Toko Fuze was samen met Vakwerk Architecten en UNStudio ambassadeur voor GEVEL 2022. Het Rotterdamse architectenbureau verzorgde op de tweede dag het sprekersprogramma in de centrale Gevel Arena. Het centrale beursthema INCEPTION werd vertaald naar ‘Inception Interaction’: de gevel als intermediair, als startpunt van de dialoog tussen ontwerpers, bewoners en de gebruikers van de stad.
De architecten van Toko Fuze zien architectuur als een instrument om plaatsen te creëren waar mensen hun eigen plek kunnen vinden en hun identiteit kunnen uitdragen. Het centrale beursthema INCEPTION werd dan ook opgepakt om opnieuw naar het concept ‘gevel’ te kijken in verschillende sessies. Niet vanuit een esthetische of technische perspectief, maar vanuit de mens. Diverse sprekers die zich op het grensgebied van de architectuur bevinden of die juist bijzondere cross-overs met de architectuur opzoeken, werden afgewisseld met een muzikaal programma. Jawel, ook op de beurs werd de mens, in dit geval de bezoeker, centraal gezet. En die unieke mix werd gewaardeerd, getuige de lovende reacties.
Werken in de stad met de mensen en materialen die voorhanden zijn: hoe doe je dat? Wat voor consequenties heeft dat voor het ontwerp en specifiek voor de gevel? Een boeiend betoog van Pieter Sprangers (Toko Fuze) over projecten, processen en hoe hij met zijn team die interactie zoekt, afgewisseld met Floris Schiferli (Superuse Studio) over interactieve architectuur. Bij Superuse Studios worden de mogelijke interacties in kaart gebracht tot en met een oogstkaart voor de materialen in een straal om de projectlocatie.
Samenwerking is essentieel in het ontwerpen van nieuwe toevoegingen aan de stad. In de transitie naar een circulaire economie ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden. Samen met bewoners werken aan de stad. Dat was de insteek van Martine Verhoeven (Local) en Marco Hendriks (Level 5) tijdens deze sessie. Tot hoever gaat de inspraak van de om- en inwonenden? Tot het stoepje of inclusief de gevel? Level 5 trekt de ambitie nog iets verder door samen met stadsbewoners bouwafval te upcyclen tot (voor iedereen) bruikbare producten.
De gevel als een ontmoetingsplaats: de vijfde gevel leent zich in de stedelijk omgeving voor nieuwe ontwikkelingen. Toko Fuze ziet in thuisstad Rotterdam spannende dingen gebeuren op het dak.
De gevel is een gebouwelement dat een grote maatschappelijke impact kan hebben, binnen strikte randvoorwaarden en budgetten. Toko Fuze haalde internationale helden en hun visionaire projecten op het podium om hun verhalen te delen, zoals Peter Fattinger, architect en hoogleraar aan de TU Wenen. Zijn projecten en installaties geven net iets meer vrijheid en inspraak voor de bewoners, om van de stad een levendige plek te maken. Waar de actie plaatsvindt? In de gevel, natuurlijk.