Platform over gevels, glas & daken
VMRG

Valley Amsterdam: Prestigeproject met twee ‘gezichten’

TvdH20210908-125-HDR_fotograaf-Thea-van-den-HeuvelENT_ID30775

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Blitta Gevelsystemen, fotograaf Marcel Steinbach en Solarlux Nederland, fotograaf Thea van den Heuvel​

19 september 2022 Leestijd 9 minuten

Deel dit artikel

Superlatieven schieten tekort wanneer je oog in oog staat met Valley in Amsterdam. In het bijzondere ontwerp combineert Winy Maas van MVRDV een strakke glazen buitenschil met een uiterst grillige en getrapte gevel in natuursteen. Een prestigeproject voor alle betrokken partijen en in het bijzonder voor Blitta Gevelsystemen en Solarlux Nederland die alle zeilen hebben bijgezet om het schier onmogelijke mogelijk te maken. 

De gemeente Amsterdam heeft de ambitie om Zuidas te diversifiëren en te ontwikkelen tot een gemengde stadswijk voor wonen, werken en verblijf. Valley past perfect in dat plaatje. Vanaf de begane grond tot en met de zevende verdieping bevinden zich kantoren, ruimte voor cultuur, retail, horeca en de toegang tot de woontorens. Daarboven beginnen de woonlagen met in totaal 198 appartementen variërend in grootte van 55 tot 700 m2, die vrijwel allemaal zijn bestemd voor de verhuur. Op de onderste lagen bevindt zich een binnentuin die via trappen met elkaar in verbinding staat en voor iedereen toegankelijk is. Ook op de verdiepingen is veel ruimte voor groen. Het idee achter het ontwerp is namelijk dat er uiteindelijk een groene vallei ontstaat.   

Van vliesgevel naar elementengevel

Blitta Gevelsystemen werd in 2017 door bouwcombinatie Valley Amsterdam ingeschakeld om het complexe project technisch en inhoudelijk onder de loep te nemen. “Architectenbureau MVRDV had een duidelijke visie voor ogen over het beoogde beeld en kwaliteitsniveau van de gevel”, zegt Tonny Cuppen, Hoofd Projectmanagement bij Blitta Gevelsystemen. “Aanvankelijk was de insteek om de strakke glazen gevel op traditionele wijze als vliesgevel te realiseren. Gezien de locatie, bouwhoogte en gewenste bouwsnelheid hebben we besloten om de gevel prefab als elementengevel uit te voeren. Deze mocht echter op geen enkele wijze visueel afwijken van het ontwerp. Gezamenlijk met systeemleverancier Schüco en met glasleverancier Scheuten Glas Nederland hebben we invulling gegeven aan deze complexe opgave en het ontwerp vertaald tot een maakbaar prefab product.” 

Profielen in verstek

De belijning van de 12.000 m2 (!) aan elementengevel is volledig afgestemd op het oorspronkelijke ontwerp van de architect, vervolgt Cuppen. “Zo zijn de profielen in verstek uitgevoerd en is het profiel voorzien van een voeg, waardoor het beeld van een omkadering rond elk glasvlak ontstaat. De elementen zijn in onze werkplaats in Venray volledig geprefabriceerd, voorzien van Schüco kozijnen, triple beglazing en geluidwerende balkonbeglazing van Solarlux ter plaatse van de loggia’s.” André Jansen, Accountmanager Projecten bij Solarlux Nederland vult aan: “Onze SL25 Modular ongeïsoleerde balkonbeglazing leent zich uitstekend voor prefabricage om vervolgens als totaalpakket naar de bouw te worden getransporteerd. In dit geval is gekozen voor het SL25 Modular draai-schuifsysteem. Het volglas balkonsysteem biedt bescherming tegen geluidsoverlast en weersinvloeden en kan voor 100% worden geopend. In totaal zijn er 61 stuks van de SL25 Modular in de elementengevel toegepast.”

