Platform over gevels, glas & daken
Overig

Tweede leven voor vlakglasafval

BN0A9451
Vlakglas Recycling Nederland zamelt alle soorten vlakglas in; ook de kapotte eetkamertafel, oude schuifwand, gebroken spiegel of douchewand.

Tekst | Tekst en beeld: Vlakglas Recycling Nederland

30 november 2020 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Jaarlijks komen duizenden tonnen vlakglasafval vrij. Stichting Vlakglas Recycling Nederland zet zich in voor het structureel en systematisch inzamelen en recyclen hiervan.

Stichting Vlakglas Recycling Nederland beschikt over een landelijk dekkend netwerk waar vlakglas gratis gestort kan worden. De stichting verzorgt containers bij renovatie- en sloopprojecten en hanteert lage huurtarieven (30% korting voor leden VKG en VMRG), almede ruime acceptatievoorwaarden en een door het Ministerie geaccepteerde wijze van verantwoorde inzameling. Daarnaast is de stichting een platform voor innovatie, leveren ze een bijdrage aan de circulaire economie en daarmee een inspirerend voorbeeld voor andere industrieën, nationaal en internationaal.

De grondstoffen worden voornamelijk ingezet bij de productie van vlakglas, holglas en isolatieproducten.

Het ‘systeem’ wordt betaald vanuit de recyclingbijdrage. Alle producenten en/of importeurs van isolatieglas zijn verplicht om een recyclingbijdrage van € 0,30 per vierkante meter te betalen op isolatieglas.

Vlakglas Recycling Nederland zamelt alle soorten vlakglas in; ook de kapotte eetkamertafel, oude schuifwand, gebroken spiegel of douchewand. Het is belangrijk dat vlakglasafval schoon aangeleverd wordt. Schoon vlakglasafval is 100% herbruikbaar. Zonder verlies van kwaliteit kan het steeds opnieuw gebruikt worden voor het maken van nieuw glas. Voor reststromen zoals metaal, hout, steen en plastic worden innovatieve oplossingen gezocht. Vervuild vlakglasafval is niet recyclebaar en wordt alsnog gestort als restafval.

De recyclebedrijven verwerken het ingezamelde vlakglasafval tot materialen die kunnen worden hergebruikt als grondstoffen. Deze grondstoffen worden voornamelijk ingezet bij de productie van vlakglas, holglas en isolatieproducten. In 2019 is bijna 92 procent van de ingezamelde vlakglasscherven in de glasindustrie hergebruikt. Daarnaast heeft acht procent van het ingezamelde materiaal een nuttige toepassing gekregen. Dit laatste is herbruikbaar materiaal dat vrijkomt bij de recycling, zoals metaal, folie, hout en puin. Slechts 0,6 procent van alles dat werd ingezameld kon niet meer worden hergebruikt en ging naar de stort.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Erik Imming

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details