Platform over gevels, glas & daken
The Shed zet de New Yorkse kunstwereld in beweging

The Shed zet de New Yorkse kunstwereld in beweging

Uitrekbare hal met foliekussens van 3M Dyneon Fluoroplastic ETFE

 Zes elektromotoren zoemen rustig en rijden op grote wielen de 1600 vierkante meter grote en meer dan 35 meter hoge evenementenhal ‘The Shed’ op het plein voor het nieuwe Bloomberg Building in New York. Hier vinden tentoonstellingen, optredens en popconcerten plaats voor een publiek tot 3000 toeschouwers. De gevels met zilveren foliekussens van 3M Dyneon Fluoroplastic ETFE geven de mobiele hal zelfs in New York een unieke uitstraling. Vector-Foiltec GmbH was verantwoordelijk voor de planning en uitvoering van de folieconstructie en Nowofol Kunststoffprodukte GmbH & Co. KG heeft de folie geëxtrudeerd.

Hudson Yards, in het westen van Manhattan, is al vele jaren een van de grootste bouwplaatsen van New York. Aan één treinstation worden momenteel 16 flatgebouwen met woon- en kantoorruimtes ontwikkeld. Aan het reeds afgewerkte Bloomberg Building grenst een massief gebouwde tentoonstellings- en evenementenhal van acht verdiepingen hoog. Aan de overkant bevindt zich The Shed, de enige uitrekbare hal ter wereld, ontworpen door architectenbureau Diller Scofidio + Renfro met de steun van de Rockwell Group.

95 procent lichter dan glas

The Shed bestaat uit een staalconstructie van filigraan, die Vector Foiltec versierd heeft met 146 drielaagse foliekussens. Twee vierlaagse kussens beschermen de voorkant, die vooral aan de wind wordt blootgesteld. De volledige hal wordt ondersteund door zes dubbele wielen van 1,8 meter hoog. Ze rijden de hal met elektromotoren van in totaal 90 PK op het plein, dat anders vrij toegankelijk is voor het publiek. Dat is alleen mogelijk omdat ETFE-folie 95% minder weegt dan glas. De lichte constructie met een totaalgewicht van 3,6 ton brengt slechts iets meer dan 2200 kilogram per vierkante meter vloeroppervlak op de grond.

fassade-dyneon-folienkissen-kopieren

Zeer goede warmte- en koude-isolatie

3M Dyneon ETFE is chemisch tegen bijna alles bestand, ook tegen agressieve uitlaatemissies, en wordt als onbrandbaar beschouwd. Het hoogwaardige materiaal voldoet aan de noodzakelijke Europese en Amerikaanse normen voor brandbeveiliging. De luchtfoliekussens bieden uitstekende isolerende eigenschappen tegen de hete zomers en extreem koude winters in New York. Nowofol Kunststoffprodukte GmbH & Co. KG extrudeert uit het hoogwaardige materiaal folies in diktes tussen 80 en 400 micrometer, zowel in transparante uitvoering als in bijna alle RAL-kleuren en in een uitvoering die infraroodstralen absorbeert. Tijdens de extrusie van de folies van 3M Dyneon ETFE heeft Nowofol geen weekmakers nodig die kunnen verdampen, wat zou resulteren in scheurvorming en verbrossing. De hoge zuiverheid van het hoogwaardige materiaal biedt geen plaats aan algen en schimmels, zelfs niet na tientallen jaren van gebruik. 

Overgangen van 90 graden zonder plooien

Met meer dan 1500 afgeronde projecten is Vector Foiltec wereldmarktleider op het gebied van foliearchitectuur. Bij The Shed is de buitenste folie bedrukt met een zilverpatroon, de middelste 30 procent doorschijnend en de binnenste folie is volledig transparant. Zo ontstaat aangenaam licht in de binnenkant van de hal.

De 148 kussens worden voorzien van perslucht uit de technische ruimte onder het dak, onzichtbaar voor de bezoekers.  Er is ook een complete toneelmachinerie met verlichting en hefapparatuur in ondergebracht. Een bijzondere uitdaging waren de overgangen van 90 graden zonder plooien, van de gevel naar het dak en de doorlopende lijnen van de lasnaden langs de gehele gevel. Daarvoor bouwde Vector Foiltec in zijn productievestiging in Duitsland mock-ups op schaal en ontwikkelde het de gepaste oplossingen.

Volledig recyclebaar

Het Texlon-systeem, ontwikkeld door Vector Foiltec op basis van ETFE-folies, beschikt over de Europese milieu- en gezondheidsverklaringen EPD en HPD. Folies van 3M Dyneon zijn volledig recyclebaar en volgens het cradle-to-cradle-principe volledig herbruikbaar. Foliekussens van Vector Foiltec bewijzen zich al meer dan veertig jaar in alle klimaatzones van de wereld als duurzaam en onderhoudsarm.

Meer informatie op www.dyneon.eu

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details