Platform over gevels, glas & daken
Veel aluminium in woontoren HAUT

Veel aluminium in woontoren HAUT

Met een hoogte van 73 meter en 21 verdiepingen is HAUT het hoogste hybride houten woongebouw van Nederland en één van de hoogste van de wereld. Weliswaar is de ruggengraat van het gebouw grotendeels opgetrokken uit hout, voor de kozijnen en vliesgevels is vanwege de beoogde transparantie, kwaliteit en duurzaamheid een bewuste keuze gemaakt voor aluminium. In totaal is er door gevelbouwer De Groot & Visser zo’n 25.000 kilogram (!) aan aluminium Kawneer-profielen verwerkt in HAUT, los nog van de aluminium gevelbeplating en Schüco vliesgevel in de plint.

HAUT biedt volgens zijn makers het beste van twee werelden: wonen aan de Amstel en Park Somerlust én vlakbij de binnenstad. Ook qua materialisering is gekozen voor een optimale synergie, in dit geval tussen hout en aluminium. “Men was het er al snel over eens dat houten kozijnen voor een woontoren met 21 verdiepingen niet bepaald een verantwoorde keuze is als het gaat om duurzaamheid en onderhoud”, zegt Jaco van der Ham van Kawneer. “Bovendien kon men de gewenste slankheid niet realiseren met houten kozijnen.” Ook Jan-Peter van Honk van De Groot & Visser kan dat bevestigen en zegt: “De keuze voor aluminium was snel gemaakt. Als gevelbouwer hanteren we een gezonde mix van systeemhuizen, zodat we voor elk project de meest optimale oplossing kunnen voorzien, uiteraard in aluminium.”

Hoge eisen

In opdracht van aannemer J.P. van Eesteren heeft De Groot & Visser 1.282 stuks verdiepingshoge kozijnen in HAUT uitgevoerd in de Kawneer RT72 Reflex-serie en voorzien van triple beglazing. “De ligging van de woontoren midden in de stad, aan het spoor en aan een drukke weg betekende dat de kozijnen tot 42 dB aan verkeersgeluid moeten reduceren”, zo omschrijft Van der Ham het programma van eisen. “Aanvullend daarop werd voor deze woontoren ook een thermische isolatiewaarde geëist van 0.8 Uw W/m2.K. In combinatie met de beoogde slanke profilering en grote glasoppervlakken, vanwege de diepe balkons, hebben we De Groot & Visser geadviseerd de RT72 Reflex-serie toe te passen voor de kozijnen en het AA3572 hefschuifsysteem voor de schuifpuien. Dit schuifsysteem is speciaal ontwikkeld om grote glasgewichten te kunnen dragen en vormt absoluut de top van de markt.”

Detaillering

Een deel van de aluminium kozijnen is door De Groot & Visser aangeleverd aan timmerfabriek Frank van Roij in Goirle waar ze in de HSB-elementen zijn geplaatst.   

“Het andere deel hebben we op het werk gemonteerd waarbij we ‘meeliepen’ in de planning van de ruwbouw. Net voordat de houten verdiepingsvloer werd gelegd, waren wij aan de beurt om de puien te monteren. Dat was met name qua bouwlogistiek soms best een uitdaging”, weet Van Honk, “maar had wel als voordeel dat het gebouw daardoor vrij snel wind- en waterdicht was, zodat de binnenafbouw al kon starten.” De houten ruggengraat heeft volgens Van Honk geen wezenlijke aanpassingen gevergd aan de detaillering van de kozijnen. “Natuurlijk, je dient met iets meer doorbuiging rekening te houden, maar dat hebben we mooi opgelost in de omtrekdetaillering, de aansluitingen tussen het aluminium en de houten draagstructuur.”

Energie-opwekkende gevel

Tussen de puien is de gevel van HAUT door De Groot & Visser voorzien van gevelbekleding in afwisselend PV- en colorbelpanelen, zetwerkafwerking en loggiabekleding. “De colorbelpanelen bestaan uit een geëmailleerde ruit in een matzwarte kleurstelling die matcht met het PV-paneel”, legt Van Honk uit. “Op afstand is het onderscheid nauwelijks te zien en bedoeld om een stukje efficiency te realiseren zonder het ontwerp teniet te doen. Op de noordgevel is het vrij onzinnig om PV-panelen toe te passen. De PV- en colorbelpanelen zijn op een aluminium achterconstructie structureel verlijmd aan de HSB-elementen en op locatie met het zakken van de gevelsteiger aangebracht in een vrij fors tempo van een verdieping per week. Gezien de vele disciplines die tegelijk aan het werk waren, was dat best een uitdagende klus.” In totaal leveren de PV-panelen aan de gevel een behoorlijke opbrengst van 79.000 Wattpiek.

Zelfdragende vliesgevel

Alsof dat nog niet genoeg is, heeft De Groot & Visser ook de driehoekige commerciële plint onder het woondeel ‘gedicht’ en voorzien van een Schüco-vliesgevel. “Zoals gezegd hanteren we een gezonde mix van systeemhuizen, waarbij we voor de kozijnen veelal een beroep doen op Kawneer, terwijl we de vliesgevels doorgaans uitvoeren in een systeem van Schüco”, zegt Van Honk. “Het betreft hier een 900 m2 zelfdragende vliesgevel over twee verdiepingen die al in een heel vroeg stadium is gemonteerd, op het moment dat de bouw nog omhoog moest klimmen. Tijdens de bouwfase is de commerciële plint namelijk optimaal benut als onder meer opslag- en werkruimte voor alle onderaannemers. Aan ons natuurlijk de uitdaging om de vliesgevel te behoeden voor beschadigingen. Zo werden dorpels en grote glasoppervlakken ‘ingepakt’ en dat heeft goed uitgepakt. Er is nauwelijks schade opgetreden.”

HAUT is dan misschien in de basis wel van hout, maar bij nader inzien is er toch een enorme hoeveelheid aan aluminium verwerkt in het prestigieuze gebouw aan de Amstel dat bekroond is met een Breeam Outstanding-ontwerpcertificaat, de hoogste graad in duurzaamheid.

Bouwinfo HAUT, Amsterdam
  • Opdrachtgever Lingotto investment B.V.
  • Architect Team V architectuur i.s.m. Arup
  • Aannemer J.P. van Eesteren
  • Gevelbouwer De Groot & Visser
  • Systeemleveranciers Kawneer en Schüco Nederland
  • Toevoerroosters en ventilatieboxen DUCO Ventilation & Sun Control
  • Overige leveranciers Comhan Holland en Prins Panelen B.V.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details