03:22
27-10-2015

Vernieuwde showroom in Bielefeld toont innovatiekracht

Schüco investeert in de toekomst. De aanbieder van raam-, deur- en gevelsystemen van aluminium heropende in juni 2015 de showroom in Bielefeld met allerlei productinnovaties, zoals een gefacetteerd raamsysteem en een golvend gevelsysteem gebaseerd op parametrisch ontwerpen. Het nabijgelegen technologiecentrum blijft groeien. Van ballistische testen tot destructief mechanisch onderzoek, nagenoeg alles wordt onderzocht. Korte lijnen tussen productontwikkeling en testen bevorderen de innovatiekracht.

Op 25 juni 2015 vond een bijzondere gebeurtenis plaats in het Duitse Bielefeld. Voor het eerst mochten journalisten uit Nederland het hoofdkantoor van Schüco met showroom en technologiecentrum bezoeken. De producent van ramen, deuren, schuifpuien en gevelbekleding nodigde eerder al een groep Nederlandse architecten uit voor een rondleiding. Een woordvoerder van Schüco, die beide reizen begeleidde, lichtte dit toe: “Wij willen ontwerpers en bouwers inspireren met onze producten. Dat doen we op verschillende manieren, bijvoorbeeld met een reis naar Bielefeld. Kortgeleden was er een fotowedstrijdmiddag voor architecten in Nederland. Een mooie gelegenheid om over gebouwen te praten, maar ook over cultuur. In zo’n informele setting leer je elkaar beter kennen.”

State-of-the-art technologiecentrum
Het technologiecentrum van Schüco is in 2012 uitgebreid en herbergt nu 7.800 vierkante meter vloeroppervlak. De uitbreiding was nodig omdat het centrum veel vragen kreeg, voor generieke producttesten of testen voor specifieke klanten. Er is onder meer een nieuw testgebied voor mechatronische en elektronische componenten bijgekomen. In het technologiecentrum worden ook producten ontwikkeld. Hiervoor gebruikt Schüco rapidprototyping; 3D-printen van modellen van epoxyhars. De korte lijnen tussen productontwikkeling en testen bevorderen de innovatiekracht van het bedrijf. Een systeem van methodische verslaglegging en terugkoppeling ondersteunt dit proces. Schüco kan bijna alle soorten testen in eigen huis uitvoeren, voor complete ramen, deuren en gevelbekleding of voor onderdelen hiervan. Het centrum is sinds 2006 geaccrediteerd als een onafhankelijk laboratorium door de Duitse accreditatieinstelling DakkS. Als de producten ‘slagen’ voor de vereiste testen, krijgen ze een CE-markering. Het technologiecentrum fungeert tevens als state-of-the-art trainingsfaciliteit voor trainees en stagiairs. Ook scholieren komen dikwijls op bezoek, en krijgen middels proeven spelenderwijs een indruk van de mogelijkheden van aluminium ramen, deuren en schuifpuien.

Een woordvoerder van Schüco leidde de groep journalisten rond in het technologiecentrum van Schüco Showroom en zei: “Het centrum bestaat sinds 1957 en breidde zich daarna uit. We doen destructieve onderzoeken, waarbij we de componenten tot het uiterste belasten in trek, druk of buiging. In de klimaatkamer kunnen we materiaaldegradatie nabootsen onder invloed van UV-licht, hitte of koude, vocht, corrosieve middelen en chemicaliën. Met ballistisch onderzoek testen we weerstand tegen kogels. Daarnaast onderzoeken we akoestische eigenschappen en bestandheid tegen winddruk. Tevens test Schüco de producten op duurzaamheid, bijvoorbeeld door deuren één miljoen keer te openen en te sluiten. Alleen de brand- en explosietesten besteden we uit.”

