Platform over gevels, glas & daken
VMRG | Aanhoudende productiegroei

VMRG | Aanhoudende productiegroei

Al drie jaar op een rij wordt in de bouwsector omzetgroei en winstgroei bereikt. Er wordt meer gebouwd, maar de bouw heeft ook te maken met stijgende bouwkosten en duurdere inhuur van personeel. Voor de komende jaren zet die groei door, zo is de verwachting, want er wordt nog altijd te weinig gebouwd om aan de bouwvraag te kunnen voldoen. Dat geldt voor woningbouw, maar ook voor de utiliteitsbouw.

De groei van de Nederlandse economie blijft, maar zal in de komende drie jaar schommelen rond 1,5% groei, zo voorspelt De Nederlandse Bank, waarbij de werkloosheid op een zeer laag niveau blijft. Voor de totale bouwproductie wordt volgens het EIB een doorgroei voorzien van 4,5% in 2020. Binnen de utiliteitsbouw blijft de nieuwbouwproductie onder invloed van een solide economische groei met 7% stevig toenemen. Ook het herstel en de verbouw van utiliteitsgebouwen blijft groeien, mede onder invloed van het verplichte C-label voor kantoren. Met een groei van 4% loopt dit in de pas met de totale bouwproductie. Het onderhoud van utiliteitsgebouwen groeit in 2020 met 1%, zo is de verwachting van het EIB.

Dit alles leidt ertoe dat bij ongewijzigd beleid in het bouwproces niet alleen stagnaties blijven bestaan en capaciteitsproblemen blijven optreden, maar heeft ook tot gevolg dat projecten worden uitgesteld en/of tijdens de productie doorschuiven. In dit nummer Gevelbouw leest u daar meer over.

Bedrijven in de bouwsector hebben de wind in de zeilen. Een mooi moment volgens MKB Nederland om in te zetten op investeren. Niet alleen voor verdere groei, maar ook om efficiënter en slimmer te werken. De bouwsector staat immers voor grote uitdagingen, waaronder de verduurzaming van de huidige woningvoorraad en utiliteitsbouw. Begrijpelijk wanneer we ons realiseren dat de gebouwde omgeving verantwoordelijk is voor ongeveer 40% van de CO2 uitstoot.

Investeren in technologie kan bijdragen aan een betere kostenefficiëntie. Het terugbrengen van faalkosten staat bij menig bouwbedrijf meestal niet bovenaan de prioriteitenlijst. Er zijn immers voldoende opdrachten, zo lijkt de gedachte. Maar zodra het aantal opdrachten terugvalt, zal dat direct impact hebben op de winstmarge. Automatisering en scholing kunnen daarbij helpen en oplossingen bieden in het reduceren van de werkdruk. Door efficiënter werken, kan het tekort aan personeel beter worden opgevangen en door werkprocessen te automatiseren, kan het beschikbare personeel veelal beter worden ingezet. Blended learning en/of E-learning trajecten worden daartoe steeds meer ingezet. Meer daarover leest u in dit nummer Gevelbouw.

Ook over CE-markering voor brand- en/of rookwerende ramen en deuren informeren wij u graag in dit nummer van Gevelbouw. Want 1 november 2019, de einddatum van de overgangsperiode van EN 16034, komt steeds dichterbij.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details