Platform over gevels, glas & daken
Veerkrachtig richting de toekomst

Veerkrachtig richting de toekomst

Regiokantoor Alliander Westpoort in Amsterdam is met zijn zeven verdiepingen het hoogste houten kantoorgebouw van Nederland. Het gebouw is bekroond met diverse awards, waaronder de Nationale Houtbouwprijs en de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP) 2024. Alliander Westpoort heeft weliswaar een houten inborst, maar aan de gevel is het vooral metaal en glas wat de boventoon voert. Een indrukwekkend staaltje vakwerk van drie gevelpartijen, waaronder Blitta Gevelsystemen die zelfs speciaal voor dit project een brandtest heeft geïnitieerd. Geen enkel systeemhuis had namelijk een brandattest van een dergelijk formaat vast glas-kozijncombinatie op de plank liggen. 

Alliander Westpoort bestaat uit een kantoorgebouw, werkplaatsen, magazijnen, testruimtes, een opleidingen- en parkeergebouw voor 700 medewerkers. Het nieuwe regiokantoor is een ontwerp van De Zwarte Hond en kenmerkt zich door “een ritmische afwisseling van gebouwen en tussenruimtes die als een barcode op het kavel zijn gepositioneerd.” Eyecatcher vormt het zeven verdiepingen tellende kantoorgebouw op de kop, zichtbaar vanaf de A5. Maar ook de werkgebouwen en opslagruimten zijn met dezelfde zorg ontworpen als het kantoorgebouw en aaneengesmeed tot een robuust geheel. Het gebouw belichaamt volgens de architect dan ook een hoge mate van flexibiliteit, schaalbaarheid en een modulair design.

(Beeld: Jaques Tillmanns)

Duurzaam en circulair

Voor het kantoorgebouw en de opleidingsfaciliteiten is een volledig houten constructie ontworpen die flexibel is, een gezonde werkomgeving creëert en waarin maar liefst 1.195 ton CO2 is opgeslagen. Het parkeergebouw kan groeien of krimpen dankzij een demontabele constructieopzet. Dat maakt het regiokantoor veerkrachtig richting de toekomst. Duurzaamheid en circulariteit vormen dan ook belangrijke pijlers in het ontwerp. Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van circulaire materialen en zo min mogelijk van schadelijke stoffen zoals lijm, pur of kit. Het gebouw is uiteraard aardgasvrij, maar ook energieneutraal. Een rijke beplanting maakt dat naast de mens ook allerlei soorten insecten, vogels, amfibieën en kleine zoogdieren zich thuis voelen op het terrein. 

Gevelpartners

Ook Blitta Gevelsystemen voelt zich helemaal thuis in de Amsterdamse havenwijk Sloterdijk III.   

“Enkele jaren geleden hebben we in dit gebied de gevel gemaakt van het prestigieuze Edge Amsterdam West, op steenworp afstand van Alliander Westpoort”, zegt Sanneke Kettenis, commercieel directeur bij Blitta Gevelsystemen, met gepaste trots. “Voor Alliander Westpoort zijn we in eerste instantie door Dura Vermeer gevraagd om de complete gevel voor rekening te nemen. Vanwege de diversiteit in gevelopbouw met een aanzienlijk percentage HSB-elementen en weervast cortenstaal hebben we de voorkeur uitgesproken om de gevels met twee partners aan te vliegen, waarbij wij aan de voorkant de drie partijen bij elkaar hebben gebracht en in stonden voor de levering en montage van de kozijnen en vliesgevels. Zodoende zaten we gedrieën aan tafel samen met Verhoeven Timmerfabriek en VPT Versteeg voor het cortenstaal.”

Speciale testopstelling

De gevel van het kantoorgebouw kenmerkt zich door grote glasvlakken, vooral aan de kopse kanten. “Waar wij als Blitta aan de voorkant heel druk mee zijn geweest is om een passende oplossing te voorzien voor de gevraagde afmetingen van het glas in relatie tot de gestelde brandeisen”, vertelt Sanneke. “Geen enkel systeemhuis had een brandattest op de plank liggen voor een dergelijk formaat kozijn van 2,3 bij 3,2 meter. Bovendien zaten we bijna aan het maximale formaat glas dat überhaupt te produceren is in 30 minuten brandwerend. We hebben vervolgens de aannemer en architect twee opties aangeboden: óf een extra stijl toevoegen die het glasvlak opdeelt óf een brandtest uitvoeren. Dat werd dus het laatste. Vanwege onze kennis en ervaring met eerdere project-specifieke brandtesten konden we vrij snel het trajectverloop en de kosten inzichtelijk maken. Dat werd goedgekeurd door de opdrachtgever, waarna we het hele proces in gang konden zetten. Bijzonder aan deze test was bovendien dat we ook een gedeelte van de HSB-constructie en de randaansluiting hebben meegenomen in de testopstelling die de brandtest vervolgens glansrijk heeft doorstaan.”

(Beeld: Jaques Tillmanns)

Verregaande prefabricage

Blitta Gevelsystemen heeft uitsluitend gewerkt met de aluminium systemen van Schüco en wel het raamsysteem AWS 75.SI+, het vliesgevelsysteem FWS 50 S en het raam- en deursysteem AWS/ADS 65. Alle systemen zijn uitgevoerd in de kleur RAL 8019 met 30% glansgraad. “Vanwege de houten draagstructuur van het hoofdkantoor en de opleidingsfaciliteiten, was het zaak om de gevel zo snel mogelijk te dichten”, stelt Sanneke terecht. “De gevel is zoveel mogelijk geprefabriceerd en dan is het natuurlijk van grote meerwaarde dat we nagenoeg buren zijn van Verhoeven Timmerfabriek. Zodoende konden we snel en met nauwelijks extra transportbewegingen onze kozijnen met beglazing monteren in de HSB-elementen. Op afroep zijn de elementen kant-en-klaar met speciaal transport naar de bouw getransporteerd. Alleen de beglazing voor de elementen op de begane grond hebben we op locatie gemonteerd, vanwege het forse formaat van 4,5 meter en een verhoogd risico op breuk.”

(Beeld: Jaques Tillmanns)

Cortenstaal

De esthetische schil van weervast cortenstaal is ook op locatie geplaatst. “Het kantoorgebouw was op dat moment al wind- en waterdicht”, verzekert Sanneke. De drie gevelpartners hebben onderling behoorlijk wat overleg gevoerd om de esthetische schil maakbaar te maken. “Cortenstaal is een zware belasting voor de gevel. Daarom zijn niet alle elementen aan de gevel verankerd, maar zijn extra steunpunten ontwikkeld waarbij het cortenstaal afsteunt op het maaiveld.” Bij de parkeergarage en het werkgebouw speelde die belasting minder vanwege de aard van de constructie en beperkte hoogte. “Wel hebben we hier nog een aanzienlijk aantal vierkante meters aan sheddaken en raam- en deursystemen geleverd en gemonteerd, uitgevoerd in Schüco AWS/ADS 65. Ook die zijn grotendeels prefab voorbereid.” 

Sanneke kijkt terug op een fantastisch eindresultaat. “Dat is mede te danken aan de fijne samenwerking met álle partijen en begrip voor elkaars vakgebied. In het voortraject zijn we samen met de opdrachtgever, architect en aannemer bij alle partijen op bezoek geweest om een goede indruk te krijgen van de verschillende technieken en expertises. Dat heeft zich dubbel en dwars uitbetaald tijdens de rest van het traject.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details