Platform over gevels, glas & daken
Vernieuwde kwaliteitsrichtlijnen metalen dak- en gevelproducten

Vernieuwde kwaliteitsrichtlijnen metalen dak- en gevelproducten

De Vereniging Toeleveranciers Metalen Dak- en Gevelmaterialen (MDG-NET) maakt zich sterk voor het promoten van metalen dak- en gevelproducten. Daarbij wordt sterk ingezet op het verbeteren van de kwaliteit. Een belangrijk onderdeel hiervan is het verder actualiseren en vertalen van de Europese richtlijnen voor de Nederlandse situatie. De ‘eerste druk’ van de vernieuwde kwaliteitsrichtlijnen is inmiddels een feit.

De geactualiseerde kwaliteitsrichtlijnen zijn het resultaat van een optimale samenwerking tussen twee brancheorganisaties van metalen dak- en gevelproducten. MDG-NET vertegenwoordigt daarbij de fabrikanten, terwijl DumeboDWS de belangen behartigt van de verwerkingsbedrijven. “De wereld verandert, dus ook de richtlijnen moeten van tijd tot tijd geactualiseerd worden,” zegt René Timmerman van SAB-profiel / Tata Steel die samen met Dennis Steegman van Nestinox, René van Gammeren van Allpro en Gerard de Jong van NES bevestigingsmaterialen zitting heeft in de technische commissie kwaliteitsrichtlijnen namens MDG-NET. “De laatste officiële versie dateert uit 2010.”

Fors boekwerk

De oude richtlijnen voor het toepassen van metalen dak- en gevelproducten waren geënt op de toen geldende nationale normen en het oude Bouwbesluit. Voor de nieuwe kwaliteitsrichtlijnen zijn we vooral uitgegaan van de Europese normen die ook de grondslag zijn voor de CE-markering, licht Timmerman toe. “Die normen zijn vervolgens vertaald naar het huidige Nederlandse bouwbesluit. Het resultaat van de geactualiseerde kwaliteitsrichtlijnen is een boekwerk van maar liefst 170 pagina’s. Het omvat onder meer informatie over waar producten aan moeten voldoen (voor fabrikanten), waarop verwerkers moeten letten, wat de eisen zijn omtrent wind en waterdichtheid, optimale isolatie, enz. En dat alles zowel esthetisch als bouwfysisch. Wijzigingen richten zich vooral op het laten aansluiten van de richtlijnen bij de huidige wet- en regelgeving en actuele normen. Ook zijn er nieuwe hoofdstukken aan toegevoegd over bijvoorbeeld duurzaamheid en carrierpanelen, om maar eens een voorbeeld te noemen.”

Timmerman merkt terecht op dat het geactualiseerde document nog altijd een fors boekwerk betreft. “De volgende stap is het toegankelijker maken van de kwaliteitsrichtlijnen.” Hij doelt op het compacter en beter leesbaar maken van het document, zodat het nóg beter gedragen wordt. De verwachting is dat deze fase nog wel een jaar in beslag zal nemen. Ook daarvoor werken MDG-NET en DumeboDWS nauw met elkaar samen. “We hebben immers een gemeenschappelijk doel: een kwalitatief hoogstaande gevel of dakconstructie realiseren voor een tevreden klant.” De nieuwste versie van de kwaliteitsrichtlijnen zal zo snel mogelijk gepubliceerd worden op de websites van beide brancheorganisaties / netwerkverenigingen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details