Platform over gevels, glas & daken
The Flow, Amsterdam – Diamantvormig gevelconcept

The Flow, Amsterdam – Diamantvormig gevelconcept

The Flow aan de Moermanskkade past met zijn unieke, diamantvormige gevel perfect in dat plaatje. Het blijkt zelfs een award-winning concept. De schuine zijden die in elkaar overvloeien onder verschillende hoeken, de verschillende overkragingen en verspringende balkons brachten constructief wel de nodige uitdagingen met zich mee.

The Flow is een multi-tenant kantoorgebouw waarin het welzijn van de gebruikers centraal staat. Het gebouw is voorzien van alle mogelijke voorzieningen om het werken zo aangenaam mogelijk te maken, inclusief uitgebreide ontspanningsfaciliteiten zoals een wellness- en fitnessruimte. Het gebouw telt zes verdiepingen, een parkeergarage op de begane grond en een restaurant met evenementenruimte op de bovenste verdieping. De tussenlagen zijn ingericht als kantoorruimtes met op elke verdieping een terras. Zowel de architect (MVSA Architects) als de ontwikkelaar (ToBeDeveloped) behoren inmiddels tot de vele tevreden huurders van het unieke pand.

Bekend terrein

In opdracht van hoofdaannemer G&S Bouw, onderdeel van VolkerWessels, heeft Polybouw Aluminium de gevels van The Flow gerealiseerd. “De Houthavens zijn voor ons bekend terrein,” zegt Bert Maris, operationeel directeur bij Polybouw Aluminium. “Eerder hebben we ook al de gebouwen op Moermansk 300, 400 en 500 mogen voorzien van gevels. Met geveldelen die onder verschillende hoeken op elkaar aansluiten waarbij de voorzijde ook nog eens voorover helt, was The Flow (Moermansk 600) constructief behoorlijk uitdagend. Daarnaast verspringen de balkons en vloerniveaus ten opzichte van elkaar. Dat mocht echter niet zichtbaar zijn in de stijlen en dorpels van de vliesgevel. Deze zichtlijnen lopen ‘gewoon’ ononderbroken door. Tevens zijn er voorzieningen getroffen door middel van zwaarden aan de vliesgevelstijlen voor het ophangen van de luifels. De wind- en waterdichting wordt dus gegarandeerd door een vliesgevel, de forse luifels zorgen voor de esthetische verfraaiing.”

Glasvezelversterkte glasdragers

Het hele project is uitgevoerd met aluminium profielen van Kawneer. “Voor de vliesgevel is bewust gekozen voor de AA 100 HI+ vanwege de enorm dikke glasopbouw van de triple beglazing, ook nog eens in forse afmetingen,” legt Maris uit. “De schuifpuien op de balkons zijn uitgevoerd in de serie AA 3572.” Jaco van der Ham, Technical Sales Advisor bij Kawneer, vult aan: “De AA 100 HI+ beschikt over glasvezelversterkte glasdragers en is berekend op hogere ruitgewichten tot maar liefst 500 kilogram. In verband met de windvang van de forse luifels zijn aanvullend nog statische berekeningen uitgevoerd voor de vliesgevel. De AA 100 Q HI+ serie kenmerkt zich bovendien door een hoge thermische isolatiewaarde en is Passief Huis-gecertificeerd. Ook de schuifpuien uit de serie AA 3572 zijn hoog isolerend en leveren goede prestaties ten aanzien van wind- en waterdichtheid. Het systeem met dubbele isolator is getest op 750 Pascal.”

Zwaarden

Polybouw Aluminium heeft de vliesgevel- en schuifpui-elementen grotendeels in de eigen fabriek in Rijssen voorbereid. Maris: “Zo zijn de maatwerk zwaarden fabrieksmatig al in de vliesgevelstijlen opgenomen, zodat de luifels op de bouwplaats relatief eenvoudig gemonteerd konden worden door derden. Aan de binnenzijde van de vliesgevelelementen is zetwerk aangebracht. Het fungeert als vlakke paneelvulling, zorgt voor de luchtdichting en vormt tevens de eindafwerking aan de binnenzijde van het pand. We dienden hier dus heel zorgvuldig en secuur mee om te gaan. Hier is eveneens in het voortraject veel aandacht aan besteed, ook om de luchtdichting te kunnen garanderen. Ondanks de zorgvuldige voorbereiding in de fabriek heeft montagebedrijf Willemstijn Geveltechniek de nodige fijnafstemming in het werk verzorgd. Vrijwel direct na het plaatsen van de elementen, nog in het ruwbouwstadium, zijn er de nodige luchtdichtheidstesten uitgevoerd met een positief resultaat.”

Revit 3D

In totaal heeft Polybouw Aluminium zo’n 15.000 kilogram aan Kawneer-profielen verwerkt in The Flow, circa 1.900 m2 aan triple beglazing en 800 m2 aan aluminium borstweringen.   

“Daarnaast hebben we nog een kleine duizend stuks maatwerk zwaarden geproduceerd voor het ophangen van de luifels,” weet Maris. De luifelconstructie is door derden geleverd en gemonteerd. “De complete gevel is door ons 3D uitgewerkt in Revit. Om alles tot in de puntjes te laten verlopen, is er redelijk wat afstemming geweest met alle partijen om de gevel goed sluitend te krijgen met elkaar. En dat alles ook nog eens onder behoorlijk wat tijdsdruk, zeker qua uitvoering. Maar het eindresultaat is iets op trots op te zijn.” The Flow is inmiddels al met diverse awards bekroond. Zo is het begin dit jaar tijdens de Real Estate Future Proof Awards uitgeroepen tot het slimste gebouw van 2020 en heeft The Flow een BREEAM Excellent- en een WELL CORE V2 Platinum-certificering.   

Bouwinfo
The Flow, Amsterdam

Opdrachtgever
ToBeDeveloped
Architect:
MVSA
Gevelbouwer:
Polybouw Aluminium
Systeemleverancier:
Kawneer
Leverancier glas:
Pilkington Nederland

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details