Platform over gevels, glas & daken
‘Verboden toegang’ niet voldoende

‘Verboden toegang’ niet voldoende

Werken op hoogte betekent extra veiligheidsrisico’s. Bij bouwwerken zou al bij het ontwerp valbeveiligingssystemen moeten worden geïntegreerd. Vanuit het huidige Bouwbesluit dient een ontwerper van een bouwwerk rekening te houden met de gebruikers die zorgdragen voor onderhoud, reiniging en reparatie. We hebben het dan over permanente voorzieningen zoals dakrandbeveiliging.

Tijdigheid
Helaas worden veiligheidssystemen pas later toegepast. In plaats van deze systemen in de ontwerptafel of tijdens de bouw te realiseren, wordt het in de praktijk verlegd naar de beheersfase. De kosten voor het veilig uitvoeren van werkzaamheden wordt dus overgelaten aan de gebruikers.
Een gemiste kans omdat in plaats van het treffen van permanente voorzieningen wordt er gekozen voor tijdelijke maatregelen noodzakelijk voor het werken op hoogte.

Arbo
Het Arbobesluit geeft uitsluitsel over de maatregelen die genomen dienen te worden bij het werken op hoogte. Dit houdt in dat werkzaamheden aan de gevel dienen te worden uitgevoerd bijvoorbeeld met behulp van een hoogwerker of werkzaamheden op het dak veilig dienen te worden uitgevoerd door het treffen van collectieve voorzieningen op het dak.

R.I en E.
Een Risico Inventarisatie en Evaluatie bevat exact welke veiligheidsmiddelen vereist zijn. Dit houdt in dat per keer dat werkzaamheden worden uitgevoerd, de kosten voor het veilig werken worden doorberekend aan de gebouweigenaar. Echter door middel van een Risico Inventarisatie en Evaluatie kunt u exact bepalen of er veiligheidsmiddelen op het dak moeten worden gebruikt en welke daar minimaal voor nodig zijn.

Bouwfase
Beter is het om in de bouw voorzieningen mee te nemen, waardoor de werkzaamheden bijvoorbeeld met behulp van persoonlijke beschermingsmiddelen of vanuit een hangbak kunnen worden uitgevoerd. Bij dakrandbeveiliging.nl zijn alle permanente en tijdelijke middelen bij het werken op hoogte verkrijgbaar. Zijn kunnen ook advies geven als veiligheidskundige en een Risico Inventarisatie en Evaluatie maken van de situatie.

Bouwbesluit
In het huidige Bouwbesluit wordt aangegeven dat bij nieuwbouw de architect moet kijken naar een manier om zijn gebouw veilig te kunnen onderhouden. Hij zou hiervoor een RI&E kunnen laten maken. Bij bestaande bouw is dat niet verplicht. De minimale eisen waaraan een veilig dak moet voldoen kan een bord ‘verboden toegang’ zijn als er nooit iemand komt. Echter vaak komen de dakdekker, schoorsteenveger, bliksembeveiliging monteur, airco- en installatiebedrijven toch wel een keer per jaar op het dak.

Verstandig is daarom om een onafhankelijke veiligheidskundige een Risico Inventarisatie en Evaluatie te laten maken van uw dak. Zij kunnen dan exact bepalen wat voor uw gebouw minimaal aanwezig dient te zijn.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details