De kopse kanten van de woning bestaan uit grote glaswanden, waarvoor aluminium lamellen in een verspringend grid zijn geplaatst, ten behoeve van zonwering en privacy.

01:49
27-03-2020

Villa S wint Reynaers Projectprijs

De strijd om de Reynaers Projectprijs was spannend. Na vier stemweken stond Villa S met 23,4% van de stemmen bovenaan en won zo de Reynaers Projectprijs 2019. De moderne langgevelboerderij, met uitzicht op de Brabantse weilanden, is een ontwerp van Tenback de Groof (TBDG) en Gruijters Aluminium maakte de aluminium ramen en deuren.

De opdrachtgever zelf had een nadrukkelijke wens voor expressief materiaalgebruik: “Ik heb een bouwkundige achtergrond en had uitgesproken ideeën over hoe het huis er uit moest zien. Daarnaast heb ik een handel in bouwmaterialen. De villa moest als het ware een materialenbank van mijn bedrijf worden.” Volgens architect Bart de Groof was het dan ook de droomopdracht voor elke architect.

Gruijters Aluminium maakte de aluminium ramen en deuren.

 

Grote glaswanden

Als een donkergrijze monoliet ligt Villa S in de weilanden bij Lieshout. De gesloten bakstenen gevel wordt alleen doorsneden door vier stroken van getint glas. De subtiele aluminium kozijnen van de vensters, die van nok tot plint lopen, hebben een matzwarte coating. Op het dak liggen gladde leistenen, net een tint donkerder dan de bakstenen. Zo massief als het woonhuis van een afstand oogt, zo rijk aan details is het van dichtbij. Elke baksteen heeft een uniek kleurenpatroon. De hoge ramen hebben een screen, die bijna onzichtbaar is weggewerkt in aluminium goten. De kopse kanten van de woning bestaan uit grote glaswanden, waarvoor aluminium lamellen in een verspringend grid zijn geplaatst, ten behoeve van zonwering en privacy. Ook de achtergevel bestaat bijna geheel uit glas; de ranke aluminium kozijnen versterken het gevoel van transparantie. Dankzij een lichtgewicht schuifpui kunnen binnen en buiten in een handomdraai worden samengevoegd.

Als een donkergrijze monoliet ligt Villa S in de weilanden bij Lieshout.

 

De vakjury over Villa S

Dat het gebouw fungeert als materialenbank is ook bij de jury niet onopgemerkt gebleven. Villa S is een krachtig gebouw, dat zich onderscheid in vorm en materiaal. Het project toont een subtiele detaillering en uitgekiende maatvoering, waarbij de kozijnen een grote rol spelen in het spannende gevelbeeld. Uit het juryrapport: “Villa S heeft een donker en sculpturaal volume, dat in vorm en verschijning goed leesbaar is als comfortabel woonhuis voor een gezin. De voordeur is geaccentueerd en gecentreerd in de gevel aan de straatzijde, de gevel loopt bijna naadloos (op een verholen goot na) door in het dakvlak. Gevelmaterialen zijn in kleur en textuur zorgvuldig op elkaar afgestemd – de glaspartijen tot aan de nok zorgen voor evenwichtigheid in de compositie. De kopgevel kreeg een zonwering met horizontaal lijnenspel, verfijnd en in harmonie met de details in de zijgevel.”

De subtiele aluminium kozijnen hebben een matzwarte coating.

 

Reynaers Projectprijs

Samen met negen andere projecten werd Villa S genomineerd voor de 22e editie van de Reynaers Projectprijs, waarna het publiek online hun favoriete top drie kon samenstellen. In totaal was 23,4% van de stemmen voor Villa S. Op de tweede plek staat Paviljoen Hoge Veluwe, gevolgd door Villa Berghuis op een respectievelijke derde plaats. Binnenkort vindt de prijsuitreiking plaats. De winnende architect en gevelbouwer ontvangen ieder 2.500,00 euro. In overleg mag de winnaar datzelfde bedrag doneren aan een goed architectuur doel. Zo wordt passie voor architectuur ingezet voor een maatschappelijk doel. 

Tekst: Roel van Gils
Beeld: Reynaers

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: Reynaers Projectprijs , Villa S

Gevelbouw partners

Monier VI90 zonnestroom met Tegalit betondakpannen