Gevelsysteem Faculteit Geowetenschappen Universiteit Utrecht
01:18
18-07-2017

Universiteit Utrecht: Uniek gevelsysteem siert markant gebouw

Het nieuwe gebouw van de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht heeft een markant karakter. Geplooide aardlagen en geologische vervormingen hebben voor Inbo Architecten als inspiratiebron gefungeerd voor de gevelopbouw. Om het beoogde gevelbeeld te bereiken, heeft Bijlbouw een uniek gevelsysteem ontwikkeld. Andrew Bertels van Bijlbouw licht een en ander graag toe.

In het bestek stond de gevelbekleding omschreven als geëxtrudeerde aluminium gevelprofielen in verschillende afmetingen, onzichtbaar bevestigd op een aluminium achterconstructie, begint Bertels. “Bij het bestuderen van het bestek en de details bleek echter dat een standaard, in de handel te verkrijgen gevelsysteem niet aan de beoogde uitstraling kon voldoen. We hebben dus in eigen huis een uniek gevelsysteem ontwikkeld.”

Bijlbouw gevelsysteem Universiteit Utrecht

25 kilometer aan profielen
Om de zes unieke profielen in het gevelvlak te realiseren, is gekozen voor het proces van aluminium extrusie waarbij het aluminium in een matrijs in de gewenste vorm is geperst. Bertels: “Aangezien het zes unieke profielen betreft, zijn er ook zes verschillende matrijzen gemaakt. Na goedkeuring van de proefstukken door de opdrachtgever en architect is de productie gestart. De profielen zijn allemaal op een lengte van 7.200 mm geperst (stramienmaat is 3.600 mm), daarna op maat gezaagd en gekenmerkt. In totaal ging het om maar liefst 25 kilometer aan profielen; 12.500 exemplaren. Vanwege de wens van de architect om de profielen rondom te anodiseren, inclusief kopse kanten, zijn ze pas na het zagen door Alumet in de kleur Alu Grey geanodiseerd. Met zes verschillende profielen en circa 120 verschillende lengtes bracht dit de nodige uitdagingen met zich mee.” Om de montage op de bouw zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, had Bijlbouw in de buurt van het bouwterrein een zogenaamde bouwhub gecreëerd waar de profielen en gezette aansluitstukken tijdelijk werden opgeslagen. “De verschillende onderdelen zijn per gevelfragment op de bouwhub gebundeld in kratten en op werkvolgorde gestapeld. Iedere dag werd er een dagproductie van de bouwhub naar de bouw gebracht. De lege kratten gingen weer retour naar de bouwhub om opnieuw gevuld te worden. Zo was het voor onze monteur makkelijk om de profielen in de juiste volgorde te monteren en ging er geen tijd verloren om de profielen op de bouw uit te zoeken. Door de goede samenwerking met Wijnen Bouw uit Schijndel is alles binnen de planning gerealiseerd.”

Mede door de inzet van Bijlbouw heeft de nieuwe Faculteit Geowetenschappen de kwalificatie BREEAM-NL Excellent behaald.

Tekst: Roel van Gils    Beeld: Bijlbouw

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Gevelbouw partners

Logo Scheuten Glass HoldingKunststof riet Novariet