Metalen frames

De getrapte gevel aan de valleikant liet zich niet in een elementengevel ‘vangen’, noch in een HSB-constructie. Cuppen: “Dat laatste was overigens wel het oorspronkelijke plan, maar ook hiervoor hebben we in een brede samenwerking een alternatief bedacht.” Het alternatief is in de basis afkomstig uit Engeland, een metal framing van voestalpine Metsec. Een systeem dat in het Verenigd Koninkrijk vrij gebruikelijk is, maar op Nederlandse bodem maar zelden wordt toegepast. “Met de SFS-frames waren we perfect in staat om de grillige vormen aan de valleizijde te realiseren.” De verdiepingshoge stalen frames zijn op de bouwplaats door Metsec samengesteld en gemonteerd. Ze bestaan uit een stalen stijl- en regelwerk met aan de buitenzijde een cementgebonden beplating waaraan Kolen het Cenia Ducal natuursteen als esthetische schil heeft bevestigd. Blitta heeft op zijn beurt voor zo’n 5.000 m2 aan de ramen en deuren op de bouwplaats aangeleverd en van binnenuit per verdieping gemonteerd. 

Maatwerk vouwwanden

Voor maximaal wooncomfort is een groot deel van de woningen voorzien van een vouwwand. Solarlux Nederland werd al in het voortraject door MVRDV benaderd. “De eisen met betrekking tot de geveldichting en geluidswering waren zo hoog, niet in de laatste plaats vanwege de grillige vormen met onvoorspelbare windlasten, dat de architect de voorkeur uitsprak voor onze vouwwandsystemen”, zegt Jansen. “Daar zijn we met recht trots op. Architecten die met ons systeem hebben gewerkt en de kwaliteit hebben ervaren, doen bij een volgend project altijd weer een beroep op ons. We zijn misschien in aanschaf misschien niet de goedkoopste, maar op de lange termijn betaalt zich die hoge kwaliteit dubbel en dwars terug. Het mooie van dit project is dat geen pui hetzelfde is en ook de bouwkundige aansluitingen waren allesbehalve standaard, los nog van de variabele hoekopstellingen en/of wegvouwbare hoeken. Juist daar ligt onze kracht: op architectenniveau meedenken en gezonde discussies voeren om met ons projectenteam tot werkbare en goede details te komen. Omdat we in eigen huis ontwikkelen, produceren én monteren zijn we in staat onze producten projectspecifiek aan te passen en dat was hier eerder regel dan uitzondering.”

Kers op de taart

De Solarlux-vouwwanden staan bekend om hun uitstekende naad- en kierdichting ook op grote hoogte. “Daarin zijn we toch redelijk uniek”, zegt Jansen in alle bescheidenheid. “In combinatie met geluidswerende beglazing konden we ook voldoen aan de eisen ten aanzien van geluidwering vanwege de nabijgelegen ringweg. De 35 vouwwanden uit onze Ecoline/Highline-serie zijn tevens voorzien van specifiek reinigingsbeslag. Dankzij speciale reinigingsstiften in de scharnieren kunnen bewoners vanaf de binnenzijde het glas aan de buitenzijde schoonmaken.” Solarlux leverde daarnaast ook nog een aantal vouwwanden voor de winkelunits in de plint, waarvoor Blitta de vliesgevel heeft geëngineerd en gemonteerd, ook nog eens goed voor zo’n 2.000 m2. Cuppen: “Als kers op de taart hebben we ook de elementengevel voor de skybar gerealiseerd, wederom een custom made oplossing bestaande uit stalen elementen met overspanningen van maar liefst 7 meter bij een hoogte van 3,60 meter. Ook hier hebben we het schier onmogelijke mogelijk gemaakt.”

Beide heren kijken dan ook terug op een spraakmakend project. “Valley is een immens, complex en indrukwekkend project. Een groot compliment aan architect Winy Maas.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Dirk Mulder

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details