Platform over gevels, glas & daken
Van dubbel glas naar triple glas door toepassing binnenzonwering

Van dubbel glas naar triple glas door toepassing binnenzonwering

Gedurende de wintermaanden mag in huis en op kantoor veel intensiever van zonwering
gebruik worden gemaakt. Dat stelt Evert Bos, productmanager bij Verosol. “Onze binnenzonwering creëert een luchtlaagje tussen de zonwering en het raam. Stilstaande lucht heeft een isolerende werking. Daarnaast straalt het Verosol-doek weinig warmte af.”

VerosolHet gemetalliseerde doek SilverScreen. De aluminiumcoating is duidelijk te zien.

Al sinds 1963 werkt Verosol met gemetalliseerd textiel. Het geschikt maken van textiel voor zonwering gebeurt op het hoofdkantoor in het Gelderse Eibergen. Daar wordt de zonwering ook op maat gemaakt. Dat gebeurt behalve voor de Nederlandse markt voor die in Groot-Brittannië en België. Een tweede assemblagebedrijf van Verosol bevindt zich in Australië. “Daarnaast hebben we een kleine vestiging in Madrid.” Vanuit deze vestigingen worden voor ruim vijftig landen halffabricaten en eindproducten geleverd, zoals rolgordijnen en plisségordijnen.

VerosolEen detailfoto van het 2-in-1 combinatieproduct dat is opgehangen in de modelwoning in Heerhugowaard.

Lang niet iedereen is zich bewust van het rendement dat het gebruik van zonwering oplevert. Bos benadrukt dat het bedienen van zonwering het meest oplevert wanneer dit op automatische wijze gebeurt. “Is sprake van een zonovergoten dag, dan wordt de zonwering naar beneden gestuurd zodat de reflecterende aluminium laag de warmte buitenhoudt. Bij een koude nacht wordt de zonwering ook naar beneden gestuurd zodat de aluminium laag isoleert.”

Triple beglazing evenaren

TNO deed in opdracht van branchevereniging Romazo onderzoek naar het rendement dat het gebruik van de zonwering oplevert. Uit dat onderzoek blijkt dat in een moderne woning met de zonwering van Verosol in de winter tien tot vijftien procent op de stookkosten kan worden bespaard. “Het vergt een beetje omdenken. Niet iedereen staat er in deze periode bij stil om op het moment dat de zon onder is, de zonwering toch naar beneden te laten zakken voor de isolatie.” Net als glas kent het zonweringstextiel dat Verosol bewerkt, een laag-emissieve coating. Is in een ruimte bijvoorbeeld sprake van een temperatuur van 20 graden, dan wordt de zonwering net zo warm. Dankzij de goed presenterende laag-emissieve coating op binnenzonwering, kunnen met het dichtdoen van de zonwerende gordijnen eigenschappen van triple beglazing worden geëvenaard. Bos: “Met name in panden waar gerenoveerd wordt, is deze werking heel relevant.”

VerosolDit SilverScreen rolgordijn siert een appartement in hartje Londen.

Energie neutrale woning

Met een lage u-waarde als indicator voor warmteverlies wordt voor een goede isolatie gezorgd. In een woning waar gebruik is gemaakt van dubbel glas, ligt de u-waarde rond de 2,9 W/m2K. Wanneer een laag-emissieve coating op glas zit, daalt die waarde naar 1,2. “Dit heeft een heel positief effect op de isolatie van een gebouw. Voeg je daar de binnenzonwering van Verosol aan toe, dan kom je uit op een u-waarde van 0,8.” Verosol zette zich het afgelopen jaar in voor het project NeroZero, een moderne proefwoning die nagenoeg energieneutraal is. In september werd de woning in Heerhugowaard opgeleverd. “In de beglazing van het huis is niet gekozen voor triple beglazing, maar voor dubbele beglazing samen met een 2-in-1 combinatie van onze binnenzonwering. Het rolgordijn is voorzien van een laag-emissieve coating. Het plisségordijn met honingraatstructuur zorgt voor extra isolerende stilstaande lucht. De komende periode worden de resultaten gemeten en gepubliceerd door TNO.”   

Tekst: Carline Klijn-van Best    Beeld: Verosol
Uitgelichte afbeelding: 
Onderprofiel met Verosol binnenzonwering, type doek EnviroScreen. (Beeld: Joost Benders)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details