Platform over gevels, glas & daken
UNILIN TECHNOLOGIES als exclusieve partner van LESOS FASSADA voor IP-management

UNILIN TECHNOLOGIES als exclusieve partner van LESOS FASSADA voor IP-management

Kempens studiebureau ontwikkelt disruptieve gordijngeveltechnologie en patenteert wereldwijd

Lesos Engineering, de producten dragen de merknaam Fassada, is een cloud-based kennisbedrijf met focus op de ontwikkeling, de distributie en IP licentiëring van aluminium systemen voor gordijngevels van commerciële gebouwen en hoogbouw projecten.

Gordijngevels zijn de grote glazen gevels voor kantoorgebouwen, alom gekend uit het straatbeeld in grootsteden. Anno 2018 is het een globale markt van meer dan 31.500.000.000 US$, welke tot 2030 zal worden gekenmerkt door een verwachte jaarlijks groei CAGR (Compound Annual Growth Rate) van 9,9 %.

Lesos voert een 2-sporen strategie voor de commercialisatie van haar systemen. Een directe distributie van de producten op de markt wordt aangevuld met het plan de wereldwijd gepatenteerde technologieën te licentiëren.

De ontwikkeling van de producten heeft meer dan 10 jaar in beslag genomen. Eric Claeys, de man die aan de wieg staat van de ontwikkelingen : “We hebben de lat van bij aanvang dan ook wel heel hoog gelegd. De ganse sector verklaarde ons eigenlijk gek. Onze objectieven zouden onrealiseerbaar zijn. Het is ons echter niet alleen gelukt, we hebben onze eigen verwachtingen ver overtroffen.”

Kris Van den Houte, CEO van Lesos : “ Het product H60-hybrid is niet alleen veel performanter dan alle andere conventionele systemen op de wereldmarkt beschikbaar. Het is ook veel sneller en makkelijker te verwerken, waardoor de factor arbeidskost zeer significant wordt gedrukt. Het systeem kan dus wel degelijk als disruptief worden omschreven. Vergelijk het een beetje met de transitie van de gsm naar de smartphone een aantal jaren terug. Ons doel is daarom ambitieus en heel duidelijk : tegen 2021 de wereldstandaard te worden.”

Voor de IP-licentiëring werd een exclusief samenwerkingsakkoord afgesloten met Unilin Technologies, zijnde de divisie van de Unilin groep die verantwoordelijk is voor de bescherming en commercialisatie van de verschillende patenten van de Unilin groep en het Amerikaanse moederbedrijf Mohawk. Het brede publiek kent Unilin Technologies vooral van de wereldwijde juridische procedures rond het “Uniclic” lijmloze clic systeem voor vloer en meubelproducten die geleid hebben tot een succesvol wereldwijd licentiemodel voor deze gepatenteerde technologieën. Wat minder bekend is, is dat Unilin Technologies de in de laatste decennia opgedane ervaring en expertise ook inzet ter ondersteuning van andere bedrijven die met innovatieve technologieën de markt willen veroveren via een licentie-model.

Bart Van der Stockt, CEO van Unilin Technologies : “Aan het akkoord met Lesos zijn maandenlange besprekingen voorafgegaan. Voor onze business was het dan ook geen evidentie om in zee te gaan met een startup. De uitzonderlijke technologie, het gedreven management van Lesos en het enorme marktpotentieel hebben ons echter overtuigd om er onze schouders onder te zetten.

Fassada by Lesos heeft een nauwe samenwerking met de R&D cel “building physics, construction and services”  van het departement architectuur van de Faculteit “Ingenieurswetenschappen en Architectuur” van de RUgent, welke onder de leiding staat van Prof.dr.ir. arch. Nathan Van den Bossche. Dergelijke samenwerking is voor het management van Fassada by Lesos een noodzaak. Prof.dr.ir. arch. Nathan Van den Bossche : “In 2006 ben ik gestart met wetenschappelijk onderzoek op buitenschrijnwerk in het Testcentrum voor Gevelelementen aan Universiteit Gent, en ben daar inmiddels al 9 jaar directeur. Elk jaar komen er wel een aantal “uitvinders” aankloppen met nieuwe ideeën of concepten. Helaas zijn die echter niet zo vernieuwend, realistisch, of nemen ze een loopje met elementaire fysica. Toen de heer Claeys kwam aankloppen met een bijzonder verhaal over economie, beglazing van binnenuit, en speciale verbindingstechnieken, was ik aanvankelijk dan ook behoorlijk sceptisch. Inmiddels is dit alles geschiedenis. De resultaten zijn werkelijk verbluffend. Wellicht is de eenvoud van het systeem nog de meest opzienbarende innovatie.Fassada H60-hybrid is vermoedelijk de grootste en belangrijkste vernieuwing in gordijngevels in de laatste 30 jaar.”

