Platform over gevels, glas & daken
Nieuws

Van landbouwschuur tot luxueus droomhuis

Reynaers-Aluminium-Het-Kleine-Krikhaar-003
Niet alleen het publiek was enthousiast over de opmerkelijke villa. Ook de vakjury was er erg over te spreken.

Tekst | Reynaers

Beeld | Reynaers

4 januari 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Een droomhuis ontwikkelen, ontwerpen, bouwen en er ook nog zelf wonen. Dat voorrecht is weggelegd voor architect Dennis Weerink van Reitsema & Partners. Tussen de groene landerijen van Geesteren creëerde hij zijn eigen woonplek. Het project won de Reynaers Projectprijs 2021. 

Wie het terrein van het Kleine Krikhaar op komt rijden, moet over de nodige verbeeldingskracht beschikken. Bij het zien van de langgerekte, abstracte schuurvorm kun je je nauwelijks voorstellen dat hier ooit een oude schuur stond. Door de verhoogde plint en de diepe uitkraging van de kopgevel lijkt het huis boven het maaiveld te zweven. In samenspraak met de gemeente Tubbergen, de commissie welstand en Reitsema & Partners werd er gekneed aan een plan om het landschap te verfraaien. 

Weerink blikt terug: “We wilden uitgaan van het oorspronkelijke ontwerp. Een solitair object zonder bijgebouwen. Daarnaast is het landschap altijd een belangrijke pijler geweest. Op ons erf staat een grote boom die als ankerpunt heeft gefungeerd. De woning is haaks op deze zichtlijn en anderhalve meter boven het maaiveld gepositioneerd. Hierdoor krijg je dat zwevende effect en wordt het uitzicht over het landschap versterkt.”

Door de verhoogde plint en de diepe uitkraging van de kopgevel lijkt het huis boven het maaiveld te zweven.

Schuifpui van 4,5 meter

Koeien, konijnen, herten, eindeloze weilanden en bospartijen. Het zou volgens Weerink zonde zijn om de kracht van dit landschap niet te benutten. Hij droomde van een grote glazen schuifpui maar vroeg zich af of dit überhaupt mogelijk was. “Een schuifpui van 4,5 meter is een niet alledaagse maat,” vertelt Weerink. “Dit is een echt statement in de woning. De plek die buiten en binnen met een inpandig terras verbindt. Het leek een utopie maar gelukkig konden we hiervoor terecht bij Reynaers Aluminium. Zij konden een aluminium schuifpui leveren die ook qua grootte en esthetisch oogpunt aansloot bij onze wensen. De aansluiting van constructie, kozijn en dakgoot luistert nauw. Samen met de gevelbouwer OWK en hun enginering is het idee verder uitgewerkt. Ze hebben echt prachtwerk geleverd.” 

Clean en minimalistisch

De buitengevels van het Kleine Krikhaar zijn geconstrueerd met geplatoniseerd hout. Deze latten omsluiten de stalen spantenconstructie. Hierdoor was het mogelijk om leidingwerk, afwatering en andere details aan de buitengevel compleet weg te werken. Samen met de langgerekte raampartij versterkt dit de cleane, minimalistische look. Weerink ontwierp de woning zo dat buiten uiteindelijk binnen wordt. “Je wordt door het transparante ontwerp echt deel van de natuur.”

Het Kleine Krikhaar kreeg 18% van de publieksstemmen van de Reynaers Projectprijs en won.

Surrealistische detaillering 

Het Kleine Krikhaar kreeg 18% van de publieksstemmen van de Reynaers Projectprijs en won. Niet alleen het publiek was enthousiast over de opmerkelijke villa. Ook de vakjury was er erg over te spreken. Uit het juryrapport: “Een schuur voor een schuur: de architect bouwde dit huis voor zijn eigen gezin op de plek van een oude landbouwschuur. Hij behield de verhoudingen van de oorspronkelijke schuur en liet de vorm en de materialisering van het huis aansluiten bij het karakter van het Twentse landschap. De detailleringen van het woonhuis zijn bijna surrealistisch: eenduidig en met heel precieze aansluitingen. Het dakraam lijkt naadloos in het dakvlak geplaatst, het slanke gevelsysteem van de enorme glazen patio met hoge schuifdeuren geeft een bijzondere kwaliteit aan de woonruimte.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Dirk Mulder

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details