Platform over gevels, glas & daken
Vereniging MDG: van branche- naar netwerkvereniging

Vereniging MDG: van branche- naar netwerkvereniging

De Vereniging Toeleveranciers Metalen Dak- en Gevelmaterialen (MDG) is vijftien jaar geleden opgericht als branchevereniging voor de metalen dak- en gevelindustrie. Tijdens de crisis heeft de vereniging een tijdje een slapend bestaan geleid, maar anno 2019 is MDG weer op volle sterkte en getransformeerd naar een netwerkvereniging. Het doel blijft onveranderd: de promotie van metalen dak- en gevelmaterialen en het bevorderen van de kwaliteit.

Staal is volgens Robert-Jan Steegman, bestuurslid MDG en financieel directeur bij Nestinox, een van de meest duurzame producten voor toepassing in de gevel en het dak. “Met staal kun je bovendien heel licht en vormvrij bouwen. Samen met zusterorganisatie DumeboDWS, de brancheorganisatie van de verwerkingsbedrijven, blijven we de metalen dak- en gevelproducten voortdurend onder de aandacht brengen. Onze vereniging is tijdens de crisis weliswaar gekrompen en heeft een tijdje een slapend bestaan geleid – mede vanwege een voorgenomen fusie met DumeboDWS en de VMRG die niet van de grond kwam – maar is sinds 2019 weer volledig up and running.”

Vereniging MDG: van branche- naar netwerkvereniging

Robert-Jan Steegman, bestuurslid MDG en financieel directeur bij Nestinox.(Beeld: Marit Goossens)

 

Drie bloedgroepen

Binnen de MDG is de markt vertegenwoordigd in drie zogenaamde ‘bloedgroepen’: leveranciers/producenten van dak- en gevelproducten; leveranciers/producenten van isolatiematerialen; leveranciers/producenten van bevestigingsmaterialen. “Alleen al ter bevordering van de kwaliteit is het belangrijk dat er een overkoepelende vereniging bestaat voor de metalen dak- en gevelspecialisten,” meent Steegman. “We zijn in 2019 van een branchevereniging naar een netwerkvereniging getransformeerd en organiseren naast de ledenvergaderingen ook een aantal netwerkbijeenkomsten en kennissessies, zoals recent bij Van Delft Profielen in Waalwijk. Ook de volgende bijeenkomst staat alweer op de agenda waarbij we inzoomen op het thema brandveiligheid. Onze leden kunnen deelnemen aan bijeenkomsten, maar ook actief zitting nemen in technische commissies en meedenken over richtlijnen en eisen, zodat we gezamenlijk de kwaliteit verder kunnen verbeteren voor wat betreft het gebruik van metalen dak- en gevelmaterialen, zowel technisch als esthetisch.”

Vereniging MDG: van branche- naar netwerkvereniging

Willem Vermeulen, bestuurslid MDG en managing director bij SAB Profiel.

 

Kwaliteitsrichtlijn Metalen Daken en Gevels

MDG heeft zich dus onder andere ten doel gesteld om de kwaliteit van de dak- en gevelbranche te verbeteren. “Een belangrijk onderdeel hiervan is het verder optimaliseren en vertalen van Europese richtlijnen voor de Nederlandse markt,” zegt Willem Vermeulen, bestuurslid MDG en managing director bij SAB Profiel. “Samen met DumeboDWS hebben we Kwaliteitsrichtlijn Metalen Daken en Gevels opgesteld, waarbij we vanuit de MDG de belangen van de leveranciers/producenten behartigen en DumeboDWS op zijn beurt die van de verwerkers. In deze richtlijn staat beschreven (volgens objectieve criteria) wat de kwaliteit van een metalen dak of gevel zou moeten zijn, evenals de kwaliteit van de producten zelf. We hebben immers als MDG en DumeboDWS een gemeenschappelijk belang: een kwalitatief hoogstaande gevel en/of dak realiseren voor een tevreden klant. Zo kan een dak of gevel, zowel technisch als esthetisch, getoetst worden aan deze richtlijn om discussies achteraf te voorkomen.”
In de Kwaliteitsrichtlijn wordt volgens Vermeulen niet alleen uit wet- en regelgeving van het Bouwbesluit geput, maar ook naar Europese- en NEN-normen verwezen. “We zoeken ook nauwe aansluiting met Europese verenigingen, zoals PPA Europe, die de op Europees niveau de wet- en regelgeving beïnvloedt. Doel is om uiteindelijk in Nederland kwalitatief hoogwaardige producten op de markt te zetten.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details