Platform over gevels, glas & daken
Unieke brandcompartimentering met Firetight voor  vlies- en elementengevels

Unieke brandcompartimentering met Firetight voor vlies- en elementengevels

Brandveiligheid is een steeds belangrijker issue. Gebouwen in Nederland worden immers steeds hoger. Tot voor kort bestond er voor vlies- en elementengevels geen geschikte oplossing om brandoverslag naar bovengelegen verdiepingen te voorkomen. Alert Isolatie biedt met Firetight wél een zeer geschikte oplossing. Het vacuüm getrokken steenwolisolatieproduct laat zich bovendien heel eenvoudig aanbrengen en wordt nu voor het eerst toegepast op het unieke project “Valley” in Amsterdam.

Firetight

Firetight wordt nu voor het eerst toegepast op het unieke project “Valley” in Amsterdam.

Valley van architectenbureau MVRDV op de Zuidas wordt een echte blikvanger, dankzij de gedurfde en eigenzinnige architectuur. Het gebouw, met een opvallend groen gevellandschap bestaande uit terrassen met weelderige beplanting, biedt ruimte aan woningen, kantoren en voorzieningen. Het complex wordt door Bouwcombinatie Valley Amsterdam gerealiseerd. Blitta is verantwoordelijk voor de buitenschil die bestaat uit een combinatie van overwegend elementengevels en een deel vliesgevels. “De enige optie om te kunnen voldoen aan de gestelde eisen ten aanzien van de brand- en geluidswering was om een dik pakket steenwolisolatie vooraf ‘ingedrukt’ aan te brengen,” zegt projectleider Rob Verhagen van Blitta. “Dat lukt echter niet in de praktijk met een elementengevel van 4 meter breed. Gelukkig stuitten we net op het juiste moment op de Firetight van Alert Isolatie.”

Dubbelfunctie: brand- en geluidwerend

Firetight is een vacuüm getrokken steenwolisolatieproduct dat in geval van brand, brandoverslag naar de andere verdiepingen voorkomt. “Het product is bovendien geschikt om geluidsoverdracht tussen twee naastgelegen ruimtes via de gevel te voorkomen,” zegt Ton Berlee van Alert Isolatie. “In feite heeft Firetight dus een dubbelfunctie. Dat maakt het ook uitermate geschikt voor toepassing bij Valley.” Firetight kan op maat worden gemaakt. “Bij Valley gaat het om pakketten met een lengte van 1,20 meter en een hoogte van 250 of 400 millimeter, afhankelijk van de plaatsing, horizontaal of verticaal. Via een unieke techniek kunnen wij de steenwolisolatie vacuümtrekken zonder de isolatie te beschadigen en mét behoud van een flinke overdruk. Op die manier verkleinen we de dikte van het isolatiepakket van 12 naar 4 centimeter, zodat het product eenvoudig tussen het gevelelement en het betonnen casco geplaatst kan worden. Na het lek prikken van de Firetight zet deze onmiddellijk uit en wordt de sparing tussen de gevel en het casco binnen enkele seconden dichtgezet.”

Firetight

Firetight laat zich zeer eenvoudig aanbrengen.

 

Firetight is in meerdere opzichten gepatenteerd en uitgebreid getest. Berlee: “Het product scoorde de hoogste waarde bij brandtesten door Efectis en functioneerde na 3 uur stoken in de oven nog steeds optimaal. Ook voor de geluidsmetingen van DGMR slaagde Firetight met vlag en wimpel. Resultaat: niveau geluidsstudio.” Verhagen tot besluit: “Bijkomend voordeel is dat Firetight zich zeer eenvoudig laat aanbrengen. Omdat het steenwol ingepakt zit in een speciale folie, die tevens voor een prettige montage zorgt. We zijn er echt heel blij mee, een perfecte oplossing om te voldoen aan zowel de brand-werend- als geluidseisen.”

BC Valley Amsterdam is in augustus 2017 gestart met de realisatie van Valley. Naar verwachting worden de werkzaamheden medio 2021 afgerond.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details