Platform over gevels, glas & daken
Uniek stut- en schoringssysteem voor behoud waardevolle gevels
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uniek stut- en schoringssysteem voor behoud waardevolle gevels

Op de Bouwbeurs 2019 presenteert Stabil zijn unieke en modulaire stut- en schoringssysteem voor het behoud van waardevolle gevels. De Belgische firma heeft in onder meer Gent, Antwerpen en Brussel ware huzarenstukjes geleverd die landelijke bekendheid genoten. Ook in ons land is het specialisme niet onopgemerkt gebleven, getuige de diverse projecten in Leiden en Rotterdam waarop Stabil bijna letterlijk een stempel heeft kunnen drukken. Een gesprek met directeur Koen Verleysen.

StabilRotterdam – Tuin van Noord.

In Nederland bestaat er geen vergelijkbaar bedrijf die hetzelfde werk doet als wij, begint Verleysen. “In veel gevallen is het de aannemer zelf die in samenwerking met een constructeur een gevel stut of schoort. Omdat het geen corebusiness betreft, is de expertise beperkt en schort het vaak ook aan de hulpmiddelen. Wij zijn met ons modulaire systeem in staat om een gevel in zijn geheel deskundig te stutten of schoren zodat de binnenstructuur erachter volledig kan worden gesloopt tot op het maaiveld en in één fase. Groot voordeel is dat de aannemer vervolgens het gebouw volledig opnieuw kan opbouwen waarbij de bestaande gevel volledig wordt geïntegreerd.”

StabilBrussel.

Zwevende gevel
Stabil heeft in België al de nodige huzarenstukjes uitgehaald. Zo werd in Gent een gevel zowel horizontaal als verticaal geschoord. De fundering werd volledig weggebroken om een nieuwe parkeergarage eronder te kunnen maken, waarbij de bestaande gevel in de constructie van Stabil enige tijd boven de begane grond ‘zweefde’. Maar ook in Nederland heeft de Belgische firma intussen al aardige referenties, zoals in de Tuin van Noord in Rotterdam. Een project waar met respect voor de rijke historie wordt gebouwd aan wonen, werken en ontspannen. Onderdeel van dit project was de transformatie van het monumentale gevangeniscomplex. Verleysen: “In eerste instantie wilde de aannemer de gevel gefaseerd in de steigers zetten om stapsgewijs de binnenstructuur te slopen en opnieuw te bouwen. Met ons systeem bleek het echter mogelijk om de bestaande gevel in één keer te schoren. Dat bezorgde de aannemer veel tijdwinst, omdat hij na sloop kon starten in een volledig ‘lege doos’.”

StabilOostende.

Driehoekstructuren
Met het modulaire systeem is Stabil in staat om gevels tot een hoogte van zo’n 30 meter te ondersteunen. “De lengte speelt eigenlijk geen rol,” zegt Verleysen. “We beginnen een project altijd met een studie, waarbij de windkracht de belangrijkste rol speelt in de berekeningen. Met onze driehoekstructuren in combinatie met schoorbalken op iedere verdieping maken we een nieuw evenwicht en brengen de krachten over naar ballastplaten en/of andere funderingstypes. Ook in drukbezochte stadscentra kunnen we met onze constructie uit de voeten. De voetplaten steken altijd 4,5 meter uit de gevel, maar we kunnen portieken realiseren zodat voetgangers door onze structuren kunnen wandelen. Ieder project is uniek en vraagt een uitgebreide studie in samenspraak met de constructeur. Daarna volgt een gedegen ontwerp, een uitgewerkt voorstel en een vakkundige uitvoering. Voor het behoud van een waardevolle gevel heeft een aannemer dus maar één aanspreekpunt.”   

Tekst: Roel van Gils     Beeld: Stabil
Uitgelichte afbeelding: 
Gent-Kouter.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details