Vernieuwde showroom
Schüco heropende kortgeleden de showroom in Bielefeld met een nieuwe indeling, die gebaseerd is op vijf thema’s: Exclusief wonen, intelligente functionaliteiten, Parametrisch ontwerpen, duurzame revitalisatie en het studie object Design Cover Concept. Het exclusief wonen concept toont welke mogelijkheden er zijn in wooncomfort. Een woordvoerder van Schüco gaf een rondleiding in de showroom en lichtte een en ander toe. “De profielen van het exclusief wonen concept zijn erg goed geïsoleerd, zodat er moeiteloos aan passiefbouw standaarden voldaan kan worden. Alles wat in woningen geautomatiseerd kan worden, biedt Schüco aan. Hiertoe behoort ook het openen of sluiten van ramen, bewegen van de zonwering en de toegangscontrole. Met een iPad kunnen de instellingen van de ramen geprogrammeerd worden. Een bijzonder product van dit woonconcept is een metershoge schuifdeur annex kiep-draairaam.”

Parametric design is twee jaar geleden geïntroduceerd op BAU als een prototype. “Het gefacetteerde raamsysteem is eind 2015 klaar voor serieproductie, en is geschikt voor verschillende gebouwvormen,” verduidelijkte de woordvoerder. “Het geeft dieptewerking aan een gebouw. Architecten kunnen het raamsysteem integreren in tekenprogramma’s als Revit en Rhino.”

Vragen uit de markt beantwoorden
Het Design Cover Concept van Schüco beantwoordt aan de vraag naar ondoorzichtige gevelbekleding. Een woordvoerder van Schüco zei hierover: “Uit analyse bleek dat architecten dikwijls kiezen voor dichte, geponste gevelbekleding in combinatie met ramen met slanke profielen. We presenteerden op BAU 2015 een prototype, dat nu in de showroom staat. Dit geventileerde gevelsysteem is gebaseerd op parametrisch ontwerpen, waardoor de architect vrij is om de contour te kiezen en waar en hoeveel ponsen er komen.”

Duurzame revitalisatie is een ander thema van Schüco. Een woordvoerder van Schüco lichtte dit toe: “Een groot deel van de bestaande kantoor- en residentiële gebouwen voldoet niet aan de moderne eisen van energie-efficiëntie. Gebouweigenaren en gebruikers willen effectief en efficiënt renoveren, om de investeringssom en huur betaalbaar te houden. Dit vraagt om systemen met een hoge mate van prefabricage die gemakkelijk tegen de bestaande gevelstructuur van het gebouw worden geplaatst. Zodat per week een bouwlaag voorzien kan worden van nieuwe kozijnen en gevelpanelen. De oude kozijnen worden pas verwijderd na het aanbrengen van de prefab elementen.”

Onzichtbaar geïntegreerd
Schüco biedt slimme en duurzame oplossingen onder de themanaam intelligente functionaliteiten. “Of het nu om geïntegreerde zonwering, decentrale ventilatie, automatische ramen of aantrekkelijke gevelverlichting gaat, genetwerkte gebouwtechnologieën zijn populair,” lichtte de woordvoerder toe. “Hiermee wordt ingespeeld op huidige trends en technologische mogelijkheden. Een bijzonder voorbeeld van een intelligente functionaliteit is de ventilatie die onzichtbaar in een stijlvol gevelelement is geïntegreerd.” Aan het eind van de rondleiding werd de langetermijnvisie van Schüco toegelicht. “We hebben een plan gemaakt voor 2016-2046. Levenscycluskosten worden steeds belangrijker. Naar verwachting zal er meer gerecycled worden en meer aandacht komen voor gebruik in plaats van bezit. Daarnaast blijft het belangrijk dat de producten veilig zijn, energiezuinig en voor een behaaglijk binnenmilieu zorgen.”

Voor de journalisten was het een unieke dag. Schüco toonde een exclusief kijkje in het hart van het technologiecentrum en de showroom. De medewerkers waren erg gastvrij. De Nederlandse gasten werden getrakteerd op een uitgebreide lunch, vervolgens koffie of thee, en kregen na afloop een tas met eten en drinken mee. Kortom, Schüco is gründlich in techniek en gemütlich als het kan.

 

Tekst: Martijn van den Bouwhuijsen         Beeld: Schüco

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Gevelbouw partners

VMRG: Bert Lieverse