Platform over gevels, glas & daken
The Tube:  Ronde vormen in staal,  glas en aluminium

The Tube: Ronde vormen in staal, glas en aluminium

Al rijdend over de A58 word je sinds kort bij Tilburg ‘getrakteerd’ op een bijzonder uitzicht op het futuristisch ogende distributiecentrum New Logic III van Rhenus Logistics. Ronde vormen in staal, glas en aluminium typeren The Tube, zoals het ruim 60.000 m2 grote warehouse inmiddels liefkozend wordt genoemd. Best wel een uitdaging dus voor de makers. Sterker nog, zonder 3D engineering was het een onmogelijke klus. Een gesprek met de architect, gevelbouwer en systeemleverancier.

Wat meteen opvalt aan het ontwerp van New Logic III is de bijzondere vorm en het vele glas. De locatie langs de snelweg vormde voor Habeon Architecten de inspiratiebron voor deze vorm. Een rechthoekige vorm zou volgens architect Hung Tran geen recht doen aan de dynamiek van de locatie. “We hebben daarom gekozen voor een meer natuurlijke ellipsvorm die we bovendien combineerden met hele hoge ambities voor wat betreft duurzaamheid (BREEAM-NL Outstanding) en esthetiek. Zo ontstond een futuristisch en energiezuinig distributiecentrum. Een grote uitsnede uit het volume maakt de vorm boeiend en uniek voor een logistiek gebouw.”

Functionele voordelen

New Logic III heeft een enorme schaal. Het distributiecentrum beslaat in totaal 60.400 m2, waarvan circa 40.000 m2 warehouse, 3.400 m2 kantoor en 17.000 m2 Value Added Logistics (VAL). De ellipsvorm heeft ook functionele voordelen. Zo bevat het gebouw veel glas om zoveel mogelijk daglicht te laten binnenvallen voor prettige werkomstandigheden. De grote luifel, die door de uitsnede is ontstaan aan de zuidzijde, fungeert tevens als zonwering voor het kantoor en de VAL-activiteiten achter de vliesgevel. The tube is voorzien van een Kalzip-felsdaksysteem en aluminium vliesgevels en kozijnen. “Het minimaliseren van zichtbaar materiaal is met aluminium perfect te realiseren,” zegt de architect. Gezien de uitdagende vormen werd zowel Portalume Systemen als Reynaers al in een vroeg stadium bij het project betrokken. “In de beginfase hebben we de architect op basis van de locatie en afmetingen geadviseerd betreffende de statica voor het CW 50 vliesgevelsysteem en in een later stadium is er geadviseerd voor de esthetiek,” zegt Theo Karnebeek van Reynaers. Gekozen is uiteindelijk voor de CW 50 vliesgevelserie en het CS 77-HI raam- en deursysteem.

Afwijkende klemlijsten

Portalume Systemen is geen onbekende van Habeon en Dokvast. “We zijn bekend met de wensen en standaarden van de opdrachtgever en architect uit eerdere projecten die we samen zijn aangevlogen. Dat maakte de opstart van dit project een stuk eenvoudiger,” zegt Peter Muller van Portalume Systemen. “Wij werken uitsluitend met profielen van Reynaers en weten altijd wel de juiste snaar te raken, zowel qua techniek als esthetiek.” Theo Karnebeek kan dat beamen en vult aan: “We staan verwerkers van onze profielen graag bij met raad en daad. Voor dit unieke project heeft Portalume Systemen zijn expertise absoluut laten gelden. Wij hebben alleen aangevuld waar nodig, bijvoorbeeld voor de verschillende klemlijsten. Om aan het beoogde minimalistische design tegemoet te komen, zijn horizontaal en verticaal afwijkende klemlijsten toegepast. De horizontale (vlakke) klemlijsten worden extra geaccentueerd, terwijl de (slanke) verticale klemlijsten bijna wegvallen in het gevelbeeld.”

Vakmanschap

In het voortraject is volgens Muller ontzettend veel tijd besteed. “Om de uitdagende vormen van de vliesgevels maakbaar te maken en af te stemmen op de overige gebouwdelen, was het engineeren en tekenen in 3D een must. Een extra moeilijkheid zat hem in de verschillende radii van de ellipsvormige vliesgevel.” Nadat alles digitaal was uitgedacht, heeft Portalume een mock-up gemaakt van de kopse vliesgevels. “Eenmaal goedgekeurd voor productie, zijn we de profielen van Reynaers gaan verwerken. Normaal gesproken verwerken we vrijwel alle profielen machinaal, maar de ronde vormen zijn ambachtelijk met de hand gemaakt met behulp van op maat gemaakte mallen.” Portalume leverde en monteerde tevens de grote tourniquet met een cirkelsluiting voorzien van gebogen schuifdeuren, alsmede een vliesgevel op het dak ten behoeve van extra daglichttoetreding op de bovenste verdieping van het gebouw. “De lastig te bereiken locatie van deze vliesgevel in combinatie met de grote afmetingen van de glasplaten, bracht ook nog wat uitdagingen,” weet Muller.

Voorbeeld

Muller: “Ons doel was om de wens van opdrachtgever en architect te vertalen naar een maakbaar en ook enigszins betaalbaar geheel. Op verschillende niveaus werden optimalisaties behaald. Zo hebben we bijvoorbeeld het glas in speciale afmetingen op afwijkende plateaugrootte kunnen bestellen. Dat leverde minder afval op en verhoogde de efficiency.” De grote hoeveelheden (3.700 m2 vliesgevels), relatief korte doorlooptijd en unieke vormen maakten het project voor Portalume Systemen tot een allesbehalve standaard werk. “Door de goede afstemming, optimale samenwerking met zowel de architect als aannemer is het project uiterst soepel verlopen. Een succesverhaal voor ons en zeker ook voor onze opdrachtgever,” zegt Muller. Het futuristische New Logic III is met recht een voorbeeld voor toekomstige distributiecentra, concludeert de architect.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details