Platform over gevels, glas & daken
Uniek buitengevelisolatiesysteem toegepast bij renovatie woonhuis
Een villa in Limmen is afgewerkt met Knauf MineralAktiv.

Uniek buitengevelisolatiesysteem toegepast bij renovatie woonhuis

Bij de renovatie van een woonhuis in Limmen is het Skin buitengevelisolatiesysteem van Knauf toegepast. Dit zorgt niet alleen voor meer wooncomfort bij de bewoners, maar ook voor een prachtige uitstraling die lang zijn schoonheid behoudt. Hoe dat resultaat bereikt is, bespreken we met Sander Vos, projectadviseur Gevel bij Knauf en met Stef van Houts van Van Houts Stukadoors, verantwoordelijk voor het aanbrengen van het stucwerk op de gevel van het huis.

Stef van Houts van Van Houts Stukadoors is enthousiast over het Knauf systeem.

Het woonhuis in Limmen was toe aan een flinke opknapbeurt en met behulp van een subsidieproject is de isolatie van het dak en van de gevel aangepakt. “In feite is de hele buitenschil onder handen genomen”, zegt Vos. “En wij zijn ingeschakeld voor de gevel.”

Nieuwe warme jas

“Er was sprake van vocht in de gevel en één spouw was gedeeltelijk geïsoleerd. Onze eerste stappen in dit project waren: het laten onderzoeken van het vocht in de gevel en het laten uitvoeren van een dauwpuntberekening. Op basis van die bevindingen hebben we vervolgens een gedegen projectadvies afgegeven. In dit geval hebben we geadviseerd ons Knauf Skin buitengevelisolatiesysteem toe te passen.” Vos licht toe dat op de bouwkundige ondergrond de hoogwaardige AirPop EPS 032 isolatieplaten verlijmd zijn. “Voor
de dagkanten is gebruik gemaakt van Knauf Slimtherm 024. Daar overheen komt een spanningsverdelende laag en vervolgens de afwerking met een pleister.” Het resultaat: van een Rd-waarde van 1,0 naar maar liefst 3,5. “Dit huis heeft een nieuwe warme jas aangetrokken.”

Er wordt een strakke uitstraling bereikt, zoals hier bij het ingewerkt kopschot.

Aqua-reverse vochtmanagement

“Voor de afwerklaag (pleister) is onze biocide-vrije Knauf MineralAktiv toegepast, afgewerkt met een MineralAktiv Topcoat. De MineralAktiv is een gebruiksklare minerale spachtelputz op hybride bindmiddelbasis met geoptimaliseerde vochthuishouding voor buitentoepassingen.” Een hele mond vol, maar waar het op neer komt is dat deze sierpleister het vocht als het ware opzuigt. “Een dauwdruppel is 200 keer kleiner dan een regendruppel”, weet Vos. “Die glijden daarom niet van de gevel af en we weten allemaal dat een natte gevel een voedingsbron is voor algen en schimmels. Deze unieke minerale sierpleister neemt de dauwdruppels op. Wanneer de luchtvochtigheid in de buitenlucht afneemt -als de zon gaat schijnen of het warmer wordt – geeft het systeem de opgenomen dauwdruppels weer af. In de unieke MineralAktiv Topcoat zit een infrarood pigment dat licht omzet in warmte. Hierdoor wordt de gevel een paar tiende van een graad warmer dan de omgeving waardoor de condens in de avond minder snel neerslaat op de gevel. Zodat de gevel uiteindelijk langer droog blijft. Combineer dat met het feit dat de MineralAktiv een hoog alkalisch gehalte heeft en het is meteen helder waarom algen en schimmels nauwelijks een kans krijgen om zich te hechten. Deze unieke eigenschappen dragen allemaal bij aan het langer mooi houden van de gevel.”

Schematische tekening van het Aqua-reverse vochtmanagement zoals van toepassing bij MineralAktiv van Knauf.

Compleet systeem

Niet alleen de bewoners zijn erg blij met het eindresultaat en het toegepaste systeem, ook de stukadoor die het Knauf systeem heeft aangebracht is enthousiast. Van Houts: “Knauf biedt mooie producten die zeer prettig te verwerken zijn en bovendien scherp zijn in prijs. Maar het fijnste is nog: ze hebben voor alles wat. Dat maakt ons werk echt een stuk makkelijker. Overal is aan gedacht: aansluitingen met kozijnen, speciale profielen, zwelband, etc. Een heel prettig en compleet systeem waarbij aan alle details is gedacht. We hoeven niet eens meer te kitten achteraf! Daarnaast ben ik erg te spreken over de ondersteuning van Knauf: er wordt uitgelegd hoe de materialen verwerkt moeten worden en tijdens de uitvoering komt er regelmatig iemand langs om te kijken of het volgens de vereisten wordt uitgevoerd. Dit heeft ook te maken met de prestatie- en hechtingsgarantie die Knauf verstrekt.” Vos: “Wij noemen dat KnaufZeker. Niet alleen ons materiaal, maar ook de manier hoe het wordt aangebracht draagt bij aan een mooi eindresultaat.” Van Houts tot slot: “Het is maar net hoeveel liefde je in een gevel stopt.”  

De details maken het verschil: ook de afwerking met de detaillering van het dakoverstek is strak.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details