewust naar de toekomst kijken als een van de belangrijkste zaken gezien om te overleven. Maar zijn we
er daarmee?
Vanuit diverse hoeken hoor je steeds vaker dat we de menselijke maat niet uit het oog mogen verliezen. Want menselijke kennis en arbeid wordt gezien als de enige echte bron van vooruitgang en welvaart. Daarbij is werken voor werknemers niet alleen een bron van inkomsten, maar ook een bron van zingeving. Vragen als: waarom is onze organisatie er, en waarom doen we de dingen zoals we ze doen, dragen bij aan die zoektocht naar zingeving.
Dankzij IT is communicatie veel sneller en transparanter geworden. Dat is een bedreiging voor organisaties die nog denken dat ze minder frisse zaken ‘onder de pet’ kunnen houden. Maar het is ook een kans voor bedrijven die reclame maken met hun transparantie. Ethisch handelen zal daarbij soms een worsteling zijn. Maar een zakelijke of zelfs opportunistische houding tegenover ethiek hoeft niet verkeerd uit te pakken. Rekening houden met elkaar is immers ook een kwestie van welbegrepen eigenbelang. Zakelijke winstberekeningen kunnen het resultaat hebben dat bedrijven kansen zien in bijvoorbeeld energiebesparing en duurzaam werken.
Zakendoen wil niet zeggen dat de winst van de een het verlies van de ander is. Immers, wanneer je het goed doet, maak je de koek samen groter. Vrijwel alle organisaties maken vandaag de dag deel uit van uitgebreide productieketens, brancheorganisaties en/of grotere verbanden. Kennis delen, verbinden en samenwerken zijn daarin belangrijke succesvoorwaarden.
Vanuit de ethiek zal daardoor maar al te vaak een worsteling ontstaan tussen direct profijt enerzijds en principes anderzijds. Mensen hebben immers zowel een diepe behoefte de ander te helpen als de behoefte er zelf beter van te worden. En in die spanning, tussen direct eigenbelang enerzijds en de belangen van anderen en/of het collectief anderzijds, daarin schuilt de ethiek.
Om die reden is het dan ook van belang dat we helder met elkaar communiceren en regelmatig overleg voeren. Want niet alleen in de bouw, maar in het gehele bedrijfsleven is men er inmiddels van doordrongen dat de keten professioneler moet: in duurzaamheid, in marketing, in management en ook in het hanteren van integriteitsvraagstukken. En integriteit vereist dat je zorgvuldig, uitlegbaar en standvastig handelt, waarbij je ervoor zorgt dat je in gesprek blijft. De VMRG ziet daarin voor haar als brancheorganisatie een belangrijke rol weggelegd.