Platform over gevels, glas & daken
Villa Carnegie, Den Haag | Unieke shutters toegepast in gevel van Villa Carnegie

Villa Carnegie, Den Haag | Unieke shutters toegepast in gevel van Villa Carnegie

In de Haagse binnenstad is een karakteristiek begin 20e-eeuws kantoorpand herontwikkeld: er zijn negen luxe appartementen gerealiseerd in Villa Carnegie. Het krachtige, transparante ontwerp is van Braaksma & Roos Architectenbureau. De opdracht mocht Colt ontvangen via Bouwbedrijf De Vries en Verburg. De nieuwe uitbreiding krijgt een lichte en transparante uitstraling met uitkragende balkons en aluminium shutters voor grote glazen puien.

De specifieke wensen van de architect op het gebied van beweegbare zonwering waren: reguleren van de daglichttoetreding, privacy én esthetiek. Het geheel moest aansluiten op de bestaande kolommenstructuur van het gebouw. Marc de Winter, Sales Manager Colt Solar Shading Systems, vertelt waarom juist zij de aangewezen partij waren voor deze unieke opdracht.

Unieke shutters toegepast in gevel van Villa Carnegie

Colt’s Ellisse systeemlijn: niet alleen functioneel maar ook een designelement. Het geeft het gebouw een dynamisch effect.

 

Ontwerp als uitgangspunt

“Wat er bedacht was, bestond nog niet. Wij nemen het ontwerp als uitgangspunt en laten ons nooit belemmeren door standaarden. Ons engineerteam uit Kleve (D) is aan de slag gegaan om een passende oplossing te bieden voor de uitdagingen in dit project. Voor de eerste tot en met de derde verdieping zijn er de Colt Ellisse vouw/schuifluiken toegepast (handbediend in dit geval, maar ook motorisch verkrijgbaar). Deze moesten vlaksluitend zijn én haaks te openen, om toegang tot het balkon te verkrijgen. De scharnieren zijn geïntegreerd dus uit het zicht. Op de bovenste verdieping hebben we de Colt Ellisse optrekschermen met geïntegreerde elektronische aandrijving toegepast. Voor beide systemen hebben we frames samengesteld die stijf genoeg zijn om met hoge-smalle afmetingen tóch te kunnen draaien en vouwen. Het zetwerk is ook door ons geleverd om er verzekerd van te zijn dat het eindresultaat was zoals de architect het bedacht had. Voor de coating van de shutters hebben we veel bemonsterd tot de architect besloot voor de matte uitstraling van deze structuurlak te gaan.” De Winter: “Niet het productieproces maar de architect bepaalt de vorm!”

Unieke shutters toegepast in gevel van Villa Carnegie

Van verduistering tot diffuse lichtdoorlaat tot de totale verlichting van een kamer, bijna alles is mogelijk door de luiken in de juiste positie te zetten.

 

Trots

“Waar we naar streven – en met veel succes implementeren – zijn probleemoplossingen met een uitstekend synergetisch effect. Ook in dit project maakten wij niet ongeveer, maar precies wat de architect voor ogen had! Het systeem heeft niet alleen het gewenste esthetische effect bereikt, maar is ook extreem weerbestendig, corrosiebestendig en zeer duurzaam. Zeg maar gerust gebouwlevensduur bestendig. Ik ben trots op ons team dat we op alle fronten hebben voldaan aan het beeld dat de architect voor ogen had.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details