Platform over gevels, glas & daken
VKG slaat handen ineen met ROC
VKG en ROC ontwikkelden een leerwerktraject tot kunststofkozijnmonteur bedoeld voor starters, zij-instromers en vakmensen uit de branche.

VKG slaat handen ineen met ROC

Montageschool Kunststof Kozijnen: met voldoende vakmensen op weg naar de toekomst

In de kunststofkozijnenbranche boeken innovaties met focus op duurzaamheid en efficiëntie, vooruitgang. Fabrikanten implementeren duurzamere materialen met een langere levensduur en verbeterde prestaties. De sector ontwikkelt mee in de route naar een circulaire bouweconomie, waar losmaakbaarheid en waardebehoud van materialen het principe zijn.

Naast deze grotere veranderingen blijft de deskundige plaatsing van kozijnen van groot belang voor hun lange levensduur en optimale isolatie. VKG Keurmerkleveranciers werken daarom met erkende, vakbekwame monteurs, die bekend zijn met veiligheids- en (VKG) kwaliteitsnormen.

Leren en werken

Het monteren van kunststof kozijnen is een vak. Specifieke kennis en vaardigheden van de monteur zorgen ervoor dat de kozijnen duurzaam gemonteerd worden en perfect isoleren. De kennis en kunde ontstaan veelal door ervaring, want een reguliere vakopleiding is er niet. VKG en ROC ontwikkelden daarom een leerwerktraject tot kunststofkozijnmonteur bedoeld voor starters, zij-instromers en vakmensen uit de branche die hun kennis en kunde naar een hoger niveau willen brengen.

Edwin van Houten

In zes maanden een bekwaam ploeglid erbij

In een periode van zes maanden doen deelnemers tijdens de wekelijkse lesdagen theoretische kennis op en verwerven ze praktische vaardigheden gedurende de werkdagen. Met als resultaat het branchecertificaat Kunststofkozijnmonteur, het VCA-certificaat en een certificaat Duurzaam Bouwen. En voor de kozijnleverancier een bekwaam ploeglid erbij.

Deskundige plaatsing van kunststof kozijnen blijft van groot belang voor hun lange levensduur en optimale isolatie.

Tijdens de lesdagen komen verschillende aspecten langs:

– algemene bouwkunde;

– tekeningen lezen;

– materiaal- en gereedschapskennis;

– montage en demontage;

– duurzaam bouwen (inclusief certificaat);

– veiligheid op hoogte (inclusief VCA-certificaat);

– specifieke VKG en branchegerelateerde onderwerpen.

Beloning

Het traject duurt bij elkaar ongeveer een half jaar. Voor werkgever en deelnemer een periode om elkaar te leren kennen en te werken aan een vast dienstverband en een extra volwaardig ploeggenoot.

Wanneer het examen goed wordt afgesloten ontvangen de deelnemers:

– Het Branchecertificaat 

Kunststofkozijnmonteur

– VCA-certificaat (10 jaar geldig)

– Certificaat Duurzaam Bouwen
(ingeschreven in diplomaregister)

De lessen worden gegeven door ervaren bouwkundedocenten van ROC, samen met VKG-docenten voor branche-specifieke kennis. Met deze montageschool investeert VKG in gekwalificeerde vakmensen én in de toekomst van de branche. Kunststofkozijnmonteur is een vak. Daarvoor zijn kennis en kunde nodig. Ben je geïnteresseerd in dit leerwerktraject voor jouw bedrijf of heb je vragen? Neem contact op met branchemanager Edwin van Houten of kijk op de website van VKG Keurmerk.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details