Platform over gevels, glas & daken
The Lee Towers,  grootste transformatie van Nederland

The Lee Towers, grootste transformatie van Nederland

De Rotterdamse Europoint-gebouwen aan het Marconiplein, voorheen ook wel Marconitorens genoemd, zijn een begrip in de stad. Van 1975 tot 2015 waren twee van de drie grijs met zwart geruite kantoorkolossen het onderkomen van gemeente Rotterdam. Na de verhuizing van de ambtenaren naar De Rotterdam kwamen Europoint-torens II en III in handen van projectontwikkelaars. Zij transformeerden de iconen tot 840 huurappartementen en gaven ze een illustere naam mee: The Lee Towers.

De appartementen lopen uiteen van studio’s van 40 m2 tot tweekamerappartementen van 70 m2. Ze zijn volledig gemeubileerd met wit- en bruingoed. “Het zijn net hotelkamers, je kunt er met je rolkoffertje zo in”, legt Bram van Ekeren van diederendirrix architectuur & stedenbouw het concept uit. “De opdrachtgevers hebben zich gericht op afgestudeerde starters en expats die nieuw in de stad zijn en een stek nodig hebben.” De getranformeerde torens bieden optimaal wooncomfort met de service van een hotel. In de plint van de gebouwen bevinden zich horeca, werkplekken, gyms met sauna en laundrettes. Een conciërge is 24 uur per dag in de lobby aanwezig voor conveniencediensten. Hij of zij is aanspreekpunt voor vragen of verzoeken van huurders. Op de bovenste twee verdiepingen zijn twee rooftop-restaurants en entresolwoningen.

The Lee Towers, Rotterdam

Sfeervolle buitenruimte

De appartementen beschikken over royale Methermo®XL verticale schuiframen van Metaglas, waarmee de woonkamers kunnen worden omgetoverd tot een sfeervolle buitenruimte. Deze slank geprofileerde ramen hebben de oude vaste ramen vervangen, zonder het beeldbepalende karakter van de gevel aan te tasten. Van Ekeren: “Het gebouw is net als in de oude situatie mechanisch geventileerd, maar bewoners hebben nu wel de mogelijkheid om een raam open te zetten.” Het gros van de verdiepingen heeft ramen van 2,80 m breed bij 2,80 m hoog. In de plint en op de 22e en 23e etage zijn de ramen tweemaal zo hoog. De helft van elk raamoppervlak is schuifbaar met behulp van elektrische bediening. Alle ramen, met uitzondering van de plint, zijn voorzien van bronskleurig glas van 2 x 8 mm dikte. “Dit is dezelfde kleur als het oorspronkelijke glas. Hierdoor sluit het nieuwe gevelbeeld nauw aan bij het oude en dat was een belangrijke eis van de welstandscommissie.”

The Lee Towers, Rotterdam

Ramen op maat

De Methermo®XL schuiframen zijn op maat gemaakt. “Het was best een uitdaging om in de bestaande gevel een raam te creëren met vlakke detaillering”, vertelt Van Ekeren. “De bestaande stelkozijnen zitten namelijk achter de natuurstenen gevelbekleding en daar konden we niet bij. Daarom hebben we het bestaande kozijn laten zitten als stelkozijn en heeft Metaglas zijn profielen hierop aangepast.” Metaglas heeft hiervoor een behoorlijk plan van aanpak moeten maken, weet Van Ekeren. “Het oude raam eruit, indien nodig werden beschadigde kozijnen gerepareerd en is de waterdichting hersteld en dan gingen er aluminium strips over de bestaande kozijnen heen.  

Als dit gedaan was, kon het nieuwe raam erin.” De montage was geen sinecure. “De waterdichting luistert op zo’n hoogte, met een grote winddruk, zeer nauw.”

The Lee Towers, Rotterdam

2000 ramen

De transformatie is het grootste transformatieproject van Nederland, ook voor Metaglas dat zo’n 2000 ramen monteert. “Op een afstand zie je de nieuwe profilering nauwelijks en dat is, hoe gek dat ook klinkt, een compliment voor Metaglas”, aldus van Ekeren. De appartementencomplexen zijn eind 2019 geopend en zijn verder gegaan onder de naam The Lee Towers, een verwijzing naar de Rotterdamse zanger én naar een van de ontwikkelaars: Lee Foolen. Het idee hiervoor ontstond naar aanleiding van een filmpje van Arjen Lubach in het satirische VPRO-programma Zondag met Lubach over America First, Netherlands Second. Daarin was te zien dat Amerika de Trump Towers heeft, maar Nederland Lee Towers heeft. “Omdat ik zelf ook Lee heet werd de grap al wel eens gemaakt om het de Lee Towers te noemen”, vertelt Foolen in dagblad Metro. Volgens de Telegraaf verbond de Rotterdamse zanger Lee Towers zijn naam maar wat graag aan de torens. „Daar word je toch gewoon een beetje stil van. Ik heb in mijn leven alle onderscheidingen gehad die je kunt krijgen, maar dit is de kers op de taart”, zei hij bij de presentatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details