‘Auf dem Bunker’: een ruwweg 8,5 meter hoge kubusvormige structuur wordt bovenop het dak van de betonnen voormalige bunker geplaatst (Beeld: BASF Wohnen + Bauen / Schilling).

02:32
07-01-2020

Uitdagende, exclusieve gevels voor Creation Center BASF

Een creatieve gevel voor het BASF Creation Center in Ludwigshafen. Dat was het doel. Het gebouw, waarbij een gloednieuwe gevel bovenop een voormalige oude bunker is geplaatst, vertegenwoordigt het gedachtengoed van BASF: de verbinding tussen oud en nieuw. In opdracht van BASF Wohnen + Bauen GmbH heeft Humpert & Kössel architecten uit Karlsruhe de bijzondere gevel ontworpen. Interactie tussen licht en schaduw symboliseren netwerken en samenwerking. Dit zijn belangrijke factoren voor de ontwerpers van BASF, trendonderzoekers en simulatiedeskundigen, die binnenkort samenwerken met klanten in de nieuwe, inspirerende kantoren.

Het beoogde eindresultaat van het BASF Creation Center (Beeld: BASF Wohnen + Bauen).

 

Een schitterende uitdaging voor ons, om de circa 1000 m2 aluminium façade voor dit project te mogen realiseren. Dat zegt Jan Torn Broers, sales manager bij AFS International BV (Architectural Façade Solutions). “Met dank aan Bartels Gevels en Daken voor deze mooie opdracht, die we samen hebben uitgevoerd.”

De circa 1000 m2 aluminium façade voor het BASF Creation Center in Ludwigshafen wordt met de grootste zorg gemonteerd (Beeld: BASF Wohnen + Bauen / Schilling).

 

Hoe het allemaal begon

Patrick Geraedts is sinds september 2018 algemeen directeur van Bartels BV, een firma die al ruim 40 jaar gespecialiseerd is in het realiseren van grootschalige metalen gevels en daken. “In mijn eerste week bij Bartels, leerde ik Jan Torn Broers kennen. Wanneer nog geen week later de vraag vanuit BASF bij Bartels binnen komt om voor een project in Ludwigshafen een unieke gevel te realiseren, was de link snel gelegd. BASF is via een architectenblad in Duitsland bij Bartels terecht gekomen vanwege een speciaalgevel gerealiseerd voor Hotel Tivoli.

Uniek staaltje bouwwerk (Beeld: BASF Wohnen + Bauen / Schilling).

 

Probleemoplossend

Het was meteen duidelijk dat dit een unieke gevel is. Een gevel op hoog niveau moet natuurlijk ook aan de strenge Duitse normen voldoen. “Dan is het belangrijk te laten merken dat ze kunnen vertrouwen op onze jarenlange kennis en ervaring,” zegt Torn Broers. “Met gezond boerenverstand engineering kom je een heel eind,” vult Geraedts hem lachend aan. “Toleranties zijn enorm belangrijk, dus samen met een andere partner hebben we ook de gehele balkon achterconstructie onder de loep genomen. Zo was na te gaan of de door de architect bedachte gevel gerealiseerd kon worden binnen de eisen van de tolerantie. We hebben een mock-up gemaakt zodat het voor de opdrachtgever tastbaar werd.” Torn Broers vervolgt: “De materiaalkeus heeft gevolgen in het vervolgproces die je mee moet nemen bij de productie.

Zo was het belangrijk rekening te houden met de stijfheid van het aluminium materiaal vanwege de grote elementen van zo’n 3 bij 8 meter. Statisch moet zeker alles in orde zijn en dat resulteert dan in de kwaliteit die je moet gebruiken om zoiets te kunnen realiseren. De totale ophanging van de gevel hebben we aan het balkon gemonteerd met slechts zes bouten per element.” “BASF Wohnen + Bauen was gecharmeerd van onze probleemoplossende aanpak als partner in het project,” aldus Geraedts.

Een gevel op hoog niveau. (Beeld: BASF Wohnen + Bauen / Schilling).

 

Lef

“Dat is toch echt wel de kracht van Bartels hoor,” zegt Torn Broers. ”Ze zien de uitdaging in plaats van een probleem. Ook wij, als AFS, gaan projecten met exclusieve en complexe gevels niet uit de weg. Sterker nog: we denken heel graag mee met alle partijen, van tekentafel tot uitvoering.”

Teamwork

Geraedts beaamt dat de constructieve samenwerking gedurende het gehele project een belangrijke toegevoegde waarde is geweest. “Zeker als je naar het eindresultaat kijkt. Als je bedenkt dat het als één element vanuit de fabriek is aangeleverd, weet je gewoon dat daar samen veel engineering aan vooraf is gegaan om het makkelijk en efficiënt te produceren en te monteren. Denk bijvoorbeeld aan de vaste hoeken, die bij productie van tevoren al geknikt moesten worden. Elk element heeft een andere vorm en moest pasklaar geleverd worden. Dus heb je intensief overleg qua maatvoering, om alles nauwkeurig op elkaar af te stemmen.” Torn Broers vult hem aan: “De coating en de coater moesten aan de GSB-kwaliteitsnorm voldoen en daarbij wilde BASF hun eigen grondstof in de poedercoating gebruikt zien.”

Trots

“Maar er staat wel wat,” vinden beide heren. “Een uniek staaltje bouwwerk waarbij je door de verbindingen en de achthoeken heen ziet wat een wauw-effect het heeft. Meedenken, kennis uitwisselen én samenwerken… dán kom je tot de beste resultaten. We zijn er beiden trots op om aan zo’n bijzonder project een bijdrage te leveren.”  

Tekst: Susan Peek
Beeld: BASF Wohnen + Bauen / Schilling

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Gevelbouw partners