Platform over gevels, glas & daken
Terraced Tower: Front Row Living

Terraced Tower: Front Row Living

Het voormalige kantoorgebouw Boompjes 55-57 in Rotterdam is getransformeerd tot de indrukwekkende Terraced Tower. Het 110 meter hoge gebouw met trapsgewijs gevormde terrassen biedt ruimte aan 344 appartementen en een commerciële plint met retail en horeca. Alle woningen zijn uitgevoerd met transparante gevels en balkons met glazen borstweringen voor een ongehinderd uitzicht aan alle zijden. Met een ligging midden in het centrum en ook nog eens pal aan de Maas, is het hier letterlijk wonen op de eerste rij. 

In de Terraced Tower is een grote variëteit aan appartementen voor een brede doelgroep ontwikkeld met moderne, flexibele stadswoningen als uitgangspunt. Het betreffen zowel koop- als huurappartementen. Onderin het gebouw bevinden zich diverse voorzieningen, waaronder een restaurant met een geweldig zicht over de Maas. Een prachtig uitzicht op de skyline van Rotterdam en de Maas is overigens vanuit alle woningen gegarandeerd dankzij de transparante gevels en balkons met glazen borstweringen. Over die balkons gesproken, Alucol heeft voor dit project maar liefst 10.000 m2 aan balkonbeplating en 3.000 m2 aan profielen geanodiseerd in bronstinten Colinal C31 en Colinal C33.

Vakmanschap

Typerend aan de Terraced Tower zijn de balkons op elke verdieping die zich uitstrekken over het hele gebouw. “Ze vormen het eerste aanzicht van het gebouw,” zegt Ramon van Dongen, Sales Manager bij Alucol, terecht. “We zijn er dan ook bijzonder trots op dat wij als anodiseur daar een wezenlijke bijdrage aan hebben mogen leveren. Al dit zichtwerk is door ons geanodiseerd. Het was er dus alles aangelegen om de kleur stabiel te houden over het hele gebouw. Kleur anodiseren is echt vakmanschap, het luistert heel nauw. Gezien de enorme hoeveelheden en het gefaseerd uitleveren, is daar veel aandacht naar uitgegaan. Ook is vooraf de exacte positie van de contactering afgestemd, inherent aan deze vorm van oppervlaktebehandeling, zodat deze eenmaal gemonteerd uit het zicht valt. Onze opdrachtgever FEK Metaal heeft namelijk alle profielen en beplating op eindlengte aangeleverd, om zaagwerk en daarmee kans op beschadigingen aan de conservering te voorkomen. Logistiek technisch vormde dat vanzelfsprekend wel een uitdaging. We dienden heel gestructureerd in tijdschema’s te werken, omdat er per etage gebouwd werd. Maar de planning van onze bedrijven liepen feilloos in elkaar over.”   

Brandscheidingen

Ook bij de Zuid-Nederlandse Ramenfabriek werd een beroep gedaan op de planning. “We zijn door aannemer Besix-NL benaderd om in relatief korte tijd maar liefst 77 brandwerende deuren op de verdiepingen te engineeren, produceren en monteren, alsmede een aantal brandwerende glazen wanden in de parkeerkelder,” zegt Jorn Jochems, directeur van de Zuid-Nederlandse Ramenfabriek. “Met name in de parkeerkelder hadden we te maken met een verhoogde brandklasse voor veilig vluchten, namelijk een EI 60. Dat komt erop neer dat de temperatuur aan de niet-vuurzijde gedurende 60 minuten niet verder mag oplopen dan 140 graden en er dus geen zelfontbranding kan plaatsvinden. Allemaal met als doel om mensen de tijd te gunnen om veilig te kunnen vluchten. Het gaat hier om verschillende glazen wanden van 7 meter breed en 2,35 meter hoog, uitgevoerd met Forster-profielen in de serie Fuego Light. Op de verdiepingen zijn brandwerende deuren toegepast met een EW 30-classificatie, bestaande uit een enkele vleugel met een zijlicht ernaast. De deuren zijn vervaardigd uit de profielserie Forster Presto.”

Extra accent

Na een strak en efficiënt bouwproces is de Terraced Tower in april van dit jaar opgeleverd. Het 110 meter hoge gebouw met trapsgewijs gevormde terrassen en balkons is met recht een aanwinst voor de stad. “De variatie in bronstinten maakt dat het kenmerkende lijnenspel van de balkons nog eens extra wordt geaccentueerd,” zegt Van Dongen. “Een mooi trucje van de architect. Behalve een esthetische waarde heeft geanodiseerd aluminium natuurlijk ook een duurzaam karakter. Het beschermt het pure en duurzame materiaal tot in lengte van jaren tegen corrosie en weersinvloeden.”  

Inmiddels heeft Alucol de beschikking over een uitgebreid kleurenpallet bestaande uit Colinal bronstinten, goudkleuren en Sandalor. Om architecten nog meer keuzemogelijkheden te kunnen bieden, worden daar binnenkort diverse Colinal grijstinten aan toegevoegd.  

Bouwinfo
Terraced Tower, Rotterdam 

Opdrachtgever:
Provast

Architect: 
OZ Architects

Gevelbouwer: 
Zuid-Nederlandse Ramenfabriek 

Systeemleverancier: 
Agentor/Forster

Oppervlaktebehandeling: 
Alucol

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details