Inmiddels is het eerste project van 5.000m² gevel in uitvoering te Luik. Het betreft een renovatiedossier van het architectenbureau Assar. Andere opdrachten werden inmiddels toegezegd waardoor het geplande cijfer van dit jaar zal worden overtroffen.

Etienne Clinquart, CEO van NV Groven+, sinds decennia één der toonaangevende gevelbouwers in de Benelux (onder meer van het prestigieuze Havenhuys te Antwerpen van architecte Zaha Hadid) : “De technologie van H60-hybrid is verbluffend. De technische prestaties en performantie zijn één zaak, als bedrijfsleider is het echter in eerste instantie mijn taak te kijken naar de cijfers en het technisch projectrisico. De productiekosten zijn in vergelijking met alle conventionele gevelsystemen sterk gereduceerd, de montagekost is echter meer dan gehalveerd, nog geen rekening gehouden met het gegeven dat geen stelling meer vereist is, een stellingkost doorgaans toch goed voor 5% van de totale verkoopprijs van de geplaatste, beglaasde gevel. Onze uurloonkost kennende en wetende dat de arbeidsduur gekoppeld aan elk conventioneel systeem 3 à 5 manuren per m² gevel, goed voor ongeveer 1/3 van de “marktprijs” van een gevel, dan is de rekening snel gemaakt. De Fassada technologie is zonder twijfel ons enige wapen om de concurrentie aan te gaan met  de lage loon landen. De kostenkloof worden drastisch verkleind en een mogelijks overblijvend verschil moeten we kunnen opvangen met onze expertise en kwaliteit. Immers een goedkope gevel staat doorgaans voor een dure gevel te wijten aan alle ellende achteraf.”

Dhr. Clinquart gaat verder in zijn betoog en legt de vinger op de echte wonde: De naakte cijfers zijn echter één deel van het verhaal. De Fassada technologie is toegankelijk voor niet- of laag geschoolde arbeiders, het uitvoeringsrisico is gedecimeerd (geen silicone, geen schroeven, geen bibliotheken aan handleidingen, etc.), geen risico van slecht weer wegens plaatsing van binnenuit, maakt dat ik als zaakvoerder een normale nachtrust kan genieten.”.

Voor 2020 verwacht Lesos meer dan 300.000 m² gevel te realiseren in een 20-tal landen.

De technologie werd internationaal gelanceerd op 1 maart. Bart Van der Stockt :”De respons is toch wel uitzonderlijk. We hopen nog voor het bouwverlof de eerste licenties af te sluiten, waaronder ook een aantal toonaangevende multinationals. Ons plan voorziet om dit jaar in een 10-tal landen aanwezig te zijn. 2020 moet dan de echte doorbraak zijn met minstens 30 extra landen. Het potentieel zowel als de vraag zijn er. Het is een simpele, aloude succesformule : een top innovatief product, technisch superieur, significant goedkoper en gestuurd door een gedreven team.”

Eric Claeys gaat verder :”De markt van de gordijngevels is sinds jaar en dag indoor ziek. Reeds vele jaren terug was het me heel duidelijk, zowel als ingenieur als econoom, dat alle bestaande systemen haaks stonden op zowel de belangen van de gevelbouwer als de bouwheer/investeerder. Het heeft nog vele jaren geduurd vooraleer het “ultieme” product klaar was voor de markt. De vele investeringen zullen zeker de moeite waard zijn geweest”. En verder: We zijn zelf wat verwonderd door de nieuwe horizonten welke worden geopend door onze technologie. Ook voor architecten schept het nooit eerdere gezien ontwerpmogelijkheden. Fassada biedt standaard oplossingen voor duurzame en energievriendelijke gebouwen, aan een betaalbare prijs, wat nooit voor mogelijk werd gehouden. Maar het is pas een begin. Onze O&O machine draait op volle toeren. Nog in de loop van 2019 worden producten op de markt gelanceerd, waaronder een stalen gevel H55-hybrid steel, welke de ganse sector met verstommenis zal doen slaan.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details