Platform over gevels, glas & daken
Twee Londense woontorens  met Nederlandse gevelexpertise

Twee Londense woontorens met Nederlandse gevelexpertise

In de in opkomst zijnde Londense wijk Stratford zijn recent twee woontorens verrezen, de Stratosphere Tower en de Legacy Tower. Hoewel de ontwerpen afkomstig zijn van dezelfde architect, gaat het hier om twee totaal verschillende, karakteristieke gebouwen.

Door de Olympische Spelen van 2012 is deze vroegere achterstandswijk compleet getransformeerd. De infrastructuur rondom het grote nieuwe Stratford Central Station werd hier volledig opnieuw aangelegd voor de bouw van het Olympisch dorp in het Queen Elizabeth Olympic Park. Tegenwoordig is dit slechts op een kwartier van het centrum gelegen stadsdeel een geliefde woonwijk met veel winkels en een druk cultureel leven.

Broadway Chambers, Stratford, TGM Facades UK Ltd, Hueck gmbh,Front Elevation Construction Photography

 

Stratosphere Tower

Met 36 verdiepingen en 120 meter hoogte behoort de in december 2017 voltooide Stratosphere Tower tot de hoogste gebouwen van Londen. In de toren bevinden zich in totaal 280 luxe woningen en appartementen. Naast de representatieve receptie op de begane grond, kunnen de bewoners gebruik maken van een gemeenschappelijke fitnessruimte, een wifi-lounge en een dakterras. De beglazing die tot op de grond doorloopt laat veel licht binnen en biedt tegelijkertijd een spectaculair uitzicht op de stad Londen.

Op de begane grond heeft gevelbouwer TGM 500 vierkante meter gevel van de serie Hueck Trigon 50 gerealiseerd. De overige 11.000 vierkante meter raamoppervlak werden gebouwd met de elementgevel Hueck elementgevel 1.0. Dit gedeelte bestaat uit twee verschillende voorgefabriceerde types: elementen met parallel-schuifdeuren van de serie Lambda 77 L en binnen aangebrachte glazen balkons en elementen met vaste beglazing, kiep- en draairamen. Daarvoor werd in de elementgevel een op de Hueck standaardserie gebaseerde speciale constructie voor de binnenbeglazing toegepast. “Bij deze reeds beproefde constructie is het raam al geïntegreerd in het kozijn” verklaart Jeroen van der Roest, key accountmanager bij systeemleverancier Hueck, die de projecten begeleidde. “Aangezien hier geen inspankozijn nodig is, kunnen de bouwdelen heel gemakkelijk en snel gemaakt worden.”

Legacy Tower.

 

Een uitdaging voor de gevelbouwer was het markante driedimensionale “buitenskelet” van wit gelakte aluminium profielen. Deze bijzondere constructie verleent de Stratosphere Tower niet alleen het karakteristieke buitenaanzicht, maar biedt ook enigszins bescherming tegen de zon. “In het oorspronkelijke plan waren hier verticale kolommen uit echt keramiek voorzien”, vertelt Bert Schlösser, technisch directeur bij TGM. Dit materiaal zou echter niet breukvast zijn en daarom nogal gevaarlijk. “Samen met Hueck hebben we daarom wat expertise verricht en een optisch vergelijkbare, duidelijk lichtere en veiligere oplossing van aluminium profielen bedacht. Daarmee konden we de opdrachtgever uiteindelijk overtuigen.” Zelfs voor de duidelijk lichtere oplossing werd voor het buitenskelet toch nog zo’n 180 ton aluminium verwerkt. Daarbij moest de aan de gevelelementen bevestigde constructie voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van windveiligheid. Ook de productie van de ronde verticale profielen en die van de 400 mm diepe en 75 mm hoge, buitengewoon grote horizontale profielen was voor Hueck een productietechnisch veeleisende opgave.

“Hier konden we weer profiteren van de nauwe betrekkingen met ons eigen persbedrijf, Hueck Extrusion GmbH & Co. KG”, benadrukt Jeroen van der Roest. De keramiekachtige “look” van de skeletprofielen werd uiteindelijk bereikt door een bijzonder hoogwaardige lak.

Uitzicht vanaf de ‘kroon’ van Legacy Tower.

 

Legacy Tower

De bouw van de nabijgelegen, 109 meter hoge Legacy Tower werd eind 2018 voltooid. Een licht gedraaide ‘kroon’ van glazen penthouses trekt hier de aandacht. In het woongedeelte zijn in totaal 181 luxe designappartementen ondergebracht. Voor de eerste 27 verdiepingen heeft TGM gebruik gemaakt van tot de grond doorlopende inzetelementen van de raamserie Lambda 77 L en van een klassieke stijl-/regelconstructie van het gevelsysteem Trigon 50. Gekwalificeerde schuifdeuren van de serie Hueck Volato M+ bieden toegang tot de balkons. De vier verdiepingen tellende ‘glazen kroon’ prijkt indrukwekkend bovenop het gebouw. Op de 28e en 29e etage vindt men woningen met grote balkons. De bevestiging van de stalen constructie voor de balkons is hier in de gevelelementen geïntegreerd. Daarboven bevinden zich luxe penthouses bestaande uit twee verdiepingen met dakterrassen. Dit transparante bouwdeel werd met de elementgevel Hueck Trigon Unit L en met ramen en parellel-schuifdeuren van de hoogwaardig geïsoleerde serie Lambda 77 L gerealiseerd. Om de ‘kroon’ een unieke uitstraling te geven en een duidelijk contrast te creëren met het onderste bouwgedeelte, ontwierp Stockwool hier een gebogen glazen gevel.

Deze 90 graden gebogen glasgevelconstructie was voor alle betrokkenen een echte uitdaging. “De meest gerenommeerde aluminium-buigbedrijven haakten af, aangezien de opdracht bijna onmogelijk leek”, herinnert zich Jeroen van der Roest. “Eerst moesten we de juiste hardheid voor deze extreme buigradius bepalen, want zo zacht als de buigtechniek het graag gewild had, konden de profielen alleen al vanwege de isoleerzone niet zijn”. Een belangrijk vraagstuk was bovendien of de dichtingen ook bij deze extreem kleine buigradius optimaal zouden functioneren. Op een door Van der Roest gebouwd, detailgetrouw houten model functioneerde de constructie probleemloos. Hoewel de standaard gevel in Engeland reeds getest en gecertificeerd was, was voor de NHBC (de gangbare gebouwverzekeringsmaatschappij) een extra test van de gebogen constructie vereist. Bij deze extra zware, Engelse test wordt het water met een vliegtuigpropeller tegen de glasgevel gespoten. “Voor de constructie aan alle eisen voldeed en honderd procent functioneerde, moesten wij in elk geval eerst nog het een en ander uitproberen”, herinnert Schlösser zich. “Samen met een constructeur van Hueck hebben we dat voor een deel direct bij ons ter plekke in de productie uitgedacht”. Het is een tekenend voorbeeld voor de uitstekende samenwerking tussen de gevelbouwer en systeemleverancier bij beide projecten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details