Platform over gevels, glas & daken
Vezelcement gevelplaten: esthetisch, duurzaam en verscheidene bevestigingsmogelijkheden
SVK Puro Plus, een licht gepolijste vezelcement gevelplaat met een natuurlijke vezelcementuitstraling. De vezelcementplaten zijn verkrijgbaar in verscheidene standaardafmetingen, waarbinnen nagenoeg alle vormen verzaagd kunnen worden. (Beeld: Spot-on visuals)

Vezelcement gevelplaten: esthetisch, duurzaam en verscheidene bevestigingsmogelijkheden

Als flexibele partner voor duurzame gevel- en dakoplossingen, ontwikkelde SVK de vezelcement gevelplaten. Anouk Crauwels, Marketing Coördinator van SVK, vertelt over het materiaal, de toepassingen en verwerkingsmethoden.

SVK Decoboard Classic gevelplaat met acrylcoating. Hier is gekozen voor een geschroefde bevestiging met schroeven in dezelfde kleur. (Beeld: Foto Van Huffel)

Sinds 1905 is SVK bezig met het produceren van bouwmaterialen. Tegenwoordig is SVK gespecialiseerd in de productie van vezelcementmaterialen zoals golfplaten, gevelplaten en leien. Het familiebedrijf met een rijke traditie heeft de focus op de toekomst. “Vezelcement is een recyclebaar materiaal en daarom zal het de komende jaren steeds belangrijker worden voor zowel renovaties als nieuwbouwprojecten,” zegt Crauwels.

SVK Ornimat gevelplaat met tweecomponenten Polyurethaan coating, gelijmde bevestiging. Verlijmen is eenvoudig en geeft een luxueuze uitstraling. (Beeld: Spot-on visuals)

Veelzijdig toepasbaar

“Onze dubbelgeperste vezelcement gevelplaten hebben een hoogwaardige kwaliteit en kennen een lange levensduur. Ze zijn enorm veelzijdig toepasbaar en de architectonische vrijheid is ongekend waardoor je elk project een unieke uitstraling kunt geven.” Crauwels vertelt dat het uitgebreide standaard kleurenassortiment beschikbaar is in verscheidene standaardafmetingen, waarbinnen nagenoeg alle vormen verzaagd kunnen worden. Bovendien heeft SVK een eigen verfbereiding en kan vanaf 50 m² ook nagenoeg elke kleur worden gemaakt. “Zo kent creativiteit geen grenzen meer en dat is precies wat we onze klanten willen bieden. Voor zowel onze Decoboard Classic gevelplaat met acrylcoating als onze Ornimat met tweecomponenten Polyurethaan coating kunnen we naast de standaardkleuren nog zeer veel andere kleuren op maat maken. Bovendien zijn al onze verven steeds watergedragen en uiteraard ook UV-bestending”. 

Crauwels noemt ook nog de Puro Plus, een licht gepolijste vezelcement gevelplaat met een natuurlijke vezelcementuitstraling. Deze plaat is daarenboven ook prijstechnisch zeer interessant. “Al onze vezelcementproducten voldoen aan Brandklasse A2, waardoor ze zo goed als onbrandbaar zijn,” voegt Crauwels toe.

Het lijmsysteem van TwinBond. Met een beperkt aantal producten kun je kwalitatief hoogwaardige oplossingen bieden. (Beeld: TwinBond)

Bevestigingsmethoden

Een gevelplaat dient steeds geventileerd bevestigd te worden. Alle vezelcement gevelplaten van SVK zijn uitermate geschikt om te verlijmen en kunnen dus ook heel goed blind bevestigd worden. Frederik de Kegel, Business Developer TwinBond bij Novatech International: “Voor elke plaat of specifieke toepassing in een project is de verwerking belangrijk. Wij bieden advies en ondersteuning aan fabrikanten, architecten, verdelers, aannemers en verwerkers. Het is onze missie om complexe zaken eenvoudig te maken en dat kan met het lijmsysteem van TwinBond.” 

De TwinBond Panel is dé lijm voor gevelplaatverlijming. (Beeld: TwinBond)

TwinBond is een systeem waarmee je met een beperkt aantal producten kwalitatief hoogwaardige oplossingen kunt bieden. “De TwinBond Panel is onze lijm voor gevelplaatverlijming. Niet elke plaat is hetzelfde en de backcoating speelt een belangrijke rol. Daarom zetten wij zeer hard in op ondersteuning en training. Duidelijke richtlijnen en on-site ondersteuning zorgen voor een zorgeloze uitvoering. Elke plaat is in ons lab getest – strenger dan Komo-normen – waarmee we niet alleen aan de eisen van het Bouwbesluit kunnen voldoen, maar deze zelfs overtreffen.” Volgens De Kegel is verlijmen een zeer goede manier van bevestigen. “Het is eenvoudig en geeft een luxueuze uitstraling. Architecten zijn zeer enthousiast over de vele mogelijkheden en de strakke en moderne ‘look’ bij het verlijmen van gevelplaten. Ook de mogelijkheden van een grotere maatvoering komt de ontwerpvrijheid ten goede. Bovendien heb je geen puntbelastingen en kan de lijm door de hoge elasticiteit trillingen opvangen.” Crauwels vult aan dat ook de schroefverbinding een manier is waarop de SVK-gevelplaten bevestigd kunnen worden. Grote voordeel hiervan is dat de platen ook eenvoudig opnieuw van de gevel kunnen worden gehaald. “Ook daarbij is het belangrijk dat verwerkers de spelregels goed volgen. Het kiezen van de juiste schroef, afhankelijk van het toegepaste materiaal en de klimatologische omstandigheden van de omgeving van een project, zijn belangrijke factoren. Schroefgaten moeten steeds iets groter dan de schroefdiameter worden voorgeboord. Dat is belangrijk voor de krimp en uitzet van de plaat. Om afbreken of kromtrekken te voorkomen is het belangrijk de juiste randafstand aan te houden. En om de schroef visueel minder zichtbaar te maken, geven we de kop van de schroef een kleur die de kleur van de plaat benadert.” Zo biedt SVK altijd een oplossing binnen de vezelcement gevelplaten op het gebied van zichtbare bevestigingsmogelijkheden.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details