Platform over gevels, glas & daken
Unieke brandcompartimentering nu ook voor geventileerde gevel
De Firetight Tape is bij uitstek een geschikt product om in de betonbouw of utiliteitsbouw luchtdichte en brandwerende aansluitingen te realiseren.

Unieke brandcompartimentering nu ook voor geventileerde gevel

Het vacuümgetrokken steenwolisolatieproduct voorkomt brandoverslag naar bovenliggende verdiepingen. Inmiddels heeft Alert Isolatie een nieuwe variant aan het systeem voor vlies- en elementengevels toegevoegd. Maak kennis met Firetight Fuse, een vergelijkbare oplossing voor geventileerde gevels.

Firetight Fuse is gebaseerd op het principe van de Firetight waarbij Alert Isolatie gebruik maakt van steenwol. “Firetight Fuse is een MGO-board cassette met een steenwol kern die opzwelt bij een brand en de spouw vrijwel direct dichtzet om brandoverslag te voorkomen,” legt Rob de Nijs van Alert Isolatie uit. “In plaats van gebruik te maken van gevacumeerde steenwol (Firetight) persen we het steenwol in de Fuse-cassette terug tot circa 2/3 van zijn oorspronkelijke dikte. De cassette wordt door middel van fuses (nylon bevestigingsmiddelen) bij elkaar gehouden. Deze fuses bezwijken (smelten) bij 180 graden Celsius, waarna de steenwol opzwelt naar zijn oorspronkelijke dikte. Gecombineerd met intumescerend (opschuimend) band, dat aan beide zijden van de cassette is geplakt, kunnen we een geweldig hoge brandwerendheid garanderen. Waarmee we dus grote rampen die in het verleden hebben plaatsgevonden kunnen voorkomen.”

Met de Airtight Tape kan in de woningbouw PUR worden voorkomen, door aansluitingen en naden (bijvoorbeeld rondom kozijnen) met de gevacumeerde tape luchtdicht op te leveren.

Tijdwinst

De standaard Firetight Fuse-cassettes zijn 1,20 meter lang. De Nijs: “De cassettes worden zodanig geproduceerd dat er ook kruisverbanden gemaakt kunnen worden. Daardoor zijn ze zowel geschikt voor vloer- als wandaansluitingen. Ze kunnen dus zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden en naadloos de hoekverbinding maken. Het board aan de achterzijde wordt met overlap aangebracht. Dat biedt de mogelijkheid om de cassette in de betonconstructie vast te schieten. Deze methode is uitvoerig getest met Hilti. Het biedt ongelooflijk veel tijdswinst in montage. Binnen een paar seconden is de brandcompartimentering geregeld.” Firetight Fuse is volgens De Nijs met name geschikt voor toepassing in geventileerde gevels met een luchtspouw tussen de 20 en 50 millimeter die binnen drie tot vier minuten na het ontstaan van een brand volledig wordt dichtgezet. 

Uitgebreide getest

Firetight Fuse wordt momenteel uitvoerig getest. “Naar verwachting zal Fuse hetzelfde resultaat opleveren als onze oplossing voor ongeventileerde gevels,” zegt De Nijs. “Het rapport verwachten we in de loop van de zomer. De ‘gewone’ Firetight scoorde de hoogste waarde bij brandtesten door Efectis en functioneerde na 3 uur stoken in de oven nog steeds optimaal. Bijkomend voordeel van deze oplossing is dat het geluidsoverdracht tussen twee naastgelegen ruimtes via de gevel voorkomt. Ook dat hebben we laten toetsen. Voor de geluidsmetingen van DGMR slaagde Firetight met vlag en wimpel. Resultaat: niveau geluidsstudio.” Daarnaast heeft Alert Isolatie ook nog de Firetight-tape in het assortiment om naden brandwerend én luchtdicht af te sluiten. “Met Firetight-tape bewijzen we dat we elke sparing luchtdicht en brandwerend (getest tot 1 uur) kunnen dichtzetten, deze is getest volgens de meest recente norm EN 1366-4;2021 van 2 februari 2021(!). Het product wordt bovendien binnenkort nog getest op slagregendichtheid.”

De Firetight Fuse is specifiek ontwikkeld om in de hoogbouw de geventileerde gevel bij brand, brandwerend dicht te zetten.

De Firetight-tape is afgeleid van de Airtight-tape, die luchtdichtklasse 4 garandeert bij naden tussen de 10 en 30 mm. Ideaal voor bijvoorbeeld het luchtdicht opleveren van kozijnen en gevels of bijvoorbeeld in de beton- en utiliteitsbouw.

Alert Isolatie heeft daarmee een compleet programma aan luchtdichtheids- en brandwerende producten. “Ons Airtight programma is bij uitstek geschikt om alle aansluitingen luchtdicht te maken. Het is algemeen geaccepteerd in de woningbouw en wint door de steeds verdere prefabricage in de gevelbouw ook aan populariteit. Bijkomend voordeel van Airtight is bovendien de hoge akoestische isolatie. We zetten voortdurend in op de ontwikkeling van duurzame alternatieven voor bijvoorbeeld PUR en compribanden. Firetight en Airtight-producten blinken uit in montagegemak en een lange levensduur,” besluit De Nijs.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details